Dahhâk Bin Mahled, hadis ve fıkıh sahibi bir alimdir… Nebil olarak anılan alimin künyesi de, Ebû Âsım’dır… İslam düşünürünün ismiyse, Dahhâk bin Mahled bin Müslim bin Dahhâk Şeybânî olarak biliniyor. Basralı Dahhâk Bin Mahled, hicri takvim 122 gösterdiğinde Mekke’de sağlıklı şekilde doğmuştur. 2112de de, Basra’da hayata gözlerini yummuştur.
Dahhâk Bin Mahled’in İlim Hayatı
Dahhâk Bin Mahled’in ilim hayatı, hadisleri ezberlemesiyle dikkat çekiyor. Dahhâk Bin Mahled, o dönemde ki pek çok alimden de aynı zamanda eğitim almıştır. Özellikle bu alimlerin en bilinenleriyse; Cafer bin Muhammed, Şu’be Bin Haccâc, Süfyân-ı Sevrî ve İbn-i Cüreyc’tir.
Dahhâk Bin Mahled, ilim öğrenebilmek adına Mekke’ye gitti. İbn-i Cüreyc vefat edene kadar burada kaldı, sonrailim tahsilini alır almaz Basra’ya geri dönmüştür. Dahhâk Bin Mahled hakkında özellikle bazı alimler, fakih alimi olduğunu söylemişlerdir. Allahtan korkan aynı zamanda da yaratıcının gerçek bir dostu olarak biliniyordu. Dahhâk Bin Mahled, çok sayıda öğrenci yetiştirmiştir.
Dahhâk Bin Mahled’in Nasıl Bir Kişiliği Vardı?
Dahhâk Bin Mahled’in en önemli kişiliği, her Allah dostunda olduğu gibi ahlaki bakımından üstünlüğünün olmasıydı. Kendisi özellikle belirtmiştir, dedikodunun haram olduğunu ve bu yüzden de kesinlikle yapmadığını… Hafıza gücünün güçlü olması ve ilmi bilgisinin de mükemmel olması sebebiyle, çok fazla dikkat çekmiştir.
Bir takım kaynaklarda da, Dahhâk Bin Mahled’in ipek ticareti yaptığı da yer alıyor. Torunu olan İbn Ebû Âsım’da çok önemli eserlere imza atmıştır. Hatta hadis ve kadı hafızı olarak biliniyor. Dahhâk Bin Mahled’in kendisi, “Cüz” adında hadis kitabını kaleme almıştır. Aslında Dahhâk Bin Mahled’in torunu da kendisi gibi başarılıydı.
Dahhâk Bin Mahled’in Torunu
Dahhâk Bin Mahled’in torunu, zekasıyla ve ahlakıyla ön plandaydı… Uzun bir buruna sahip olan Ebû Âsım, şakacı bir kişiliğe sahipti… Nebil lakabıyla anılan torun; akıllı, atığını her zaman vuran, ahlaklı ve asil olarak biliniyordu. Nebîl lakabı da, hocası olan İbn Cüreyc tarafınca verilmiştir. Ebû Âsım’a göre hadis öğrenmeyi isteyen kişiler aslında; çok değerli isteği elde etme yolunda ilerlediklerini bu yüzden de, insanların en hayırlılarıdır…