Meşhur terzi baba halifelerinden olan Erzincan’da yetişen Hacı Fehmi Erzincani, en ünlü İslam bilginleri arasında gösterilmektedir. Doğum yeri ve tarihi hakkında kesin bir bilgiye vakıf olunamayan âlimin pek çok İslami fıkıh hizmet-i bulunmaktadır. Haç farizası sırasında 1298 (m.1890) senesinde hastalanıp otuz gün süren hastalık sonrasında vefat ettiği edinilen bilgiler arasında yer almaktadır. Hazreti Hadice’nin kabrinin ayak ucuna defnedilen alim , her fırsatta hayata yeniden tutunan binen en ulvi nitelikli alimlerin de basında gelmektedir. Bu yüzden yetiştirdiği talebelerden devlet adamı ve sahabelere kadar herkes âlimin ölümü ile adeta yıkılmış, vefat haberi tüm İslam coğrafyasını derin bir üzüntüyle kaplamıştır.
Mevlâna Halid -ı Bağdadi İslam ve tefsir hareketini âlimin eşsiz din hüviyetini Erzincan’a taşıma ihsanı da bulunan Terzi Baba ‘ya talebe olma fırsatı yakaladı. Hocasının yolundan gitmeyi kendine yol ve rehber edinen âlim daha pek çok İslami fikir kalıbını kendi hayatına uygulamaktan da, asla geri durmadı. Kalıbını bu şekilde her türlü nefsi duygudan, kötülükten ve olumsuz düşünceden temizlemeyi başaran âlim, ruhunu ve vücudunu teskin etmeye başladı. Zamanla ulvi nitelikte bir İslami alim olma vasfına nail olan Hacı Fehmi Erzincani hocasının ölümünün ardından nice talebe yetiştirme görevine nail olmuş oldu.
Hacı Fehmi Erzincani’nin Siyasal Olaylardaki Rolü/Kudreti ve Tasavvufi İlim Başarısı
Allah’ın varlığı ve birliği konusunda hocalarından aldığı geniş İslami fıkıh bilgisini kendinden sonra gelen talebe ve âlimlere de yayma fırsatı yakaladı. Hayatını Peygamber sancağı etrafında şekillendiren âlim her adımda onu kendine örnek bir zat olarak görerek toplumu bu uğurda daha bilinçli bir şekilde İslam’a davet etme çağrısında bulunma kudreti gösterdi. Sadece dini olarak ta değil, dönemin Osmanlı- Rusya arasında çıkan 93 Harbine atıf yaparak âlim, her fırsatta talebeleri ile cepheye çıkmanın ehemmiyetini de göstermiş oldu. Bu sayede alim silah,elbise,teçhizat,edevat olmadan cepheye giden tüm din kardeşlerine talebeleri ile yardım destek ekibi kurarak adeta birlik timsali yumağı elde etti .Halka peygamber efendimizin yüce ve güzel ahlakından örnek ve öneriler sunarak düşman hattında onlara mücadele ve Allah bilinci aşılamasa olağanüstü bir kudret gösterme bilinci yakaladı.
Mektebi olmayan köylere talebeleri vasıtası ile para toplar ilim yolunda duyarlı ve eşsiz nitelikte âlim olma bilimci ile hareket ederdi. Askerlere daima sabırlı ve imanlı bir şekilde hareket etmeleri için onlara tavsiyelerde bulunur her adımda İslami tefsir ilmi çerçevesinde bir dini hoş görü bilinci ile topluma yön vermiş olurdu. Gedikler muharebesinde de muazzam bir alim olma vasfı ile askerlere verdiği manevi kalp desteği ve başarısı onun ne kadar tasavvufi yönü gelişmiş bir alim olarak etkinlik gösterdiğinin bir kanıtıydı. Gece kıldığı teheccüt namazları, ibadet yoğunluğu ve İslam’ın emrettiği olay ve duygulara olan hassasiyeti ile Hacı Fehmi Erzincani özelikle dini ve siyasi nitelikli çalkantılı zamanların aranılan faziletli, bilgin ve kâmil velisi olarak tasavvufi ilim gelişimine son hız devam etti.