Cüneyd-i Bağdadî Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Cüneyd-i Bağdadî, Bağdat’ta dünyaya gelerek yaşamını da orada sürdürdü. Doğum tarihi konusunda  net bilgi bulunmuyor. Kavârîrî nisbesi ile tanınmasının en büyük sebebiyse, ailesinin bizzat cam ticareti yapmasıdır. Cüneyd-i Bağdadî’nin aynı zamanda ailesi, Nihâvendli’dir…

Cüneyd-i Bağdadî’de cam ipek ticareti yapmasından dolayı, özellikle Hazzâz lakabı ile bilinmektedir. Aile üyelerinin, Nihâvend’ten Bağdat şehrine ne zaman geldikleri de bilinmiyor.

Cüneyd-i Bağdadî’nin İlim Hayatı

Cüneyd-i Bağdadî’nin ilim hayatı; ufak yaşlarda başladı. Düşünür fıkıh derslerini, Ebû Sevr el- Kelbî’den temin etmiştir. Ebû Ali Hasan b. Arefe el-Abdî gibi alimlerden de, hadis dinlemiştir.  Aynı zamanda Ebû Hamza el-Bağdâdî ve Serî es-Sakatî gibi sufilerden de çeşitli sohbetler dinledi. Özellikle Serî, zahiri ilimlere daha çok önem veriyordu. Cüneyd-i Bağdadî’de doğal olarak bu ilimleri öğrenmeye yöneldi. Hatta 20 yaşında da, bir ders meclisinde ders verecek seviyeye geldi.

Cüneyd-i Bağdadî ayrıca şer’i ilimlerini öğrendikten sonra vakit kaybetmeden kendini;  ibadetlere, tasavvuf konusunda önemli çalışmalara ve zühde vermiştir. Çok küçük yaştan beri de, tasavvufa özellikle ilgi duyuyordu. Daha 7 yaşındayken, kendisine şükür nedir sorusu sorulmuştur. Kendine yöneltilmiş bu suali,  bulunduğu yaş itibariyle ise oldukça iyi bir biçimde cevaplamıştır. 7 yaşlarında ki Cüneyd-i Bağdadî’nin kafasında ki şükür; “Allah’a kesinlikle asi gelinmemesi, verdiği nimetlere de her daim güvenmektir.” Etrafında çok sayıda sufilerin olması sebebiyle kendisi de, tasavvufa yönelmiştir.

O dönemde ki çoğu ünlü sufi, Cüneyd-i Bağdadî’nin sohbetlerine mutlaka katılmıştır. İslami ilimlerle ilgili çok derin çalışmalar yürütmüştür. Ebü Bekir Şiblî, Ebû Muhammed el-Cerîrî, eş-Şarânî, İbnü’l-Arabî, İsmail bin Nüceyd. Ali b. Bündâr es-Sayrafî, Mimşâd ed-Dîneverî’de Cüneyd-i Bağdadî sohbetlerinde ki alimler olarak dikkat çekiyor.. Bu yüzden tarikatların çoğu da, silsilelerin de özellikle Cüneyd-i Bağdadî ilmi hakkında bilgi veriyorlar. Hatta İbni Süreye adında ki, fıkıh alimi de, manevi yönde ki bilgilerini Cüneyd-İ bağdadî’ye borçlu olduğunu söylemiştir.

Cüneyd-i Bağdadî’nin Tasavvufa Dair Görüşleri

Cüneyd-i Bağdadî’nin tasavvufa dair görüşleri, mutasavvıflar ve çağdaş sufiler üzerinde oldukça derin bazı izler ve etkiler bırakmayı başarmıştır. Onun görüş ve etkisinin çizgisinde giden kimseler ise Cüneydî şeklinde bilinmektedir. Hatta Cüneyd-i Bağdadî’nin kendisimne ait mektupların bir kısmı da günümüzde de var olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir