Hayatımızın her alanında mezhepler ile ilgili pek çok şey duyup öğrenmişizdir. Bu mezheplerden birisi olan Hanbelilik mezhebi nedir?, kuralları nelerdir, hangi ülkelerde yaygındır bu soruların cevabı da pek çok insan tarafından merak edilmektedir. Mezhepleşmenin yaygın olduğu dönemde Hanefi, Henefi ve Şafii mezheplerinin ortaya çıkmasının hemen ardından ortaya çıkan Hanbeli mezhebi bünyesinde pek çok insanı barındırmaktadır. Dördüncü sünni mezhebi olarak da bilinen bu mezhep, mezhepten olanlara Hanabile ya da Hanbeli ismini vermiştir. Çoğul niteliği taşıyan Hanabile daha fazla kullanılmaktaydı. Hanbeli mezhebi, Ahmet Bin Hanbeli liderliğinde kurularak kısa bir sürede yayılmıştır. Kuruluş aşamasında olan bu mezhebe, birçok alim Ahmet bin Hanbeli yanında bulunarak mezhebin genişlemesini ve daha da büyük kitlelere yayılmasına olanak sağlamıştır.
Hanbelilik Mezhebi Nedir?
Kısa bir sürede yayılan Hanbeli mezhebi hangi ülkelerde daha yaygındır sorusunu da, siz değerli okurlar için cevaplamak isteriz. Günümüzde bu mezhep daha çok körfez ülkelerinde yaygındır. Yani Kuveyt, Irak, Suudi Arabistan ve Bahreyn ülkelerinde Hanbeli mezhebi yaygındır. Siyasi ve ilmi alanda destek gösteren zatların olduğu belli dönemlerde, bu mezhep büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Hanbeli mezhebi, Şafii, Hanefi, Maliki mezheplerinin ardından büyük oranda anılmıştır. Bu durumun önemli sebebi ise, Hanbeli mezhebinin kurucusu olan alimin yetişme döneminden sonraki döneme denk gelişi ile açıklanabilmektedir. İslam dininin yaşanma biçimleri konusunda farklı görüşler ortaya atan alimlerden birisi, Hanbeli mezhebini de kurarak topluma kazandırmıştır.
Hanbeli Mezhebi Kuralları
Abbasi ve Emevi döneminde Irak bölgesinde kurulan Hanbeli Mezhebi, Ahmet bin Hanbeli tarafından kurulan önemli bir mezheptir. Hanbeli mezhebi kuralları pek çok insan tarafından merak edilen bir konudur ve bu konudan kısaca bahsetmek isteriz. Ahmet bin Hanbeli hadise çok önem verdiğinden dolayı, kendi görüşlerini yazdırmamaya dikkat etmiştir. Bazı hususlar bu hadisler çerçevesinde şekillenerek ön plana çıkmıştır. Hanbeli mezhebinin hiyerarşisi Kur’an olarak kabul görülmüştür. Hadis ve sahabe görüşleri de önemlidir. Şafii mezhebine yakınlık gösteren Hanbeli mezhebi, Hanefi mezhebi ile de uyum sağlamaktadır. Hanbeli mezhebi ibadet konusunda naslara ve selefin eserlerine göre görüş bildirmekteydi. Delilsiz hüküm verilmeyen bu mezhepte, eşyada aslolan mübahlıktır ilkesi de ön planda tutulmaktaydı. Dinin haram kıldığı şeyler bu mezhepte de ciddiye alınmaktadır. Mezhebin kurucusu şaka ve alaydan asla hoşlanmaz, ciddiyete çok önem verir ve bu mezhebe dahil olan herkesin de öyle olmasını isterdi. Peygamberin yaşayışına uygun davranmak önemlidir.
Hanbeli Mezhebinde Namaz
Ahmet bin Hanbeli tarafından Abbasi ve Emeviler döneminde Irak bölgesinde kurulan bu önemli mezhebin uyduğu belli başlı kurallar ve sahip olduğu özellikler mevcuttur. Hanbeli mezhebinde namaz kılma şekli nasıldır, uyulması gereken kurallar nelerdir şeklindeki sorular da oldukça merak edilmektedir. 4 büyük sunni mezheplerinden biri olan Hanbeli mezhebinde de, şafii, Hanefi ve maliki mezheplerinde olduğu gibi namaz kuralları geçerlidir. Bunun dışında bu mezhebin önemli namaz kuralları şu şekildeydi:
- Bu mezhebin inancına göre bilerek ve mazeretsiz bir şekilde namazı terk eden kişi kafir olur. Tövbe etmez ise ölümle cezalandırılırdı. Eğer ki namazı hastalık gibi önemli görülen bir mazeretten dolayı terk etmek durumunda kalmış ise, o vakit namazı gücü geri geldiği taktirde kılması beklenir. Yine de kılmaz ise bu kişi de ölümle cezalandırılır.
- Hanbeliler mezhebine göre, kazası yapılan namaz, uyku, hastalık ya da unutkanlık gibi mazeretler nedeni ile kılınmayan namazlar için geçerli sayılmaktadır.
- Bu mezhebe göre kaza namazları keharet vakti kılınır.