Hicri üçüncü yüzyılda yaşamıştır. Bu dönemde ünlü olan bir alim ve hafızdır. Pek çok hadis rivayet nakletmiştir. Ezberlediği çok fazla hadis olması ile de dönemin alimlerinin teveccühünü kazanmıştır. Bahreynlidir. Abbas bin Yezid bin Ebi Habib asıl ismidir. Künyesi Ebu Fadıl’dır. Abbaseveyh lakabıyla da tanınmaktadır. Bağdat’ta eğitim gördü. Hemedan ve İsfehan’da kadılık görevi üstlendi. Ayrıca Bağdat’ta da kadılık yapmıştır. Abbâs bin Yezîd el-Bahrânî çeşitli eserler kaleme aldı ve hadis dersleri verdi. 258 (m. 872) yılında öldü. Süfyan bin Habib, Yahya bin Said el-Kettan ve Süfyan bin Uyeyne’den dersler aldı. Mervan bin Muaviye, Abdüla’la bin Abdüla’la, ve Muaz bin Hişam’ın sohbetlerine katıldı.
Abbâs bin Yezîd el-Bahrânî Hazretleri
Abdülvehhab es-Sekafi, Ziyad bin Abdullah el-Bekai ve Muhammed bin Ca’fer Gander’in derslerine iştirak etti. Veki’ bin Cerrah, İbni Aliyye ve Beşir bin Mufaddal tarafından eğitildi. Yezid bin Zeri’, Abdullah bin İdris ve Ebu Amr el-Akdi’den ilim aldı. Abbâs bin Yezîd el-Bahrânî hazretleri birçok alime ders verdi. İbni Mace, İbrahim bin Urme ve İbni Ebid-dünya kendisinden ilim öğrenmiştir. İsmail bin Abbas el-Verrak ve İbn-i Ebi Hatim’e eğitim vermiştir. Kasım bin Musa bin el-Hasan bin Musa el-Eşib kendisinin sohbetlerinde bulunmuştur. Ayrıca farklı alimlerden öğrendiği ilimleri de öğrencilerine aktardı.
Alim Abbâs bin Yezîd el-Bahrânî
Heysem bin Halef ed-Duri, İbni Saidd ve Ali bin Ahmed bin Saidd bu büyük alimin derslerine katılmıştır. Muhammed bin İshak el-İsfehani hadis dersi için Basra’ya gitmiş. Oradaki ileri gelen hocaları ziyaret etmiş. Öğretmenler ona alim Abbas bin Yezid el-Bahrani’nin geldiği şehirden olup olmadığını sormuşlar. Muhammed bin İshak el-İsfehani bu bilgiyi doğrulamış. Hocalar bu büyük alim senin şehrindeyken sen hadis öğrenmeye neden buraya geldin demişler. Bunun üzerine şehre dönmüş ve Bahrani’nin öğrencisi olmuş. Ebu Muhammed bin Ebi Hatim alimin hadis bilgisinin çok ileri seviyede olduğunu ve birçok ilim adamının ondan hadis dersi aldığını doğrular. Doğruları dile getirmekten çekinmediğini ve devlet adamlarına da yol gösterdiğini söyler. Muhtaçlara her fırsatta yardım ettiğini ve ahlak olarak da örnek biri olduğunu belirtir. Hüseyin bin İsmail el-Mehamuli bu alimin bilgisinden istifade etmiştir. Muhammed bin Muhammed ed-Duri gibi birçok ilim adamı kendisinin öğrencisiydi.