Hanefi mezhebi fıkıhında uzmanlaşmış bir alimdir. Kendisi hadis nahiv ve kıraat konularında oldukça bilgilidir. Ebü’l-Beka künyesi taşımaktadır. 747 (m. 1346) yılında dünyaya geldi. 824 (m. 1421) Halep’te öldü. Cenaze namazını Burhaneddin Halebi kıldırmıştır. Namaza birçok insan katıldı. Hâdirî eğitim alma zamanı geldiğinde farklı konularda on beş adet kitap ezberledi. Cemaleddin bin Adim’den eğitim gördü. Şerefüddin Musa Ensari, Hayder, Siracüddin Hindi gibi ilim adamlarından dersler aldı. Ebu Abdullah Endülüsi ve Ebu Ca’fer Endülüsi’den nahiv konusunda dersler gördü. Burhaneddin Halebi ve Şerefüddin Ensari ile yakın dosttu. Bu iki dostuyla farklı alimlerden beraber eğitim aldı. Muhtasaru Cila-ül-ifham isimli eseri kaleme aldı. Şerh-ut-tazrif alet-Tasrif adında kitabı vardır.
Hâdirî Hazretleri
Dımeşk’a yolculuk yaptı ve burada farklı hocaların derslerine katıldı. İbn-i Emile’nin derslerine iştirak etti. Sünen-i Ebu Davud ve Sünen-i Tirmizi kitaplarından faydalandı. Şerh-ül-fevaid-il-gıyasiyye alime ait eserdir. Kâhire’ye çoğu kez uğradı. Veliyyüddin Menfeluti, Cemaleddin Esnevi ve İbn-i Mülakkın gibi hocalardan ders gördü. Şemseddin Askalani’den kıraat konusunda dersler aldı. Hadis ilmini de bu hocadan öğrendi. Hâdirî hazretleri kadılık görevi yaptı. Sermin’de de kadılık yaptı. Halep’te kadılık görevine devam etti. Fetva verme ve öğrenci yetiştirme gibi işlerle uğraştı. Farklı alimlerden öğrendiği ilimler adına onay aldı.
Alim Hâdirî
Alim ahlakı ve zekası ile takdir kazandı. Sahip olduğu ilmi talebeler ile paylaşarak birçok ilim adamı yetişmesini sağladı. Mütevazı ve sevecen bir insandı. Çevresindeki insanlar ona kıymet verir ve kendisinden nasihatler alırdı. Alim Hâdirî hayatını Allah yolunda ilerleyerek geçirdi. Celaleddin Tenbani’nin sohbetlerinde bulundu. Farklı ilim konularında derin bilgi sahibiydi. Eserleri ile insanlara ilim miras bıraktı. Şerh-ut-tavdih li-İbn-i Hişam kitabını neşretti.