Ahmed bin Ali el-Bağdadi, adından da anlaşılacağı üzere başta Bağdat olmak üzere çeşitli bölgelerde ilim almış olan büyük bir hadis alimidir. Künyesi Ebu Bekr olarak bilinir. 392/1002 senesinde Bağdad sınırlarında doğmuştur. Babası, Bağdad hatiblerinden olup aynı zamanda imam ve vaizdi de. Dini ilimler hakkında ilk derslerini babasından alan Ahmed bin Ali el-Bağdadi, babasının desteği ve kendi zekası sayesinde henüz 12 yaşında iken Kur’an’ı seri şekilde okumayı öğrenmiş ve hafızlık yoluna adım atmıştır. Babası onu, hafızlık yolunda çokça başarılı olması için dönemin en ünlü alimlerinden olan Kettani’nin himayesine vermiştir. El-Bağdadi, Kettani sayesinde Kur’an’ı kısa sürede ezberleyip hafızlık unvanını kazanmıştır.
Hatib-i Bağdadi 20 yaşında iken Basra vilayetine göçtü. Burada 3 sene kalıp çeşitli alimlerden ilim öğrendikten sonra Nişabur vilayetine geçti. Burada da birkaç yıl konaklamasının ve ilim öğrenmesinin ardından Isfahan’a göç etti. 30 yaşına kadar burada konakladı. Alimlerden ilim öğrendi, pek çok sohbet ortamında bulundu. 30 yaşını devirdikten sonra ise Şam’a göçtü ve 6 yıl kadar burada konakladı. Burada birçok sufi, alim ve şeyhle tanışma imkanı buldu. Bunların dergahlarında devamlı bulundu. Gezdiği yerlerde aldığı ilimler sayesinde hadis ve fıkıh alanlarında kendini geliştirdi.
Dünya malına asla tamah etmeyen Hatib-i Bağdadi’nin hayatı daima ibadetle geçti. Öyle ki az uyuduğu ve sürekli olarak Kur’an-ı Kerim’i okuduğu bilinir. Kur’an sevgisi ona hattatlık yolunu açtı. Hattatlıkta o kadar başarılı oldu ki daima yazılarında ayetleri kullandı. Hattatlığın yanında vaizliği de kendine iş edindi. Şam’daki Dımeşk Camisinde her gün cemaate hadis okudu ve ezberletti.
Bir gün Hz. Abbas’ın faziletlerinden bahsederken cemaatin bir kısmı kendisini öldürmek için üzerine geldi. O sırada Şerif Zeynebi isimli bir şahıs kendisini kurtardı. Hatib-i Bağdadi bu cemaatten kaçmak amacıyla Şam’ın Sur yerleşkesine göçtü. Burada bulunan büyük bir alimden ilim öğrendi ve burada kitap yazmaya başladı. Kitaplarını tamamladıktan sonra tekrar Bağdad vilayetine döndü. Burada halk ona alim olmasından mütevellit çokça saygı gösterdi.
Hatib-i Bağdadi’nin Son Yılları
Hatib-i Bağdadi’nin son yılları Bağdad vilayetindeki evinde, ilim öğrenmekle ve öğretmekle geçti. Bu büyük alim, 463/1071 senesinde Bağdad’daki evinde vefat etti.