Abdülhamid Şirvani Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Abdülhamid Şirvani tasavvuf âleminin büyük âlimlerinden birisidir. Küçük yaşta çevresindekiler tarafından kabiliyeti anlaşılan bu âlim devrin önemli ilim merkezlerine eğitim alması için gönderilmiştir. Özellikle İstanbul ve Mısır gibi yerlerde eğitim alarak önemli yerlere gelmiştir. Gayretli olmasının yanı sıra önemli hocalardan dersler alması nedeni ile oldukça iyi bir dereceye gelmiştir. Devrinde önemli âlim olan Şeyh İbrahim Bacuri’nin dergahında bulunmuş ve ondan pek çok İslam ilmini öğrenmiştir.

Abdülhamid Şirvani ve Tasavvuf

İslami ilimleri öğrendikten sonra tasavvuf ilmi yani kalp ilmini öğrenmeye yönelen Abdülhamid Şirvani Muhammed Mazhar Hazretlerinin dergâhında bulunmak istese de Muhammed Mazhar Hazretleri kabul etmemiştir. Muhammed Mazhar Hazretleri Evliyanın büyüklerindendir. Abdülhamid Şirvani ve tasavvuf denildiğinde bu dergâh dışında bir dergahta alması gerektiğinin işaretini almış ve arayış içine girmiştir. Nakşibendi tarikatinin Müceddidiye koluna bağlıdır. Abdülhamid Şirvani Muhammed Mazhar’ın babası Ahmed Said-i Faruki hazretlerine intisap etmiştir. Bu dergâhta Ahmet Said hazretleri kendisini yetiştirerek halifelik vermiştir. İlim anlamında oldukça bilgili olmasına rağmen tasavvufa girerek kalp ilmini tamamlayan Abdülhamid Şirvani manevi açıdan çok büyük mertebelere ulaşmıştı. Muhammed Mazhar hazretleri bu emri babasından geldiği için kabul etmek durumunda kalmıştır ve Abdülhamid Şirvani Hazretleri ile yakından ilgilenmiştir. Zaten Abdülhamid Şirvani Hazretleri Muhammed Mazhar Hazretlerine derin bir muhabbet ve sevgi duyuyordu. Bu nedenle bu durumdan oldukça hoşnut olmuştur.

Abdülhamid Şirvani ve Muhammed Mazhar Hazretleri

Abdülhamid Şirvani ve Muhammed Mazhar hazretleri bir gün Peygamber Efendimizin kabri şerifini ziyaret ettikleri esnada çok büyük lütuf ve manevi ihsanlara kavuştular. Muhammed Mazhar Hazretleri burada almış olduğu manevi işaret ile birlikte Peygamber Efendimizden onay almıştır. Bu onay sonrasında Abdülhamid Şirvani hazretlerine halifelik verilmiş ve irşad yetkisi almıştır. Abdülhamid Şirvani Hazretleri irşad yetkisini almış olmasına rağmen hocasının kapısından ayrılmak istemiyordu. Onun dergâhında sohbetlerini dinlemek ve istifade etmek istiyordu. Fakat Muhammed Mazhar hazretleri ona dua ederek Mekke’den ayrıldı. Abdülhamid Şirvani Hazretleri tüm ömrü boyunca Mekke’de kalarak dersler verdi. Abdülhamid Şirvani ve Muhammed Mazhar hazretleri ömürlerinin sonuna kadar birbiri ile sürekli mektuplaştı. Büyük âlim Mekke’de kaldığı dönemde pek çok talebe yetiştirdi. Talebelerine fıkıh, hadis, akaid, kuran gibi dersleri bizzat okuttu. Dersleri dışında olduğu dönemde yalnız kalarak Kuran-ı Kerim okudu. Namazlarına son derece dikkat eden bu büyük âlim talebelerine de namaz vakti girdiğinde namazı kılmalarını öğütledi. Tuhfe kitabının müellifi olan Abdülhamid Şirvani bu kitabını 8 cilde ayırarak yazmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir