Eş Şad Üd Taip (Ahmed Bin Ömer) Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Asıl adı Ahmed Bin Ömer.249 (miladi 863) yılında doğmuş ve şafi mezhebi fıkıh alimidir ancak usul, furü, kelam ve hesap ilimlerini de bilirdi. Nerede doğduğu hakkında kesin bir bilgi bulunmamakta ancak kendisi Yemeni nispetiyle tanınır. Zahir ve batın ilimleri konusunda araştırmalar yapmış ve kendisini bu alanda geliştirmiştir. Çok sayıda kişi tarafından okunmuş ve feyz almasına fayda sağlamış birçok eser yazmıştır ve yaşamı boyunca çok fazla keramette bulunmuştur. 306 yılında vefat etmiştir ve Bağdat’ta defnedilmiştir.

Ahmed Bin Ömer’in İlmi ve Fıkıh Bilgisi

Derin bir fıkıh bilgisi olan Eş Şad Üd Taip’in hocası, dönemin ün salmış alimlerinden birisi olan Abü’l-Kasım Enmati’dir. Bunun dışında dönemin birçok aliminden çeşitli ilim öğretileri almıştır. İran’da kadılık görevindeyken görevi Ömer el-Maliki’ye devretmek istemiştir. Bu sebepten ötürü de Ebü’l Abbas tarafından kadılık görevden alınmıştır. Verdiği fetvalar Bağdat alimleri tarafından incelendi ve bunların aykırı bulunmasıyla halifeye bildirilmiştir. Bu olaylardan sonra halife veziri ve kendisi arasında bir dostluk kurulmuştur.

Ahmed Bin Ömerin Kişiliği

Ahmed Bin Ömer, ramazan ayı için sadaka ile tövbe edilmesi gerektiğini ve ihlas ile geçinilmesi gerektiğini, Allah’ın koyduğu kurallara karşı gelinmemeli, zina, dedikodu, haram gibi şeylerden uzak durulması gerektiğini savunmuş ve kalbinizi kin ve nefretten uzak tutarak saf bir sevgi ile ibadet yapılması gerektiğini beyan etmiştir. Oruç tutan kişilerin rızıklarını Allah verir ve haram kazançlarla ibadet edilmemesi gerektiğini söylemiş, insanlara yol göstermeye çalışmıştır.

Kendisi Allah’ın kullarının haklarını mahrum etmez, insanlara nazik davranır, kazancını helal yollarla elde eder, insanlar arasındaki dostlukları pekiştirmek için çaba sarf eder, küsleri barıştırır ve gücü yettiği kadar yeminlere yardım ederdi. Bunun dışında oruç ve namaz gibi ibadetlerini aksatmaz, sadaka ve hayır işlerinde bulunurdu. Allah’ın emirlerini harfiyen uygulamaya çalıştığı gibi pek çok sünnete de rivayet etmiş ve çevresindeki insanları bu yolda telkin ederek Allah’ın sevgili kullarından biri olmaya çaba sarf etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir