Büyük bir tarihçi olarak adından sıkça söz ettiren Ali Bin Muhammed Medaini Ebul Hasen soyunan geldiği bilinmektedir. Medaini olarak ün kazanan âlim Basrada 135 (m.752 ) doğmuş ilim hayatı boyunca aralıksız olarak kendini İslami değerlerine adamayı bilmiştir. Çok uzun yıllar Basra’da eğitim hayatını sürdüren âlim burada oldukça gelişmiş fıkıh bilgisinin yanı sıra örnek bir İslami eğitim süreci geçirdi. Basra’dan Medaini’ye gelen âlim vefatına kadar burada kalarak sahabe ve talebelerine olabildiğince yoğun bir İslami bilgin destekleri verdi Âlim bu sayede her adımda yeniden bilgi kütüphanesini yenileyerek topluma faydalı bir âlim olarak hizmetlerini sürdürmeye devam etti. Yaşamı boyunca Allah dostu pek çok İslami bilgine de kaynaklık etmeyi sürürdü. Ahmed bin Ebi Hayseme, Haris bin Ebi Üsame, Hasan bin Ali Mütevekkil gibi daha pek çok alimden rivayette bulundu. Âlim, İslami değerler bakımından elverişli ve faydalı ilim felsefesi ve fıkıh bilimi katkısı sunmaya devam etti.
Ali bin Muhammed Medaini İslam Felsefesi
Ali Bin Muhammed Medaini; adı ülke sınırlarını aşmış diğer alimlerden bir tanesi olan Cafer ‘bin Hilal ‘den de rivayette bulunmaya devam etti. Âlim, ilmi hayatı boyunca bu isimlerden feyz alarak İslami felsefesine oldukça değerli ve öncelikli katkı ve destek sunmaya devam etti. Üsame ve Hasan bin Hilal’de bahsederken ‘’Allah’ım! Onları seviyorum. Sen de onları sev ‘’ derken onları tanıdığını ve yücelttiği rivayet edilmiştir. Arapları da oldukça iyi tanıdığı ve onların soylarını da çok iyi analiz edip yeni ve özgün bir İslami felsefi bakış elde ettiği gözlenmiştir. Bu kapsamda âlim fetih ve muharebe bilgisi ile de yürüyen bir İslami değerler kütüphanesi olduğunu kanıtlamayı bilmiştir.
Bu hususta İbn-i Nedim muharebeler, Resullah efendimizin hayatı ve halifeler yaşamı ve siyasal geçmişi, fetih,şiir ve duygusal yaşamları ile alakalı 7’den 70’e her konu iki yüzden fala esere konu olmuştur. Özellikle Ebu Abbas Ahmed bin Yahya gibi önemli alim kimliği ile önemli şahsiyetler, Müslümanlık din bilgisi ve İslam’ın hayata uyarlanışı hakkında daha pek çok bilgi hakkında Medain’in kitaplarını ve eserlerini tavsiye ettiği bilinmektedir. Ali Bin Muhammed Medaini İslami bakış, İbadetler ve Allah’a olan inanış ve adanmışlığın en büyük sembollerinden olarak varlığını ve başarısını her fırsatta kanıtlamayı bilmiştir. Âlim 225 (m.840) yılında Bağdat’ta vefat etmiş, ölümü; sahabe, halife ve büyük devlet adamlarının yanı sıra âlimin tüm sevenlerini derin bir yasa boğmuştur.