Abdullah Dağıstânî Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Abdullah Dağıstanî Nakşibendi tarikatına bağlıdır ve Nakşibendi-Hakkani Sufi liderliğini üstlenmiştir. Abdullah Dağıstanî Hz. diğer isimlerinden biridir. Tam ismi ise Abdullah Feyzi el-Dağıstanî’dir.

Abdullah Dağıstânî’nin Hayatı

Abdullah Dağıstanî hayatı boyunca pek çok ülkede bulunmuştur. 1891 yılında şu anda Rusya sınırları içerisinde kalan Dağıstan bölgesinde dünyaya gelmiştir. Bu yüzden Dağıstanî adını da taşımaktadır. Hem babası hem de abisi doktordu ve Rus İmparatorluğu’na bağlı olarak çalışıyorlardı. Abdullah Dağıstanî’yi ise Nakşibendi tarikatına bağlı olan dayısı Şerâfeddîn Dağıstânî eğitti. 1870’lerde dayısı Osmanlı İmparatorluğu topraklarına göç etti. 1890’ların sonunda ise bu sefer Abdullah Dağıstanî ve ailesi Osmanlı İmparatorluğu’na göç edecektir. Şu anda Yalova’ya bağlı olan Güneyköy’e taşındılar.

1910 yılında Halime hanım ile evlendi ve 6 ay sonra dayısı Şerâfeddîn Dağıstânî tarafından inzivaya yollanıldı. İnzivadan çıktıktan sonra Birinci Dünya Savaşı başlamıştır. Tüm genç erkekler savaşa çağrılmıştır ve Abdullah Dağıstanî Çanakkale’ye savaşa gitmiştir. Ağır yaralı bir şekilde döndü. 1921 yılında dayısı Nakşibendi düzenine göre şeyh olabilmesi için bir daha inzivaya girmesi gerektiğini söyledi ve 5 yıl daha inzivaya çekildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nde başlayan sufilik karşıtlığı hareket sonucunda Abdullah Dağıstanî Türkiye serüveni tamamlanmış oldu. O zaman Mısır kralı olan Kral Faruk tarafında Mısır’a çağrıldı çünkü orada çok destekçisi bulunuyordu. Abdullah Dağıstanî’nin kızı Mısır’da evleneceği için oraya taşındılar fakat kısa bir süre sonra kızı boşandı. 1939 yılında dayısı vefat etti. Ziyaret etmek isteyenler için Şerafeddin Dağıstanî türbesi Yalova’da bulunmaktadır. Kızının boşanmasından sonra Şeyh Abdullah ve ailesi , hayatının geri kalanını geçireceği Suriye’ye taşındı. Sırasıyla Halep, Humus ve Şam’da yaşadılar. Şam’da kendi ilk Nakşibendi tekkesini kurdu. Suriye’deki ilk müridi tarafında Kasiyun Dağı’nda alınan evine taşındı.

30 Eylül 1973 tarihinde 81 yaşında Şam’da vefat edildi.  Abdullah Dağıstanî türbesi Kasiyun Dağı’nda bulunan evine yakın bir yerde yapıldı. Öğrencileri arasında Nakşibendi tarikat liderlerinden Nazım Kıbrısî ve günümüzün en ünlü müslümanlarından biri olan Muhammed Hisham Kabbani bulunmaktadır.

Abdullah Dağıstani kabul gören biri olmasına rağmen Dağıstan’da kendisini reddeden Nakşibendi üyeleri de bulunmaktaydı. Bunlardan biri Said Efendi el-Şirkevi’dir. Kendisi Dağıstan’da doğup Dağıstan’da ölmüştür ve Rusça, Tatarca ve Avarca dillerinde kitaplar çıkarmıştır. Kendisi Nakşibendi tarikatının farklı bir kolunda yer almaktaydı.

Abdullah Dağıstânî’nin Yazdığı Eserler

 

Abdullah Dağıstanî’ye ait yazılı bir eser bulunmamaktadır. Kendisi basılı ve görüntülü medya dönemlerine denk geldiği için genelde medya kollarından bazı konuşmaları ya da yazıları paylaşılırdı. Abdullah Dağıstani kehanetleri bunlara örnek olmaktadır. Gelecekte yaşanacağını öne sürdüğü bazı olayları paylaşmıştı. Bunlara örnek; Türkiye’ye sınır komşularından birinden gelecek zarar, Kıbrıs adasının sular altında kalacağı, Türkiye’nin bir kısmının işgal altında kalacağı, Kahire’nin sular altına kalacağı, İran’da petrol savaşları yaşanacağı vb. konulardır. Birçok kehaneti bulunmakta ve bunlardan bir kısmı öldükten sonra gerçekleşmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir