Müslüman kadınlar İslam’ın şartlarına uymak ve gerekli ibadetleri yerine getirmek için baş örtüsü kullanmaktadır. Baş örtüsü kullanmak dini inancın bir göstergesidir. Kadınların tesettürlü olması gerektiği kuran-ı kerim de geçmektedir. Tesettürlü olmak: Vücut hatlarının belli olmaması, saçların gözükmemesi, dirseklerin ve bileklerin kapalı olmasıdır. Baş örtüsü kullanmak kadınlara farzdır. Bazı kadınlar baş örtüsü yerine peruk kullanmayı tercih etmektedirler. Bu durum da birçok soruyu beraberinde getirmektedir. Baş örtmek yerine peruk takmak caiz midir? Sorusu gibi sorulardır. Peruk kullanmak genel olarak haramdır. Bunun nedeni ise peruk bir başkasının saçından yapılmasıdır. Bu yüzden peruk haram kılınmıştır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV) “saçına saç ekleyen ve eklemek isteyen kadınlara lanet etmiştir. “ emretmiştir. Fakat peruk başka birinin saçından değil de naylon veya deve tüyü vb. Gibi şeylerden yapılırsa o peruğu kullanmak caizdir. Saçı olmayan biri gerçek başka birinin saçını değil de başka maddeden yapılmış bir kişinin saçını kullanması günah değildir. Lanetlenen şey başka birinin saçını başka birinin saçına eklemektir. Ama bu peruk insan saçı değil de başka maddelerden yapılmış bir saç ise sorun olmamaktadır. Baş örtüsünün üzerine peruk kullanmak da caizdir. Peki peruk aksesuar mıdır? Baş örtüsünün üstüne takılan şeyler aksesuar olarak geçmektedir. Baş örtüsünün üzerine peruk kullanmak hiçbir sorun yaratmamaktadır ve caizdir.
Baş Örtmek Yerine Peruk Takmak Caiz Midir?
Müslüman birçok kadın baş örtüsü kullanmayı tercih etmektedir. İslamiyet dininde baş örtüsü kullanmak gelenek ve inanç haline getirilmiştir. Baş örtüsü genel olarak bir aksesuar olarak değerlendirilmektedir. Fakat ülkemizde Müslüman kadınlar bürünebilmek amacıyla kullanmaktadırlar. Baş örtüsü Osmanlı kültüründe de yaygın bir aksesuardır. Osmanlılar döneminde baş örtüsü kadınlar için değerli bir sembol olmuştur. Günümüz de ve ülkemiz de Müslüman kadınlar baş örtüsü kullanması yayılmış bir gelenektir. Baş örtüsü sadece ülkemizde yaygın olarak kullanılmamaktadır. Başka ülkenin kadınları da baş örtüsünü sık bir şekilde kullanmaktadır. Ayrıca baş örtüsü Müslüman kadınların dinlerinin sembolüdür. İslamiyet dinin de baş örtüsü kullanmak caizdir ve güzel bir davranıştır. Kadınların yapması gereken ibadetler de baş örtüsü kullanmaları gerekmektedir. İslamiyet dinin de bir erkeğin kadının saçını görmesi uygun görülmemektedir. Kadının saçlarını babası, abisi, eşi, oğlu gibi yakınlarının görmesinin bir sakıncası bulunmamaktadır. Ayrıca kadınlar baş örtülerinin üzerine tesettür peruk olan aksesuarlardan kullanmaktadırlar. Bu aksesuarların kullanımının dini açıdan hiçbir sorun yaratmamaktadır ve caizdir.
Başörtüsü Yerine Peruk Takmak
Birçok insan başörtüsü yerine peruk kullanmayı tercih etmektedir. Fakat bu konu hakkında bazı tereddütleri bulunmaktadır. Başörtüsü yerine peruk kullanmak hakkında birçok söylemler bulunmaktadır. Ama baş örtüsü yerine peruk kullanmanın dini açıdan örtü hükmünde kullanılabilmektedir. Din de baş örtüsünün üzerine takılan şeyler caizdir. Din de önemli olan baş örtü kullanmaktır. Baş örtüsünün üstüne takılan peruk veya toka vb. Gibi şeyler aksesuar olarak geçmektedir. Bu da caiz bir durumdur. Ama kullanılan peruk başka birinin saçı olmaması gerekmektedir. Başka birinin saçını kullanmak dini açıdan haramdır. Peruk naylon veya deve tüyü gibi maddelerden yapılıyorsa hiçbir sıkıntı olmamaktadır.
Saç Ektirmek Ve Peruk Kullanmak Caiz Midir?
Birçok kişi saç dökülmesi ve saçının olmaması problemini yaşamaktadır. Bu problemlere çözümler bulunmaktadır. Fakat dini açıdan tereddütler bulunmaktadır. Peruk saç caiz mi sorusu birçok kişinin aklını çelmektedir. Bir başka kişinin saçını bir başka kişinin kullanması İslamiyet’te uygun görülmemektedir ve caiz değildir. Ama bu saçlar gerçek saç değil de naylon saç vb. Gibi maddelerden yapılıyorsa hiçbir sorun yaratmamaktadır.