Ahmedi Bezzar, din alimi olarak ömrünü, hadislere adamıştır. Tohum satıcısı anlamına gelen Bezzar lakabı ile anıldığı ifade edilir. Yaşamı boyunca, birden fazla din aliminden hadisler öğrenmiş ve eğitimler almıştır. Hocalarından bazıları ise; Hüdbe Halid, Abdüla‘la Hammad ile Bündar şeklindedir. Aldığı eğitimler sonucunda, ilerleyen dönemlerde o da hocalık yapmış ve İbn Kani, Ebü’l-Kasım et-Taberani ve Ebüş-Şeyh gibi isimler ondan hadisler öğrenmiştir. Hadis ve ilim irfan öğrenmek için çeşitli yerleri gezen muhaddisler yerine; Bezzar, din alanında öğrendiği ve bildiği ilimi yaymak için şehir şehir gezmiştir. Hadisleri; İsfahan ve Bağdat, Mısır, Mekke, Şam gibi bölgelere giderek burada yaymıştır. Aynı zamanda, Rivayet ettiği hadislerinde yer alan, kötü olayları da öğrencilerine söyleyerek onları haberdar etmiştir. Seksen yıllık ömrünün tamamını, hadis öğrenmeye ve başkalarına öğretmeye adadığı öne sürülür. Yaşadığı Remle’de ise hayata veda etmiştir.
Ahmedi Bezzar Eserleri
Ahmedi Bezzar, öğrendiği hadisleri ve rivayetleri çeşitli ülkeleri gezerek başkalarına da öğretmeyi bir borç bilmiştir. Söylenenlere göre, Bezzar hadisleri öğretirken genellikle kitaptan okumaz ve hafızasından ezbere aktarırmış. Bu nedenle de, çevredeki din adamları tarafından çoğu zaman yanıldığı öne sürülmüştür. Tabii bu yönde kesin ve net bir bilgi söz konusu değildir. Bezzar öğrendiği hadis ve rivayetleri, yorumları dahilinde, birikimlerini kitaplarıyla da aktarmıştır. Günümüze kadar taşınan ve bilinen iki adet kitabı vardır. İkisinin de günümüzde çeşitli kütüphanelerde yer aldığı belirtilir. Kitapları, Beyrut gibi bölgelerde ilk defa yayınlanmıştır. Günümüzde ise bir eseri Bursa Hüseyin Çelebi Kütüphanesinde ve diğerinin de her bir cildi farklı kütüphanelerde yer almaktadır.
Ahmedi Bezzar eserleri şöyledir:
- El-Müsned El-Müsnedü’l-Kebir ve El-Baḥrüz Zeḫḫar isimleriyle anılan eseri; Aşere-i Mübeşşerenin müsnedleri ile başladığı ve bu yönde devam ettiği belirtilir. Kitap dört ciltte oluşturulmuş ve her cildinde farklı bir konuya ağırlık verilmiştir. Bu eserinin; cildi Murad Molla kütüphanesinde; diğer iki ve üçüncü ciltleri ise Ezher, son cildi ise Köprülü kütüphanelerinde bulunur.
- Kitabüṣ-Ṣalat Ale’n-nebi adlı eserinin ise, tek nüshası, Bursa Hüseyin Çelebi Kütüphanesi’nde yer almaktadır.