Dârimî Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Dârimî, hicri takvime göre 181 yılında dünyaya geldi. Dârimî, aslen Semerkant’ın Temim kabilesinde ki Dârim kolundandır… Çok fazla zâhidlerin olduğu bir bölgede yetişmiştir.

Dârimî’nin İlim Hayatı

Dârimî’nin ilim hayatı, ilk olarak hadis öğrenmeyle başladı. Horasan, Hicaz, Kûfe, Irak, Mısır ve Şam gibi ilim yönünden önem arz eden merkezlerin havasını soludu, buralarda önemli izlenimler edinmiştir.   Sonrasında da; Affân b. Müslim, Nadr b. Şümeyl, Hâlid b. Mahled, Muhammed b. Selâm el-Bîkendî, Yezîd b. Hârûn adlı alimlerden ders almıştır.

Bağdat’a giderek aynı zamanda orada da, hadis rivayet etmiştir. Müslim, Tirmizî, Ebû Hâtim, Buhârî, Ebû Zür‘a, Ebû Dâvûd,  Bakī b. Mahled, Nesâî gibi ünlü İslam alimleri de aynı zamanda Dârimî’nin öğrencileridir.

Dârimî’nin Hayatı

Son derece sade bir yaşam sürdürmüştür. Fakat Dârimî sultanının ısrarları yüzünden kadılık görevini kabul etmiştir. Sadece bir kez hüküm verdikten sonra da bu görevinden ayrılmıştır. Merv şehrinde, 8 Zilhicce 255’te vefat etmiştir. Defnedilmesiyse sonra ki güne yani cumaya denk gelen arife gününde olmuştur.

Dârimî oldukça yumuşak huya sahipti… Aynı zamanda da çok zeki olan İslam bilgini, güvenilir kişiliğiyle de çok fazla dikkat çekiyordu. Dârimî’ye her ne kadar çok fazla servetler sunulsa da o kesinlikle servetleri kabul etmedi. Fıkıh ve tefsir konularında son derece başarılı olmuştur. Hadis ilmiyle meşhur olan Horasan yöresinde yetişen alimlerin en başında yer alıyor. Şam, Mısır gibi şehirlerde henüz Buhârî bilinmezken o biliniyordu. Dârimî ayrıca ta’dîl ve cerh ilminde de çok başarılı olmuştur. Ebû Hâtim’le er-Râzî bir araya gelerek Ahmed b. Hanbel’de ki Dârimî’nin hadis tenkidleri ile alakalı hususunda son derece iyi olduğuna değinmişlerdir.

Dârimî sayesinde hadislerin Semerkant’ta yanlış yayılması ve içerisinde yer alan bazı doğru olmayan bilgilerde düzeltilmiştir. Hadis ilmine, Dârimî’nin büyük katkıları olmuştur. O dönemlerde çok önem arz eden itikadi, siyasi meseleleri yani halku’l –Kur’an ile ilgili Dârimî sorgulanmıştır.  Dârimî aslında Hanbelî olarak biliniyordu, ancak es-Sünen’de yer alan bir takım hadislerden sonra herhangi mezhepten olmadığı anlaşılmıştır.

Dârimî’nin Eserleri

    Eserleri şu şekildedir:

  • Es-Sülâsiyyât
  • Es-Sünen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir