20 Aralık 1895’te Mısır’ın Buhayre vilayetinde Muina köyünde doğan Ali Neccari, ilköğrenimini de burada gördü. Babasının hoca olarak vazife görmesi Ezher ‘de bir süre kalmasına neden oldu ve bu sayede âlim Kahie’ye göz etmek zorunda kaldı. Bu arada da kısa sürede eğitim sürecine hızlı bir giriş yapan Neccari, Kur’an –ı Kerim hıfzını tamamlayarak 1908’de Ezher’e kayıt yaptırdı ve İslami eğitimine son hız devam etti. Alin Neccari İslami fıkıh ilmine ve her türlü İslami bilgin sıfatıyla derslerini ve eğitim yaşamını burada 1925 yılında tamamlamış oldu. 1926 yılında ise âlim, Zekazik ‘teki Ma’hedü’l –Ezher’e İslam tarihi hocası olarak tayin edildi ve burada eğitim yaşamına son hız devam etme şansı yakaladı. Kahire’de derslerine devam eden hoca, Külliyetü-l lugati’l Arabiyye’de ders vererek İslam’ı felsefesini ve geniş bilgi dağarcığını pek çok sahabe ve İslam öğrenmeye meraklı toplumun öden gelen kişilerine ve halk şûrasına bilgi ve İslam ilimi nakşetti. Sözlük çalışmalarının yanı sıra halatını İslami değerler ve Arap alfabesine ve Arap geleneği motifleri araştırmalarına adayan alim kısa sürede geniş kitlelere adını duyurmayı başardı.
Ali Neccari İslam Bakış Açısı ve Dini Eğitim Felsefesi
Bağdat’ta gerçekleştirdiği Mecmau’l lugati’l Arabbiye toplantısından dönerken uçağa binme sırasında vefa ettiği bilenen Ali Neccari, gerçekleştirdiği türlü gezi ve konferanslarla İslam’ı dört bir kıtada tanıtma şansı yakaladı. Ali Neccari, İslami felsefesi ve temel görüşü baştan sona Allah ve Peygamber sünneti seniyesi üzerinedir. Onun gerçekleştirdiği her türlü konferans ve ilim başyapıtı eser İslam’ın doğduğu yer yerden güneş gibi aydınlanmakta, insan sevgisi adalet ve hoşgörü temelli bir âlim olarak varlığını kanıtlamaya devam etmektedir. Bu kapsamda Neccari, nefsani duygulardan kaçarken, insanlığa armağan olacak nitelikte daha pek çok hizmet ve gezi programı düzenlemektedir.
Ali Neccari ilim, eğitim ve İslami felsefesi eğitim rolü adalet, eşitlik, kardeşlik ve insanı kâmil üzerine şekillendirmiştir. Bu sayede Neccari, her adımda Arap dili motifleri ve kültürünün büyük izlerini eser ve çalışmalarına yansıtmayı başarmıştır. İslami faziletler geniş ve renkli yelpazesi ile oldukça başarılı bir âlim olma safhası geçiren bilgin, eğitim yaşamı ve hayatı boyunca bütün çalışmalarını İslam’a nakşetmiştir. Kuran-I Kerim’i hazırlayan komisyonlarda yer alan Ali Neccari, 1965 yılında hayata gözlerini yummuş, vefatı da Bağdat dönüşü Arap toplantısı sunucunda gerçekleşmiştir. Âlim, eğitim hayatından ölümüne kadar her adımda İslami felsefesi hayatına ve çevresine kazandırmayı bilmiş nadide İslam bilginlerinden biri olmayı başarmıştır.