Ahmed Bin Salih El Mısrı, zamanının önemli hadis âlimlerinden biri olarak bilinir. Künyesine baktığımızda ise Ebu Cafer isminin yazılı olduğunu görmekteyiz. 786 yılında Mısır’da dünyaya gelen El Mısrı, 863 yılında ise yine doğduğu topraklarda hayata veda etmiştir. Taberistanlı bir babanın oğludur, yaşamı boyunca hadis ilimi öğrenemeye çalışmış ve hadis alanında yükseliş göstermiştir. Abdullah bin Vehb ve Uyeyne bin Halid, Abdullah bin Nafi ile İsmail bin Ebi Uveys gibi önemli âlimlerden dersler almıştır. Onlardan öğrendiği bilgileri ve rivayetleri kendi yorumlamasıyla öğrencilerini eğitmiştir.
Ebu Bekir bin Zenceveyh başta olmak üzere o dönemin önde gelen âlimleri arasında sayılan El Mısır ile Ahmed bin Hanbel’in görüşmelerini sizlere aynı şekilde aşağıda olduğu gibi belirteceğiz.
- Ahmed bin Salih ile görüşmüş ve ona “Nerelisin” diye sormuş ve o da Bağdatlı olduğunu ifade etmiş. Evinin ise Bin Hanbel’e yakın olup olmadığını sormuş, onun öğrencilerinden olduğunu ifade etmiştir. Onu ziyaret etmek için, ev adresini ondan istemiştir.
İlerleyen dönemlerde ise, Ahmed Bin Salih El Mısrı, 827 yılında Irak’a gelmiş ve bin Zenceveyh ile beraber; Bin Hanbel’i görüşmeye gitmişlerdir. Görüşmeleri esnasında ise hep beraber müzakere etmeye başlamışlardır. Bu görüşmeyi anlatan Zenceveyh ise; bu müzakereden daha iyisini görmediğini ifade etmiştir. Görüşme esnasında ise aralarında birtakım konuşmaların geçtiği kaynaklarda aynen belirtilmiştir. Kendisine ait herhangi bir eser ise kaynaklarda yer almamaktadır.
Ahmed Bin Salih El Mısrı
Ahmed Bin Salih El Mısrı, Bağdat topraklarında yaşadığı sürece daima hadis hafızlarının yer aldığı meclislerde bulunmuştur. Bağdat sonrasında ise bir süre de Mısır’a gitmiş ve orada yaşamıştır. Mısır’da bulunduğu dönem boyunca da orada öğrenciler yetiştirmiş ve hadisi şerif hakkında dersler vermiştir. Önemli ve büyük âlimlerin de ondan ders alındığı belirtilir. Başta Muhammed bin Yahya ez Zühri gibi önemli bir âlim olmak üzere; Muhammed bin İsmail el Buhari ile Ebu Züra ed Dımeşki gibi isimlerin yanı sıra Ebu İsmail et Tirmizi, Ebu Davud ayrıca Es Sahtiyani gibi isimlerde ondan ilim öğrenmiştir. Mısır gibi Şam ve Antakya’ya da giden Bin Salih orada da dersler vermiş ve ilgi görmüştür. Hadisi şerif alanında büyük bir âlim olduğu ifade edilir, fakat bu alanda herhangi bir kitap yazmayı tercih etmemiştir. Hadisler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olan Bin Salih El Mısrı, hadisi şeriflerde geçen kötü olayları ve değişiklikleri de gayet iyi anladığı için, büyük bir âlim olarak anılmıştır. Ahmed Bin Salih El Mısrı; İbn-i Vehb’in yüz bin hadisi şerifi olduğunu iade etmiş ve ondan öğrendikleriyle elli bin hadisi şerif yazdığını da belirtmiştir. Mısır’da yaşadığı dönemde ise, Hadis ilminde ondan daha büyük bir âliminde olmadığı önemli ifade edilir. Fıkıh, hadis ve nahv gibi önemli ilim alanlarında büyük bir âlim olduğu belirtilir.