İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Bezzazi, Hanefi fıkhının önde gelen âlimlerinden biri olarak bilinmektedir. Asıl ise kaynaklara göre Muhammed olarak geçmektedir. Bazı kaynaklarda ise Bezzaz olarak da geçmektedir. Harizm köylerinden Kerder asıllı bilgisi de yine kaynaklarda yer almaktadır. Doğum tarihi ile ilgili bir bilgiye ise rastlanmamıştır. Babası bezcilik işiyle uğraştığı için kendisi de bu işle uğramış ve bundan dolayı da ona bu ismin verildiği söylenmektedir. Babasından ilim konusunda dersler almış ve ilk tahsilini de memleketinde yapmıştır. İlim konusuyla fazlasıyla ilgilendiği için bu konuya derin bir şekilde yoğunlaşmış ve bunun sonunda da önde gelen âlimler arasına adını yazdırmıştır.
Bezzazi ve Hayatı
Bezzazi’nin hayatı konusunda kaynaklara baktığımızda yeterli bir bilgi olmadığını görüyoruz. Küçüklükten itibaren babasının mesleği olan bezcilik işiyle uğraştığını ve bununla birlikte ilimler konusunda kendini geliştirdiğini söyleyebiliriz. İlim konusunda kendini ileri derecede yetiştirdikten ve öğrendikten sonra ise Kırım ve Bulgaristan’a gitmiştir. Özellikle Kırım’da çok uzun süre kalmış ve buradaki âlimlerle de bilgi alışverişinde bulunarak, kendilerinden çok şey öğrenmiştir. Çok sonra memleketine dönmüş ve ardından da Anadolu’ya gitmiştir. Özellikle füru ve usul ilimlerinde o dönemin önde gelen âlimlerinden biri olarak görülmüş ve kabul edilmiştir. Anadolu da bulunduğu zamanlarda ise Molla Şemseddin Fenari ile birçok kez usul ve füru ilimleri konusunda tartışmaları olmuştur. Kaynaklara baktığımızda da Fenari’nin usulde çok bilgili olduğunu Bezzazi’nin ise daha çok füruda bilgili olduğunu görmekteyiz.
Bezzazi ve Eserleri
Oldukça fazla ilmi bilgiye sahip olan Bezzazi’nin eserleri konusuna geçecek olursak; kaynaklara baktığımızda toplamda iki eseri olduğunu görüyoruz. İlk eseri olarak da karşımıza el-Fatava’l Bezzaziyye çıkmaktadır. Bu eserinin içeriğine biraz göz atacak olursak; Hanefi imamlarının görüşlerinin özetlerini içeren bu eserde yine Hanefi âlimler tarafından verilmiş olan fetvalar ile ilgili de bilgiler bulunmaktadır. Bazı fakihlere sorulan sorular ile onlara verilen cevaplarda bu kitap içinde derlenip toplanmıştır. İkinci önemli eserine baktığımızda ise karşımıza Menakıbü’l – İmami’l – Azam Ebi Hanife kitabı çıkmaktadır. Bu eserinin içeriğine göz attığımızda ise kitabın adından da anlaşıldığı üzere Ebu Hanife ve öğrencileri ile alakalı yazılar yer almaktadır. Bu kitap daha çok biyografi tarzında yazılmıştır.