Alkol Neden Haram Kılındı?

alkol neden haram kılındı?

Alkol, İslam dininin kesinlikle yasakladığı sarf malzemelerinden biridir. İslam insana zarar veren her şeyi yasakladığından, belirli bir süre olmadan alkol kullanımını da yasaklar. Bu konudaki ayet ve hadisler, alkolün insan vücuduna zararlı ve kesinlikle zararlı olduğunu açıkça anlatmaktadır. Bütün kötülüklerin başlangıcının alkol olması sebebiyle de yüce dinimiz, alkolü biz kullarına yasaklamıştır. Dinimizin bize yasakladığı her şeyin, bizim sağlığımız için de faydalı olacağını unutmamamız gerekir. Ve bu yasaklanan şeylere bizim de uymamız gerekir. Allah bizlere böyle emretmiştir.

Yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre 2014 yılında Türkiye’nin 81 ilinde alkol tüketimi 15 yaş ve üstü 25.000 aile hekimine bağlıydı ve bu çalışmaya 18.477 kişi katılmıştı. Bu nedenle alkol alımının dünyadan daha az olmasına dikkat edin.

Alkol, insan doğasına tamamen aykırı zararlı bir içecektir. Nitekim İsra gecesi Allah Resulünün eline iki bardak şarap getirildiğinde, Allah’ın elçisi bardağa baktı ve sütlü bardağı tercih etti. (Halbuki kendisine verilen şarap bildiğimiz türden değil, cennet şarabıdır ve o halde dünyada içilmesi haramdır.)

İslam hukukuna göre dünyada alkol içmenin cezası 40 veya 80 sopayı buluyor. Bunun amacı sarhoş kişiyi korkutmak, onu utandırmak ve içmesini engellemektir.

İçki içmek, bireyler ve toplum için bir fesat sebebidir. Alkol içmek zekayı olumsuz etkileyebilir. Ancak, dünyayı ve ötesini ilgilendiren tüm meseleler, ancak gerekçelendirilirse başarılabilir. Zihin ortadan kaybolduğunda, kişi hayal edilemez bir kötülüğe düşecektir.

Tıpkı ispirtoyla atıldığında kıvılcımların alev alması gibi, bağımlı beyinlerde ve kalplerde kötü ateşleri ateşlemek kolaydır.

İnsanlar işlenen suçları incelediğinde bunların her zaman dikkatsizce işlendiğini görebilirler. Eğer ihmal etkili bir şekilde günah işleyebiliyorsa, sarhoşluğun ciddiyetinin, insanların neden olacağı günah düzeyini aştığını bilmek zor değildir.

Alkol, kumar ve şans oyunları gibi maddeler insanlara maddi ve manevi sarhoşluk getirir ve insanlığın ebedi düşmanı Şeytan’ın elindeki en etkili silahlardır. Biri onlardan kaçınmadıkça çökemez. Şeytan, alkol ve kumar yoluyla insanlara kin, nefret getirir ve birbirleriyle yüzleşmelerini sağlar. Onları Allah’ın hatırasından, namazından ve ibadetinden uzak tutarak geleceğin protestocularına dönüştürürler.

Alkol ne zaman haram oldu

Hz. Muhammed (s.a.v), alkolün insanları ne yaptığını görmek için dua etmeye devam etti. Hemen ardından alkol, Hz. Muhammed (sav) ‘in Mekke’den Medine’ye göç ettiği 6 yıl boyunca çeşitli ayetlerin inmesi ile yasaklandı.

Alkolün İnsanlara Zararları Nelerdir?

  • Alkol, muhakeme yeteneğinizi ciddi şekilde bozabilir, dolayısıyla muhakemenizi zedeleyebilir.
  • Bütçeye zararlı (yüksek fiyatlar nedeniyle).
  • Alkol içmek başkalarının diğer günahlarla temasa geçmesini kolaylaştırır.
  • Alkolün etkisi altındaki insanlar, mantıklı olduklarında yapamadıkları veya mantıklı olduklarında yapmadıkları şeyleri yapabilirler. Bunlar gerçek tepkiler olmadığından, kişinin kişisel kimliği tehlikeye atılacaktır. Örneğin bir baba içki içmediğinde iyi davranır, içerken eve harcadığı paranın yanı sıra eve döndüğünde sarhoş halde ailesini kötüye kullanma ihtimali yüksektir, bu çok kötü bir durumdur.

Haram Nedir?

Sözlükteki alkol ve haram kelimesi “bir şeyi yasaklar” ve “helal olmayıp yasaklanan şey” anlamlarına gelir. Arapça ve çeşitli türevlerinde geniş bir kullanım alanı vardır. Kuran’da haramın anlamı ve çeşitli türevlerinden 83 yerde bahsedilmektedir. Bu fiillerin çoğunda, Allah’ın yasakladığı fiillerde, dinî yasaklarda ve bazı ayetlerde insanlar, ileride terimin anlamının temelini oluşturacak bazı fiillerin yasak olduğundan bahsedilir.

Hepimizin bildiği gibi, tarih öncesi çağlardan beri var olan dini yasaklar, yerine getirilmezse yaptırımlar uygulanmalıdır. Tabu, kavramının toplum, birey ve doğa arasındaki sosyal ve kültürel dengenin korunmasına yardımcı olduğu ve haram düşüncesinin gelişiminde önemli bir rol oynadığı günümüz ilkel kültüründen anlaşılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir