Ahmed Saidi Faruki, Hindistan üzerinde bilinen evliya zâtlardan biridir. 1802 yılında, Hindistan’da dünyaya gelmiştir. Seyyid Abdullah-ı Dehlevî hazretlerinin öğrencilerinin, en üstün olanlarından biri olarak bilinir. Bilinen tam ismi ise epey uzun bir isimdir. Onun bilinen künye adı ise şu şekildedir: Ebü’l-Mekarim. Lakabı ise evliyanın ışığı anlamına gelen, Siracül Evliya’dır. Aynı zamanda Faruki, ikinci halife olan Hazreti Ömer Faruk soyundan gelir. Bu sebeple de adı Faruki şeklinde anılmaya başlanmıştır. 1861 tarihinde hayata veda eden Faruki’nin kabri ise Hazreti Osman Zinnûreynin hemen yanında yer alır.
Ahmed Saidi Faruki, babası tarafından güzel ahlaklı olarak yetiştirilmiştir. Daha küçük yaşlarda Kuranı Kerimi ezberlemiş ve din alanında eğitim almaya başlamıştır. Faruki daha on yaşındayken, babasıyla beraber sohbetlere katılmış ve dini tecrübesini bu yönde geliştirmiştir. Babası ilerleyen dönemlerde hacca gitmiş ve bu dönemlerde ise yerine, vekil olarak oğlunu bırakmıştır. Babasının ölümü üzerine de tamamen onun yerine, görev yapmaya başlamıştır. Öğrencilerine o da aynı şekilde, din alanında gönülden eğitim ve hizmet vermeye başlamıştır. Öğrencilerine daima şefkatli bir şekilde öğretmeyi esas aldığı bildirilir. Aynı zamanda öğrencilerinden, ihtiyacı olanların geçimlerini ve her türlü maddi ihtiyaçlarını da karşıladığı ifade edilir. Öğrencilerine; hadis, fıkıh, tefsir ve mesnevi, Mektubatı Şerif gibi din alanındaki önemli eserleri okutmuştur. Delhi bölgesinde, uzun süre kalmış ve öğrenci yetiştirmiştir. Fakat buradan, fitneyle alakalı ilham alması neticesiyle ailesiyle beraber Hicaz’a gitmiştir. Hicaz’a yerleşen Faruki, orada da bilgilerini ustalıklar oradaki öğrencilerine aktarmıştır. Hayatının sonuna kadar da, burada hizmet etmeye devam etmiştir.
Ahmed Saidi Faruki
Ahmed Saidi Faruki, Hindistan ülkesi üzerinde bir hayat sürüyordu. Fakat kendine gelen ilham sonucunda, orada fitne çıkacağını ve ona zarar verileceği iletilir. Bunun üzerine de Delhi’den, eşi ve çocuklarıyla ayrılır. Hicaz bölgesinde hizmetlerini sürdürmeye devam eder. Hindistan’dan ayrıldıktan bir yıl sonra ise, Hindistan’da İngilizlerin olay çıkardığına dair bilgiler mevcuttur. Bunun üzerine, Müslümanların çoğu bu bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştır. Kalanların çoğunluğunun ise öldürüldüğü belirtilir. Aldığı ilham ile de Allahü Teala tarafından korunduğuna dair bilgiler yayılmış ve bu yönde ona hürmette artmıştır.
Ahmed Saidi Faruki isimli bu âlim zât tarafından kaleme alınmış olan kitaplardan bazıları şöyle örneklendirilebilir:
- Ezzikruş-Şerif fi İsbatı mevlid-ül-münif
- Saidül-beyan Fi mevlidi Seyyid-il-İnsü Vel-can
- El-Enhar-ül-Erbea
- İsbat-mevlidi Vel-kıyam
- Tahkik-Hakk-ül-Mübin fi Ecvibet-il-mesail-il-Erbein
- El-fevaid-üz-zabıta fi isbat-ir-rabıta
- El-Hakk-ül-mübin fi reddi alel-vehhabin
- Mektubatı Ahmediyye