Müslüman aleminin büyük bir çoğunluğu fil vakası nedir? sorusunu merak etmektedir. Fil vakası sadece İslamiyet de değil, dünya çapında rastlanma ihtimali çok az olan bir olaydır. İslamiyet dinin de ve diğer dinler de ders veren bir olay olmuştur. Fil vakası, fil ordusu ile gerçekleşmiş bir olaydır. Bir fil ordusu Kabeye gelip kabeyi korumak amaçlı diz çökmüşlerdir. Habeş ordusu, kabeyi yıkmak istiyordu çünkü İslamiyet’i kabullenmiyorlardı ve Hristiyanlığı yaymak istiyorlardı. Kuran-ı kerim de fil vakasından söz edilmektedir. Hristiyanlar kabeyi yıkabilmek amacıyla büyük bir ordu hazırlamışlardır. Bu büyük orduya fil takviyesi de yapmışlardır. Bu büyük ordu ve filler Kâbe önüne kadar gelirler. Ama filler kabeye yaklaşınca dizlerinin üstlerine çökerler ve hareket etmezler. Filler harekete geçmeyince, ordu filler olmadan saldırıya devam etmek ister. Fakat ebabil kuşları orduya siccin taşları atarak ordunun düzenini bozarlar. Ordunun filler yüzünden bozguna uğraması ve saldırı yapamaması üzerine bu tarihi olay fil olayı olarak anılmaktadır. Mekke de bulunan bu olayı mucize olarak görmüşlerdir. Bu mucize olaydan sonra Mekkeliler başlangıç yılı olarak kabul etmişlerdir. Bu yıla da Fil yılı adını vermişlerdir. İslamiyet tarihin de fil olayı önemli olaylardan biri olarak kabul görülmektedir. Bu fil vakası aslında hayvanların önemini de anlatmaktadır. Filler olmasaydı zamanın da Kâbe bozguna uğrayacaktı. Bu yüzden hayvanlar din de önemli bir yerde tutulmaktadır. Bu nedenle de hayvanlara kötülük yapanlar mutlaka cezalandırılacaktır.
Ebabil Olayı Nedir?
Ebabil kuşları fil yılında kabeyi yıkmak amaçlı gelen müşrikleri, gagalarında taşımış oldukları taşları atarak kabeyi korumuşlardır. Ebabil kuşları genellikle ilkbahar ayların da görülmektedirler. Ebabil kuşları mevsim değişince göç etmektedirler. Sonbahar ayı gelince ebabil kuşları güneye göç etmektedirler. Ebabil kuşları, normal kuşlara göre farklı uçmaktadırlar. Normal kuşlar dik bir şekilde uçarken, ebabil kuşları bu şekil de uçmazlar Ebabil kuşları kabeyi koruyan kuşlar olarak da anılmaktadır. Ebabil kuşları hiçbir canlının yanında durmaz ve sürekli olarak kaçmaya çalışırlar. Çok esnek bir vücuda sahip oldukları için hiçbir canlı ebabil kuşlarını yakalayamamaktadır. Ebabil kuşlarının yaşamları ortalama olarak yirmi yedi yıldır. Bu kuşlar da kebenin etrafında tavaf yapmaktadırlar.
Fil Vakası ile İlgili Hadisler Nedir?
Kuran-ı kerim de fil vakası ile ilgili hadisler bulunmaktadır. Bu hadislerden bazıları şunlardır:
1.“Hükümdarım senin için öyle bir mabet yaptırdım ki, şimdiye kadar ne bir Arap ne de bir acem onun gibisini yapmış değildir. Arapların haccını buraya çevirmedikçe asla durmayacağım. “
- “Ben sizinle harbetmek için değil, şu mabeti yıkmak için geldim. Eğer bana karşı koymazsanız, kanınızı akıtmaktan vazgeçerim. Şayet kureyş kabilesinin reisi benimle harb etmek istemiyorsa, yanıma kadar gelsin. “
- “Allah adına yemin ederiz ki, biz kendisi ile harb etmek istemiyoruz. Zaten buna gücümüz de yetmez. Yalnız, bu mabet Allah’ın evidir. Onu yıkılmaktan yalnız Allah koruyabilir. O kendi Mukaddes beytini muhafaza etmezse, bizde Ehrebeyi bu hareketinden vaz geçirecek güç ve kuvvet yoktur. “
- “Allah’ım bir kul daha evini, barkını korur. Sen de kendi evini koru. Ta ki onların salipleri ve kuvvetleri senin kuvvetine galebe çalmasın. “
Fil Olayı Hikayesi
İslam alemini etkileyen fil olayı hikayesi var olmaktadır. Bu hikâye gerçekleşmiş bir hikayedir. Bu hikâye Peygamber efendimiz Hz. Muhammed dünyaya gelmeden 52 yıl önce gerçekleşmiş bir olaydır. Mekkeli müşrikler kabeyi yıkmak istemesinin üzerine fiiller bu saldırıya engel olmuşlardır. Bu olayın adı da fil olayı olarak kalmıştır.