Doğum tarihi ile ilgili tarih kaynaklarında net bir bilgi bulunmayan Abbâs Bin Hamza El-Nişâbûrî Hazretleri meşhur bir hadis âlimidir. Aynı zamanda iyi bir hatib olan mübarek zat, Zünnûn-i Mısrî ve Bâyezîd-i Bistâmî ile birlikte ilim dersleri almıştır. Yaşadığı dönemde insanlara vaaz ederek iyiliği emredip kötülükten men etme vazifesini yerine getirmeye çalışmıştır. El-Vazi lakabı ile anılan zatın babası Hamza bin Abdullah bin Eşves, kinyesi ise Ebu’l-Fadl’dır. Rayıhâtü’d-Dımaşk yani Şam’ın kokusu lakabıyla dönemin ünlü hadis âlimlerinden Ahmed bin Ebî Havârî’den hadis dersleri almıştır. Hadis konusunda her gün talebelerine dersler okutan Abbâs Bin Hamza El-Nişâbûrî gündüz vakitlerini oruç tutarak, gece vakitlerini namaz kılarak geçirirdi.
Abbâs Bin Hamza El-Nişâbûrî Hazretleri
Miladi takvime göre 900 senesinde Rebî-ül-evvel ayında vefat eden Abbâs Bin Hamza El-Nişâbûrî Hazretleri Ebû Bekr-i Hufeyd’in ilim sahibi torunlarından birisidir. Abbâs Bin Hamza El-Nişâbûrî’in Zünnûn-i Mısrî tarafından nakledilen sözleri şunlardır.
- İnsan, eğer ne istediğini bilirse, isteyip arzu ettiği şey onlara asla zor gelmez.
- Allah’ın sen beni İslamiyet gibi bir dine şerefyap kıldın, ben nasıl olur da senin yoluna hizmet etmem.
- Arif olan insana Allah’ın emirlerine itaat etmekten başka bir durum yakışık almaz.
Abbâs bin Hamza buyuruyor ki; Bir devirde insanların bozulmasının alameti o devirde korkanlardan çok ümit içinde olanların sayısının artmasıdır.
Yine mübarek zatın hocası Ahmed bin Ebî Havâri kendisi ile ilgili şu sözü naklediyor. Dünyayı tanıyorsanız ondan vazgeçmek zorundasınız. Ahireti tanıyorsanız Allah’ın yolunda yürür, Ona sarılırsınız. Allah’ı tanımak ancak O’nun rızasına ulaşmak gayreti ile mümkün olur.
Abbâs Bin Hamza El-Nişâbûrî’nin İlmî Yönü
Abbâs Bin Hamza El-Nişâbûrî’nin İlmî yönü kitaplara sığamayacak kadar derin ve fazladır. Hasan bin Muhammed, Abbâs Bin Hamza El-Nişâbûrî ile şu sözü de rivayet etmektedir. Annem henüz ölmeden kısa bir süre önce bana; sana hamile olduğum dönemde Abbâs bin Hamza’nın sohbet ettiği dergaha gittim. Kendisi sohbetinin sonuna geldiğinde herkesin ayağa kalkmasını istedi ve ellerini semaya açtı, dua etmeye başladı. Ben de duada kendisine eşlik edip âmin dedim. “Allah’ım bana ilmi yüksek bir evlat nasip et” dedim. Sohbetten sonra eve geldim istirahate geçtim. Rüyamda bana, duamın kabul edildiği söylendi ve müjdeler olsun sana dendi. Allah sana bir erkek çocuk nasip edecek ve bu çocuk büyük bir ilmin sahibi olacak dendi. Aynı zamanda âlim zatın uzun ömürlü olacağı da söylendi. Hasan bin Muhammed bu hadiseden 4 gün sonra yani 72 yaşında iken babası ile aynı dönemde vefat etmiştir.
Abbâs Bin Hamza El-Nişâbûrî’nin Ahlaki Yönü
Abbâs Bin Hamza El-Nişâbûrî’nin ahlaki yönü insanlara örnek olacak düzeyde idi. Cömert, insanlar tarafından takdirle karşılanan ve hürmet gösterilen bir şahsiyet idi. Uzun yıllar dine hizmeti devam ettirilmiş ve hayırla yad edilmiştir.