Kudüs’de eğitim almış bir alimdir. Şafii meshebi mensubu bir alimdir. Kenânî, Makdisî ve Mecdelî sıfatları ile anılmıştır. İmâm-ı Mâlik soyundan gelir. Ebü’l-Abbâs Kudsî şeklinde de tanınmaktadır. Şihâbüddîn lakabına sahiptir. 809 (m. 1406) yılında Mecdel’de doğup burada yerleşmiştir. 870 (m. 1465) yılında Mısır’da ölmüştür. Abdullah bin Huld’undan Kur’ân öğrenmiş ve hafız olmuştur. Tecvid derslerini, “İbn-i Ebî Beyd” olarak bilinen Şemseddîn Muhammed bin Mûsâ’dan almıştır. Mecdel’de kadılık yapan Cemâleddîn Mahmûd bin Harûn’dan da tecvid dersi aldı. Hadîs, sarf, nahiv dersleri gördü. Mantık ve hesâb derslerini de almıştır. İlim almak için Gazze’ye gitti. Sonra Rumeli’ye ve Beyt-i Makdis’e gitti. Daha sonra Kâhire’ye ve Mekke’ye gitti.
Ebü’l-Abbâs Kudsî Eğitimi
Fıkıh, usûl, kelâm gibi dersler aldı. Gittiği şehirlerde Arap edebiyatı, ferâiz, hesâb gibi derslerde hocaların eğitimini aldı. Arûz ile de ilgilendi. Şihâbüddîn Ahmed bin Âmir’den icazet aldı. İbn-i Ebî Beyd ve Burhâneddîn İbrâhim bin Ramadan el-Basîr gibi farklı alimlerden de onay aldı. Dımeşk’da Alâüddîn-i Buhârî ile görüştü. Ebü’l-Kâsım Nüveyri’den de dersler aldı. Birçok alimden dersler dinledi ve farklı ilimlerde eğitimler aldı. Ebü’l-Abbâs Kudsî eğitimi sırasında farklı ilimler ile ilgilenmekten keyif alırdı. İzzeddîn-i Kudsî ve Şihâbüddîn bin Âyid bu alimler arasındadır. Ayrıca Cemâleddîn-i Emşâtî’den de ders almıştır. Emşâtî’den; arûz eğitimi gördü. Kayâtî ve Vanâî’den farklı ilimlerde dersler gördü. Şemseddîn-i Kabâkâbî’den dersler dinledi. Abbâdî gibi ilim adamlarından istifade etti.
Ebü’l-Abbâs Kudsî Hayatı
Tâceddîn bin Garâbîlî’den hadîs dersleri aldı. Şeyh İbn-i Hacer ile tanışıp hizmetinde kaldı. Hadis ilminin yanı sıra imlâ eğitimi aldı. Farklı alimlerden hadis dersleri alması sayesinde hadis ilminde ilerledi. Değişik illerde kalarak buradaki ilim adamlarının derslerine iştirak etti. Çoğu alimden icazet aldı. Mekke’de, Şeyh Muhammed Geylânî ile tanıştı. Ders ve fetvâ verebilmek için onay aldı. Döneminin alimleri tarafından ilmi onaylanmış bir kişi oldu. Ebü’l-Abbâs Kudsî hayatı boyunca sayısız kitap ezberledi. Farklı alimler onun ezber yeteneğini ve ezberlediği kitapların sayısının fazla olmasını övdüler. Vaaz verme konusunda geldiği mertebe konusunda da alimler onu takdir etmiştir. İlmi sayesinde halk ve alimler tarafından sayılan bir kişi oldu. Verdiği nasihatler ile birçok insana yardım etti. Öğrenci yetiştirerek ilmin yayılmasına aracı oldu. Ahlakı ile de tam bir örnek kişi oldu.