Ahmed Ticani Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Ahmed Ticani asıl adı ile Ahmed b. Muhammed Ticani Semavi şeklindedir.  1936 yılında,  Tunus Kafsa kentinde dünyaya gelmiştir. Ailesi ise aslen Iraklıdır. Tunuslu İslam araştırmacısı olarak ün salana Ticani, Şiiliği seçmiştir. Maliki alimi olarak da bilinir. Dedesi Irak bölgesinin, Semave şehrinde yaşadığı sıralarda; Abbasiler döneminde, bölge halkıyla beraber canlarını korumak adına, topraklarını terk etmişlerdir. Afrika’ya göç eden Iraklılar burada yaşama tutunmuşlardır. Ticani, ilk öğretimini Zeytune Üniversitesine ait şubelerden birisinde gerçekleştirmiştir. Tunus bağımsızlığını ilan ettikten sonra ise, Zeytune Üniversitesi kapanmıştır. Bunun üzerine, Fransızca ve Arapça okullarında eğitim görmeye başlamıştır. Öğrenimini tamamlayan Ticani, on yedi yıl boyunca yardımcı doçent olarak görev yapmıştır.

Tahsilini sürdürmek içinde, Sorbonne Üniversitesine girmiş ve sekiz yıl dinlerle alakalı araştırmalara yapmıştır. Daha sonra ise okuldan mezun olmuştur. Ardından Felsefe ve İslam tarihi ile mezhepleri alanında eğitim görmüş ve doktorasını almıştır. Kendini daima geliştiren ve bilgi seviyesini artıran Ahmed Ticani, eğitimini üst seviyelere taşımıştır. Mekke’de bulunduğu dönemde, Müslüman Araplar konulu bir konferansa katılmış ve burada Vehhabilik düşüncelerinden etkilenerek bu alana yönelmiştir. Bunun üzerine, Libya ve Mısır, Lübnan, Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan gibi bölgelere ziyaretler yapmaya karar vermiştir. Aynı zamanda Umre hac ziyaretini de planlamıştır. Mısır ziyareti esnasında, diğer din alimleri ile buluşmuş ve görüşmüştür. Bu esnada ise onun, El-Ezher üniversitesinde kalmasını teklif etmişlerdir. Beyrut yolculuğu sırasındaysa, gemide Mun’im adlı Şii inancına sahip Iraklı bir üniversite profesörüyle tanışmış ve onun görüşlerinden etkilenmiştir. Ticani’yi, Irak’a davet eden Mun’im ile birkaç hafta geçirmişlerdir. Ahmed Ticani 24 yaşına kadar yaptığı din araştırmaları sonucunda, Şiilik inancına tamamen yönelmiştir.

Ahmed Ticani ve Kitapları

Ahmed Ticani din araştırmaları adına, çeşitli eğitimler almış ve kendini geliştirmiştir. Birçok bölgeyi din araştırmaları üzerine gezmiş ve bu yönde kendi inancını da sorgulamıştır. Çeşitli dinleri inançları araştırdıktan sonra, Şiilik inancına kendini yakın görmüştür. Bunun üzerine, ilerleyen dönemlerde de Şiilik üzerine kitaplar yazmaya başlamıştır. Bilindiği üzere, yaklaşık altı kitap yazmış ve yayınlamıştır. Bir tane de yayınlanmış makalesi olduğu ifade edilir. Şiilik inancını benimseyen Ticani’nin kitapları ise; Suudi Arabistan ile Malezya gibi çeşitli ülkelerde yasaklı listesinde yer almıştır. Ahmed Ticani eserleri arasında yer alan, iki tanesi de Türkçeye tercüme edilmiştir.

  • Neden Alevi Oldum ve Doğrularla Birlikte adlı kitapları, Türkçe olarak yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir