Hasen bin Ali Vahşi, 385 yılında Afganistan’da bulunan Belh şehri yakınlarındaki Vahş köyünde dünyaya gelmiştir. Tam adı Hasen bin Ali bin Muhammed bin Ahmed bin Ca’fer olmakla beraber künyesi Ebu Ali’dir. Memleketi Belh ve doğduğu yer olan Vahş’dan nispetle Belhi ve Vahşî nisbetlerini almıştır. Hasen bin Ali Vahşi, hayatının her döneminde kendini ilim öğrenmeye ve öğretmeye adamış yalnızca Allah’a kulluk edebilmek için zaman harcamıştır. İçinde çok büyük bir Allah korkusu ve aynı zamanda Allah aşkı olan bir kimsedir. Haram lokma yemekten her an sakınmış daima aza kanaat etmiş biridir. Döneminin çok ünlü alimleri arasında yer almayı başarmış ve verdiği fetvalar ile insanların güvenini kazanmıştır. Hasen bin Ali Vahşi, ömrünün çok büyük bir kısmını Allah’a ibadet ederek geçirmiştir. Aç kalsa susuz kalsa bile haram lokmaya el uzatmamıştır. İnsanlara daima Allah’a kulluk etmeleri gerektiğini aşılamış ve bu yönde nasihatler vermiştir.
Hasen bin Ali Vahşi’nin Hayatı
Hasen bin Ali Vahşi hayatı boyunca kendini ilim öğrenmeye adamış bir alimdir. İlk olarak doğunun en önemli ilim merkezlerinden biri olan Belh şehrinde öğrenimine başlamıştır. Burada ilk eğitimini almasının ardından Şam, Bağdat, Horasan, İsfehan ve Mısır gibi önemli ilim merkezlerine gitmiştir. Gittiği şehirlerde birbirinden kıymetli hocalar ile sohbet etme ve onlardan ilim öğrenme imkânı bulmuştur. Basra’da Ebû Ömer Hâşimî’den, İsfehan’da Hâfız Ebû Nuaym İsfehânî’den, Belh’de Ebü’l-Kâsım Ali bin Ahmed Huzâî’den, Horasan’da Ebû Bekr Hîrî’den ve Mısır’da Ebû Muhammed İbn-i Nehhâs’dan ilim öğrenmiştir. Hasen bin Ali Vahşi, hocalarından öğrendiklerini yazarak ezber etmiş, zihnine yerleştirmiştir. Yüz bin adet hadis-i şerif öğrendiği söylenen Hasen bin Ali Vahşi hadis alanında hafız olmuştur. Adının giderek duyulmasının ardından dönemin Selçuklu veziri Nizam-ül-mülk, devlet desteği ile Nizamiye medresesi açmış ve dönemin önemli alimlerini ders vermesi için medreseye getirtmiştir. Burada idarecilik ve müderrislik yapan alimlerden bir tanesi de Hasen bin Ali Vahşi olmuştur. Medrese yüzlerce öğrenci yetiştirmiş ve hocalarından öğrendiği bilgileri kendi öğrencilerine aktarmıştır.
Hasen bin Ali Vahşi’nin Ölümü
Hasen bin Ali Vahşi ölümü, seksen altı yaşında gerçekleşmiştir. 471 yılında Belh şehrinde vefat etmiştir. Hasen bin Ali Vahşi’nin cenazesine katılan Ömer bin Ali Serahsi’nin şahit olduğu olay Hasen bin Ali Vahşi’nin ne kadar önemli ve muhterem bir kişi olduğunu kanıtı niteliğindedir.