Hâce Abdullah El-İsfehânî El-İmâmî Hicri Recep ayında 336, miladi Şubat ayında 948 senesinde doğmuştur. Adından da anlaşılacağı gibi memleketi İsfahan’dır. Fars kökenli bir aileye mensup olan Hâce Abdullah El-İsfehânî El-İmâmî’nin dedelerinin İslam dinine önemli katkıları olmuştur. Söz konusu şahsın babası Ebû Muhammed Abdullah hadis konusunda çalışmalar yapmak maksadıyla ömrünün büyük bir kısmını Irak ve Suriye seyahatleri ile geçirmiştir. Bu anlamda kendisini çok geliştiren babası dönemin meşhur hadis hafızlarındandır.
Hâce Abdullah El-İsfehânî El-İmâmî henüz sekiz yaşında iken dönemin ünlü hafız ve hadis âlimlerinden dersler almıştır. Söz konusu dönemde meşhur olan İbnü’l-Mukrî el-İsfahânî ve Ebü’ş-Şeyh hocaları arasında yer alır. Hâce Abdullah El-İsfehânî El-İmâmî Horasan ve Cürcân bölgelerine yaptığı seyahatlerde ünlü âlimlerden hadis dersi almayı da ihmal etmemiştir.
Hâce Abdullah El-İsfehânî El-İmâmî Hazretleri
Hâce Abdullah El-İsfehânî El-İmâmî Hazretleri hadis ilmi konusunda kendisini çok fazla geliştirmiştir. Bu gelişim sonucunda kendisinde hadis öğrenmek için birçok kişi İsfahan’a gelmiştir. Söz konusu şahıs 22 Ekim 1038 tarihinde yine İsfahan’da vefat etmiştir. Tarih kaynaklarındaki bilgiler Hâce Abdullah El-İsfehânî El-İmâmî’nin büyük bir din âlimi, tarihçi, sûfî ve muhaddis olduğu yönünde görüş içerir. Söz konusu şahıs yaşadığı dönemde ilminin yanında takvası ile de ön plana çıkmıştır. Hadis konusunda çeşitli münazaralara da katılan Hâce Abdullah El-İsfehânî El-İmâmî belli konularda rivayet edilen hadislere şerh düşmüş ve yazdığı eserlerde bu konuları açıklamıştır.
Hâce Abdullah El-İsfehânî El-İmâmî’nin Ahlakî Yönü
Hâce Abdullah El-İsfehânî El-İmâmî’nin Ahlakî yönü denildiğinde akla topluma örnek olan takva sahibi bir şahsiyet gelir. Yaşadığı dönemde ilmi yönünün yanında örnek sosyal yaşantısı ile de ön plana çıkan Hâce Abdullah El-İsfehânî El-İmâmî yardımlaşmayı sosyal bir sorumluluk olarak kabul etmiş ve çevresine bu konuda çeşitli telkinlerde bulunmuştur. Yaşadığı dönemde özellikle hadis dersleri konusunda çok miktarda talebeye sahip olan söz konusu şahıs örnek bir hayat sürmüştür. Toplumun ileri gelenleri tarafından da saygı ve hürmetle anılan Hâce Abdullah El-İsfehânî El-İmâmî yetiştirdiği talebeler sayesinde ilmini uzun bir dönem sürdürmüştür.