Abdulkadir Yafii, 7. ve 8. yüzyıllarda Yemen’de doğmuş ve yaşamış olan bir İslam alimidir. Zamanında Yemen’de bulunan Yafii Kabilesine mensup olduğundan dolayı bu soyadını almıştır. Babası İmam Yafii, çevresinde çok fazla tanınan bir imamdır. Oğlunun büyüyüp gelişmesinde oldukça aktif rol oynamıştır.
Abdulkadir Yafii, henüz genç yaşındayken babası, küçük Abdulkadir’in yeteneklerini görmüş ve daha iyi bir eğitim alması için onu Yemen’in Aden mevkisine göndermiştir. Abdulkadir Yafii, henüz o küçük yaşında iken meşhur alim Muhammed b. Ahmed ez-Züheybi ve Aden’in en ünlü kadılarından olan Şerefeddin Ahmed b. Ali el-Harrazi tarafından eğitilmiştir. Aynı zamanda pek çok şeyhlerden de pek çok öğretiler almıştır.
Abdulkadir Yafii, 712 senesinde yani Miladi takvime göre 1313’te Hac vazifesini yerine getirmek üzere kutsal topraklara gitti. Aden mevkisine döndükten sonra ise Yafii, fakir hayatını dağlarda geçirmeye, inzivaya çekilmeye karar verdi. Bir süre burada inzivada kaldıktan sonra Şeyh Mesud el-Cavi, Şeyh Ali b. Abdullah Yemeni et-Tavaşi gibi büyük din adamlarının içlerine girdi.
Bir süre bu şekilde hayatına devam ettikten sonra Yafii, bir şiir okudu ve bu şiirde ilmin ne kadar önemli olduğuna bir kez daha kanaat getirerek dini adımlarını bir miktar geride bırakıp ilme yöneldi.
718 senesinde yani Miladi olarak 1318’de tekrar Hac vazifesini yerine getirmek için Mekke’ye giden Yafii, vazifesini bitirdikten sonra uzun yıllar Mekke’de kalmış ve burada Kadı Necmettin et-Taberi ve Şeyh Radıyüddin et-Taberi’den fıkıh, hadis, tasavvuf gibi dini temelli dersler aldı. Bu sırada Arap grameriyle de yakından ilgilenen Yafii, Zeccaci’nin kaleme aldığı el-Cümelül Kübra’yı ezberledi. Dini eğitiminin yanında Arapça eğitimini de oldukça önemseyen Abdulkadir Yafii, bu kadar eğitimin yeterli olduğunu düşünerek tekrar inzivaya çekildi. Bu dönemde arkadaşlarından, hocalarından ve en önemlisi de ailesinden ayrı 10 yıl yaşadı. 734, Miladi 1334, senesinde ise Kudüs ve Şam seyahatleri gerçekleştirdi. 3-4 ay kadar buralarda konakladıktan sonra Mısır’a yol aldı. Burada pek çok kadı, şeyh ve sufi ile tanıştı ve onların sofrasında sık sık yer sahibi oldu.
Sonrasında sırasıyla Hicaz ve Medine’de konaklayan Abdullah Yafii, en sonunda Mekke’ye yerleşti. Kalan ömründe Mekke’nin Kutbu lakabıyla tanınan Yafii, kendini kitap yazmaya ve hadis okumaya adadı.
Abdulkadir Yafii’nin Ölümü
Abdulkadir Yafii, Miladi 21 Şubat 1367 yani 20 Cemaziyelahir 768 tarihinde Mekke’de vefat etti. Hiçbir parası olmadığı için cenaze masraflarını karşılamak adına yakınları Yafii’nin kıyafetlerini satmak zorunda kaldı. Abdulkadir Yafii’nin ölümü sonrasında pek çok alimin olduğu Mualla Mezarlığına defnedildi. Yafii’nin kurduğu ve zamanında öncülüğünü ettiği Yafiiyye Tarikatı günümüzde hala Yemen’de varlığını sürdürmekteyse de fazla müridi kalmamıştır. Abdulkadir Yafii, aslen İmam Gazali’ye bağlı olduğundan onun kurduğu tarikat da Gazali Tarikatıyla benzer özellikler taşımaktadır.