İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan ve tarihte ilim bilgisiyle adından söz ettirmiş olan Bermavi, fıkıh ve hadis âlimlerinden birisidir. Künyesine baktığımızda ise Ebu Abdullah ismini taşıdığını görüyoruz. Gerçek ismi hakkında ise kaynaklara göre Muhammed bin Abdüddaim bin Musa bin Abdüddaim bin Faris bin Muhammed en-Nuaymi el-Askalani el-Bermavi el Kahiri olduğu belirtilmiştir. Şemsüddin olarak da tanınmakta ve bilinmektedir. M.1362 (763) senesinde Berme’de dünyaya gözlerini açmıştır. İlim ve edebi konularını ilk olarak babasından öğrenmiş ve Kur’an-ı Kerimi de bol bol okuyarak ezberlemiştir. Babası ilmi ve edebi Bermavi’ye öğretirken bir yandan da çocuk okutmuş ve onların ilmi ve edebi ile uğraşmıştır. Birmavi genç yaşta birçok âlimden hadis ilmini öğrenmiştir.
Bermavi ve Hayatı
Çok küçük yaşlarda hadis ilmini öğrenmek istemiş ve bu sebepten dolayı da o dönemin hadis ilmini iyi bilen âlimlerinden ders almıştır. Bu isimler arasında el-Burhan bin Cemaa, İbn-i Fasihin yanı sıra İbrahim bin İshak el-Amidi gibi âlim isimlerde bulunmuştur. Bermavi’nin hayatı konusuna baktığımızda ise küçük yaşlardan itibaren ilimle ilgilendiğini görüyoruz. El-Belkini’nin derslerinde her zaman hazır bulunmasıyla birlikte El-Bedr-üz-Zerkeş’in de derslerine devam etmiştir. Kaynaklara göre birçok âlimden birçok ilim hakkında detaylı dersler almış ve öğrenmiştir. Üstelik bütün bunları yaparken fakirmiş fakat ilim aşkıyla o kadar haşır neşir olduğu için öğrendiği bilgilerle beraber çok derin bilgilere sahip olmayı başarmıştır. Bir dönem kadılık görevine getirilmiş fakat sonrasında kadılıktan ayrılarak talebelere ilim konusunda dersler vermeye başlamıştır.
Bermavi ve Eserleri
Bermavi M.1428 (831) senesinde vefat etmiştir. Kahire’de çevresi ve birçok kişi tarafından fazlasıyla ilgi görmüş ve o dönemlerde birçok talebe de yetiştirmiştir. Bunları yaparken de birçok ilim ile ilgili kitaplarda yazmayı başarmıştır. Özellikle o hayattayken birçok talebesi bilgi yönünden ondan faydalanmış ve üstün derecelere ulaşmışlardır. Bermavi o dönem çoğu kez de fetva vermiş daha sonrasında ise Hacca gitmiş ve orada da ilim yaymaya devam etmiştir. Bermavi’nin eserleri konusuna gelecek olursak; hayatı boyunca birçok eser yazmış ve bazıları da günümüze kadar gelmiştir. Bu eserlerden bir kısmını ise şimdi sizlerle paylaşacağız.
- Cem-ül-ıddeti li fehm-il-umdeti
- Şerhu Mebhec-ür-Raid bi davabi-i feraid
- El-lami-us-Sabih alel-Cami-üs-Sahih – Bu kitap tam dört ciltten oluşmaktadır.
- Bir diğer eseri ise Şerhu-hutbet-il-minhac lin-Nevevi olmaktadır.