En Eski İncil Hangisidir?
Hıristiyan dininin kutsal kitabı en eski İncil 27 bölümden meydana gelen tek başına yer alan bir kitap olmaktadır. Bunlar Matta, Markos, Luka, Yuhanna olurken Hz. İsa’nın hayatıyla ilgili kayıtlardır da aynı almaktadır. Bunlar ile İncil’in ilk 4 bölümünü meydana gelmektedir. Bu dinin aleminde belirtilenlere “4 Müjde” (Gospel) şeklinde ifade edilmektedir. Ancak Türkiye’de yanlış yer almaktadır. Bunların her biri “İncil” (New Testament) olacak biçimde hitap edilmektedir. Bu noktada 4 Müjdeden sonra Havarilerin tebliğ dönemi de anlatılmaktadır. Bunları anlatan elçilerin İşleri bölümü yer almaktadır. Bu durumdan daha sonrasında ise Pavlus’un ilk kurulan kilise cemaatlerine yazmış olduğu 14 mektup da yer almaktadır. Bu noktada Hz İsa’nın kardeşlerinden Yahuda’nın Mektubu ile Yakup’un mektubu dikkat çekmektedir. Yine bunun dışında Petrus’un 2 mektubu Yuhanna’nın 3 mektubu bulunmaktadır. Tüm bunlar ile yine Yuhanna’nın Vahiy bölümü.
Söz konusu olan bölümlerin yazılış tarihleri milattan sonra 50-90 seneleri arasında değişim meydana gelmiştir. Bunun anlamı ise Hz. İsa’nın ölümünden 20 ila 60 sene arası olmaktadır. Böyle bir durumda Havariler 20-30 senelik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu süreç içerisinde tek bir sözlü tebliğ ile hafızlık döneminin sonrası gelmektedir. Bu dönemden sonra vaazlarını yazıp ilk İncil’in yazıtları yer almaktadır. Söz konusu nüshalar bu biçimde oluşmuştur. Günümüz çağımıza ulaşan pek çok mevcut el yazması nüshası dikkatleri üzerine çekmektedir. Bu noktada İncil’in ilk yazılış tarihlerinden yalnızca tek bir kaç sene sonra meydana gelmiştir. Belirtilenlerden daha erken nüshalar bugüne kadar henüz hiç fark edilmemiştir. Şu an için çağımızın İncil’i söz konusu olan nüshalar bilinmektedir. Belirtilen nüshaların kullanışıyla modern dillere çevrili olduğu da bilinen noktalar arasında yer almaktadır.
İncil İçerisinde Hangi Bölümler Yer Almaz?
İncil içerisinde yer almayan bölümler de Hıristiyan dini ve kutsal kitabı İncil’i araştıran kişiler tarafından büyük bir merak konusu olmuş durumdadır. Bu noktada farklı İncil kitapları yer almaktadır. Bu İncil kitaplarının bazıları; Tomas İncili, Yahuda İncili, Meryem’in İncili şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada en çok merak edilen konu ise ile diğer mevcut İncil’e girmeyen yazıların ne olduğu konu olmaktadır. Söz konusu yazılara ise “Apokrif” yazıtlar denilmektedir. Burada söz konusu olan yazıtların hepsine aynı yazılış tarihi verilmiş durumdadır. Belirtilen durum ile birlikte mevcut daha eski nüshaları da bulunmaktadır. Bu nüshaların tarihleri ise 3.yy-5.yy zamanlarına kadar dayanmaktadır.
Şuan Ki İncil Kitabını Apokriflerden Ayıran Özelliği Nedir?
Şuan ki İncil kitabı ile Apokrifler arasında belirli farklılıklar yer almaktadır. Söz konusu duruma göre mevcut İncili Apokriflerden ayıran önemli farklılıklar bulunmaktadır. Bunlara örnek verilecek olunur ise MS 1.yüzyılda yazıldı mı? Konusu dikkatleri üzerine çekmektedir. Bu sorunun yanı sıra havariler hayattayken yazılıp yazılmamış olduğu da büyük bir merak konusu haline gelmiş durumdadır. Yine Yazıtların birbirinden bahsedip bahsetmediği de önemli soru işaretleri arasında yer almaktadır. Tüm bu soru işaretleri bulunurken İncil kitabının ne kadar farklılaştığı aslında anlatılmak istenilenin neler olduğu gibi detaylar pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Bizler de Hıristiyan dininin kutsal kitabı olan İncil hakkında derin bir araştırma yaptık. Böylelikle de akıllarda meydana gelmiş olan soru işaretlerini bir nebze de olsa azaltmaya çalışacağız.
Düşünülenin tersine Apokrif eserlerin İncil’e girememeleri ve aynı zamanda da İsa’nın Tanrılığını reddetmeleri olarak olmamaktadır. Akla mantığa sığmayan yazılanlara rağmen her birisi (a) Baba, Oğul ile Kutsal Ruh’un var olduğunu kabul etmektedir. Aynı zamanda da İsa’nın “Tanrı’nın Oğlu” olduğunu da düşünüyorlar. Yine Baba tarafından gönderilerek kurban edilen Oğul olduğunu söylemeleri ortak bir yön olarak dikkatlerden kaçmıyor. Son olarak İsa’nın var olan her bir şeyin kaynağı olduğunu vurgulamayı da ihmal etmiyorlar. Tüm bunlardan yola çıkılacak olunur ise kanonik İncil içerisinde İsa’nın ilahi kimliğine vurgu yapılmaktadır. Söz konusu duruma ilişkin olarak aynı temel gerçekleri yansıtıyor olmaları da dikkatlerden kaçmamaktadır. Ancak yine de belirtilmiş olan kıstaslara uymuyor olmaları da asıl kafa karıştıran durumlar arasında yer almaktadır. Söz konusu durumlar adına ile ciddi anlamda çelişki bulundurmaları nedeni ile de İncil içerisinde yer almamaktadırlar.