Ahmed Bin Muhammed El Mervezi Kimdir?

Ahmed Bin Muhammed El Mervezi, dönemin önde gelen ve bilinen hadis ile fıkıh alanında yetişmiş bir alimidir. Künye ismi Ebü Bekir El-Mervezi şeklindedir, fakat doğum tarihi net olarak bilinmiyor. Ölüm tarihi ise kayıtlarda 888 yılı olarak geçmektedir. Genel olarak, dönemin islam alimleri arasında da Mervezi olarak bilinir. Ahmed bin Hanber efendinin, en üstün derecelere sahip öğrencilerinden de biri olduğu ifade edilir. Yaşamı boyunca da onun yanından ayrılmadığı da önemli vurgulanır. Hanbel hocasının hizmetinde çalışmış ve ona hizmetlerini daima sürdürmüştür. Hocasının da onu çok sevdiği belirtilir. Aralarındaki önem ve değeri ise, şöyle ifade ederler. Bir gün Ahmet Bin Hanbel’in gittiğini görürler ve ona nereye gittiğini soranlara; Tuba ağacına gittiğini söyler. Daha sonra gittiği yerine, El Mervezi olduğu görüldüğünde ise Tuba ağacının anlamının ona ithafen olduğu anlaşılır.  Hanbel, El Mervezi’nin söylediği tüm sözlerin arkasında durarak, senin söylediğin her söz benim sözüm gibidir, demiştir. Mervezi’nin hocasından, ilim ve amel, ayrıca ahlak adına çok şey öğrendiği ifade edilir.

Ayrıca Ahmed Bin Muhammed El Mervezi, sünnetlere de bağlılığıyla da bilinir. Aynı zamanda; Muhammed bin Minhâl ed-Darir ve Muhammed bin Abdullah bin Numeyr, Ubeydullah el-Kavariri, Harun bin Maruf ile Süreyc bin Yunus gibi alimlerden de ilim irfan öğrenmiştir. Öğrendiği ilim ve irfanını ise rivayetlerde bulunarak aktarmıştır. Aynı şekilde Mervezi’den de Muhammed Bin Et-Attar ve Muhammed Bin İsa Bin Velid gibi alimler rivayetlerde bulunmuşlardır.

Ahmed Bin Muhammed El Mervezi

Dönemin önemli alim isimleri arasında görülen, Ahmed Bin Muhammed El Mervezi hakkında büyük lütuflar ile bahsedilir. Hocası olan Hanbel gibi çevresi tarafından da saygı ve sevgi ile karşılanmıştır.

EL Mervezi hakkında bazı alimlerin ifade ettikleri şöyledir:

  • İshak bin Davud: Allahü tealanın emrettiği ve beğendiği şeylere büyük bir incelikle riayet etmektedir.
  • Ebu Bekir bin Sadaka: İslamiyeti, bidat sahiplerine-Ehli sünnet itikadında olmayanlara, karşı müdafaa eden önemli bir örnek olarak gösterilebilir.
  • Abdülvehhab el-Verrak, Ebu Ali bin Revvasa; çok vera sahibi demiştir. Yani şüphelilerden sakınır şeklinde ifade etmiştir. Bunun üzerine Ebu Ali ise, “ Mervezi’nin Vera’sının daha başka olduğunu ifade etmiştir. O, vera bakımından çok yüksek derecelere sahiptir, demiştir.

Ahmed Bin Muhammed El Mervezi, bir gün hocası olan Ahmed bin Hanbel efendinin yanına gider ve ona nasıl sabahladığını sormuştur.

  • Hanbel ise; “Allahü teala’nın farzların yapılmasını ve Resulullah efendimizin sünneti seniyyesine uyulmasını beklerken, sağımızda ve solumuzda bulunan amellerimizi yazan meleklerin ise salih amel yapılmasını, diğer yandan;
  • Şeytanın; nefis, arzu gibi istekler peşinde koşmamızı beklerken,
  • Ayrıca can alıcı melek Azrail’in ruhu almayı; çoluk çocuk, yiyecek ve giyeceklerinin teminini isterken, nasıl sabahlayabilirim, sen düşün’’ şeklinde ifade etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir