Ebü’l-Berekât El-Askalânî Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Hanbeli mezhebi konusunda ilim sahibi bir alimdir. Fıkıh ve tarih konuları ile ilgilenmiştir. 800 (1389)yılında Kahire’de dünyaya teşrif etti.  Mısır’da Sâlihiyye Medresesinde son Hanbelî reisi oldu. Kadirî tarikatındandır. Kâhire’de kadılık yapmıştır. Çevresindekilere örnek olmuş ve övülen bir kişi olmuştur. Vefat ettiği zamana kadar kadılık görevini sürdürmüştür. Birçok alanda ilim sahibidir. Çeşitli eserler vermiş ve döneminin alimleri tarafından methedilmiştir. 876(m.1471) yılında Kahire’de hayatını kaybetmiştir. Ebü’l-Berekât el-Askalânî erken yaşta babasını kaybetmiştir. Validesi onu yetiştirmiştir. Daha küçükken Kur’ân’ı ezberlemiştir. Tecvit dersi almıştır. Mecdüddîn-i Sâlim’den ve Muhib bin Nasrullah’dan fıkıh dersleri öğrenmiştir. Şemseddîn Busayrî’den Arap dili ve Edebiyatı ilmi öğrenmiştir.

Ebü’l-Berekât el-Askalânî Eğitim Hayatı

Şemseddîn bin Dîrî’den tevsir ilmi almıştır. İzzeddîn bin Cemâ’a’dan birçok alanda ders almıştır. Daha birçok alimden dersler alan Ebü’l-Berekât Askalânî eğitim hayatı sırasında İzzeddîn Abdüsselâm el-Bağdâdî’den birçok ilim öğrenmiştir. Tasavvuf alanında Zeyneddîn Ebû Bekr el-Hâfî’yi takip etmiştir. Sayısız alimden onay almıştır. Mecdüddîn Sâlim’in kadılığında yardımcı olarak görev aldı. Birçok dersinde bulundu ve fıkıh derslerini verdi. Bu süreçte henüz küçük yaşta olmasına rağmen ileri gelen bir alimdi. Hocasının kadılığı bırakması üzerine o bu göreve devam etti. 815 (m.1412) yılında hacca gitmiştir.

Ebü’l-Berekât el-Askalânî Eserleri

Hacca ikinci ziyareti sırasında ve ilk ziyareti sırasında yolda birçok alim ile tanışma fırsatı buldu. Bu tanışmalar ve sohbetlerde alimlerin eserlerini bizzat kendilerinden öğrenme fırsatı yakaladı. Bu ziyaretleri ve dostlukları sayesinde sonraki zamanlarda alimler tarafından sıklıkla anılır ve ziyaret edilir oldu. Yolculuğunda gittiği yerlerde hoş sohbet ile karşılandı. Eserlerini bu alimlere gösterme ve fikirlerini alma fırsatı buldu. Bedreddîn Bağdâdî’nin görevden ayrılması üzerine Kahire’de kadılık yaptı. Bu görevi yaparken birçok medresede dersler vermeye de devam etti. Öğrencilerine ve ziyaretçilerine karşı tevazu ile yaklaşması insanları hayran bıraktı. Bu konuda onu geçebilenin olmadığı söylenir. Güzel ahlakı ile tanınan Ebü’l-Berekât el-Askalânî eserleri ve bunların çokluğu ile de tanınmıştır. Hadisler rivayet etmiştir ve kadılık görevini farklı yerlerde yapmıştır.

Ebü’l-Berekât el-Askalânî Eseri

Askalânî sadaka olarak birçok mescid medrese ve sebil yaptırmıştır. Hayır işleme konusunda her zaman yarışmıştır. Evinde muhtaç insanları toplamış ve onlara yardımcı olmuştur. Mütevazi kişiliği ile insanlara örnek olmuş ve teveccühlerini kazanmıştır. Nazmü usûl-i İbn-ü-Hâcib ve tavdîhihî isimli eseri o kaleme almıştır. Tavdîh-ül-Elfiye ve şerhuhâ da alimin eseridir. Tenbîh-ül-ahyârı mâkile fil-menâmî minel-eş’âr isimli Ebü’l-Berekât el-Askalânî eseri de bilinen bir eserdir. Eserleri ile öğrencilerine ışık tutmuş ve ilmi yayma konusunda İslam’a katkı sağlamıştır. İlimle uğraşmayı sevmiş ve sevdirmiştir. Kadılık döneminde insanlar arasındaki adaleti sağlama konusunda da oldukça başarılı olmuştur. İlme önem vermiş ve Allah yolunda ilmi yaymıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir