Hasen bin Hüseyn El-Hemedani, doğum tarihi bilinmemekle beraber İran’ın Hemedan şehrinde dünyay gelmiştir. Şafiilik mezhebinin yetiştirdiği önemli alimlerden biri olan Hasen bin Hüseyn El-Hemedani’nin tam adı Hasen bin Hüseyn bin Hamekân el-Hemedânî’dir. Künyesi ise Ebu Ali olarak bilinir. Hayatının gençlik yıllarından itibaren ölümüne kadar olan zaman dilimini ilim öğrenmek, öğretmek ve ibadet etmekle geçirmiştir. İlim öğrenebilmek için farklı şehirlere gitmiş, farklı hocalardan birbirinden değerli alanlarda ilim öğrenmiştir. Güzel ahlakı ve tatlı dili ile hem insanlar tarafından hem de öğrencileri tarafından her zaman sevilen bir insan olmuştur. Tıpkı diğer İslam alimlerinde olduğu gibi insanların kalbine Allah’a ibadet etmenin önemini, Allah sevgisini ve cehennem ateşinden korunmak için neler yapılabileceğini öğretmiştir. Bulunduğu ortamlarda daima bu anlamda nasihatlerde bulunmuştur. Hasen bin Hüseyn El-Hemedani 405 yılında Bağdat’ta vefat etmiştir.
Hasen bin Hüseyn El-Hemedani’nin Hocaları
Hasen bin Hüseyn El-Hemedani, ilim öğrenmek ve kendini geliştirmek adına yalnızca Hemedan topraklarında değiş farklı şehirlerde de bulunmuştur. Döneminin çok değerli ve yetkin alimleri ile sohbet etme fırsatı bulup onlardan dersler almıştır. Hasen bin Hüseyn El-Hemedani’nin hocaları arasında Ca’fer bin Muhammed bin Nusayr el-Huldı vardır. Ayrıca Abdurrahmân bin Hemedân-i Cellâb el-Hemedânî kendisini eğitti. Hocalarına pek kıymet verirdi. Muhammed bin Hasen bin Zeyyâd en-Nakkâş ona ders okuttu. Derslerine alakalıydı. Zübeyr bin Abdülvâhid el-Esdebâdî isimler hocası oldu.
Hasen bin Hüseyn El-Hemedani’nin Öğrendiği İlimler
Hasen bin Hüseyn El-Hemedani, yalnızca bir alanda değil birden fazla alanda kendini yetiştirmiş ve dönemin ileri gelen alimlerinden ders alma fırsatı bulmuştur. Hasen bin Hüseyn El-Hemedani’nin öğrendiği ilimler arasında hadis, tarih ve fıkıh ilimleri gelir. Hasen bin Hüseyn El-Hemedani ilk önce hadis ilmini öğrenmeye başlamıştır. Bu ilmi Basra’da yazarak öğrenmiştir. Ardından fıkıh öğrenmeye başlamış ve uzun zaman fıkıh üzerinde uğraşmıştır. Ortaya çıkardığı Menakıb-ı İmam-ı Şafii adlı eserinde daha önce kimsenin yazmadığı ictihadları yazmıştır. Fıkıh ilmini alırken dönemin önemli alimlerinden biri olan Ebu Hamid-i MerveZuri’den faydalanmış ve ondan dersler almıştır. Zaman içinde hem hadis-i şerif ilminde hem de fıkıh ilminde kendini geliştirmiş ve alim olmayı başarmıştır. Hocalarından öğrendikleri doğrultusunda bildiklerini gelecek nesillere aktarmak için bazı eserler yazmış ve öğrenciler yetiştirmiştir.