Hıristiyanların Günlük İbadetleri
Hıristiyanların günlük ibadetleri ve düzenli olarak yaptıkları bu dinle alakalı olarak merak edilen konulardan birisidir. Hıristiyanlar, her şeyi yaratan Tanrı’ya inanmaktadır. Hıristiyan dininde ibadetler genellikle toplumsal olarak yapılmaktadır. Aynı zamanda en önemli ibadetleri ise Tanrı ile konuşmalarıdır. Hıristiyanların pek çok dua çeşitleri bulunmaktadır. Hıristiyan dininde kutsal kitaplarını okumak, vaaz vermek, vaftiz ve kutsal komünyon ibadetleri bulunmaktadır.
Hıristiyanlarda Toplumsal İbadet
Hıristiyan dininde ibadet konusu pek çok kişi tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu inanç imanın kişinin bireysel bir yükümlülüğü olarak gösterilmektedir. Durumun her ne kadar bu şekilde olduğunu öğretse de durum biraz daha farklılık göstermektedir. Bu dine mensup olan Hıristiyanlar bu inancın farklılıklarına inanırlar. Bu noktada toplumsal yaşamda tezahür edeceği de söz konusu inançlar içerisinde yer almaktadır. Dinin ilk dönemlerinden bu yana Hıristiyanlar belirli zamanlarda yan yana gelirlerdir. Bir araya gelerek Tanrıya ibadet etme geleneği de bu şekilde meydana gelmiştir. Bu dine inanan kişiler için ibadet adına bir araya toplandıkları zaman bu toplanmayı İsa adına gerçekleştirirler. Söz konusu toplanmayı da İsa adına yapmayı tercih ederler. İbadet için bir araya gelen Hıristiyanlar bu birlikteliğin Tanrıya yönelik olduğuna da inanırlar. Söz konusu bağlılığın ve aşkın da toplumsal ifadesi olarak kabul ettikleri ve durumun bu olduğu yönünde görüşlerine devam ederler.
Hıristiyan dinine mensup olan kişiler inançlarına göre İsa’nın mistik bedeni için bir araya gelirler. Onun bedenini temsil eden tek bir Hıristiyan cemaati olduğuna da inanırlar. Hıristiyanların bir araya gelerek oluşturduğu her bir yerel cemaat de dikkatleri üzerine çekmektedir. Meydana gelen durum ile bu tek cemaatin yani kilisenin parçası haline gelmektedir. Hıristiyan dini söz konusu olduğunda dine inanan kişilerin okudukları pek çok duaları da yer almaktadır. Bu konuya örnek verilecek olunur ise insanlar Tanrıya şükretmek ya da teşekkür etmek adına bu ibadetlerini gerçekleştirirler. Aynı zamanda da Tanrıdan af, mağfiret ve yardım dilemek adına da Tanrıya dua etmeyi ihmal etmezler.
Bahsi geçen inanca göre dua aynı zamanda inananların Tanrı’ya olan yakınlıklarını da ifade eder. Bu konunun yanı sıra her şeyde Tanrıya bağlı oldukları da buradan anlaşılmaktadır. Yine Tanrı’ya olan bağlılıklarını tasdik etmek adına da bir araya gelerek dua ederler. Ettikleri dualar anında Hıristiyan olan kimseler kendilerini Tanrıya açtıklarını da düşünürler. Ettikleri duanlar anında ise ilk olarak yapılan günah ve hatalardan dolayı duyulan pişmanlık olarak ifade edilmektedir. Hıristiyanlar ettikleri bu duaları ile Tanrı’dan kendilerini bağışlamasını isterler. Sonrasında ise Tanrı’nın verdiği nimetlere şükretmeyi ihmal etmezler. Son adımda ise Tanrı’nın yaşamlarında kendileri ile her zaman beraber olmasını da dilerler.
Vaftiz
Hıristiyan dininde en belirgin ibadetlerden birisi de Vaftiz ibadeti olmaktadır. Söz konusu ibadet için sakramentini yerine getiren kişiler yer almaktadır. Bu noktada İsa-Mesih’i takip edeceği düşünülen detaylar arasında yer almaktadır. Aynı zamanda kiliseye katılacağı konusunda da bir görüş yer almaktadır. Yine bu konu hakkında açık bir taahhütte bulunulması dikkatleri üzerine çekmektedir. Sz konusu ibadet anında Kilise de vaftiz olan kişi yer almaktadır. Bu kişinin iman yolculuğunda da yalnız kalmayarak devamlı desteklenmesi gerektiği bilinmektedir. Bu yalnız bırakmamak konusunda gizli bir yükümlülük altına girdikleri de bilinen detaylar arasında yer almaktadır. İbadet esnasında biri fiziki diğer manevi iki detay yer almaktadır. Bu detaylar arasından fiziki detay olan su manevi temizliği belirtmektedir. Aynı zamanda da İsa-Mesih ile özdeşleşmesi dikkatleri çekmektedir. Bu suret ile yeni bir yaşama başlangıcı sembolize edilerek gösterilmektedir. Kişilerin direk olarak kendileri de Vaftizci Yahya tarafından belirtilmektedir. Bu noktada vaftiz olan İsa’nın döneminden beri uygulanan ibadet dikkatleri üzerine çekmektedir. Söz konusu vaftiz ibadetinin sakramenti ilk dönemlerde genel olarak ırmak ya da göllerde yapılıyordu. Ancak zaman içerisinde Kilise içlerinde yapılan vaftiz havuzlarında da bu ibadet gerçekleştirilmeye başlandı.
Kutsal Komünyon
Bütün Hıristiyanlar tarafından kabul edilen bir diğer ibadet ise Kutsal komünyon olarak bilinmektedir. Bu ibadet içerisinde Rabbin Son Akşam Yemeği veya Evharist isimleri dikkat çekmektedir. Söz konusu ibadetin belirli fiziksel unsurları yer almaktadır. Bunlarda ekmek ve şarap bulunmaktadır. Hıristiyan kişiler kendilerini kurban olarak sunmaktadır İbadet esnasında yer alan ekmek, İsa’nın eti olarak kabul edilmektedir. İbadet esnasında kullanılan şarap ise kişinin kanı yerine geçmektedir.
Hıristiyan inancına göre bu ibadeti gerçekleştiren Hıristiyanlar Hz. İsa’nın çarmıha gerilmeden önceki son akşam yemeğini canlandırırlar. Bu esnada çarmıha gerilmesinin hemen öncesinde havaileri yediği son akşam yemek canlandırılır. Bu esnada Hz. İsa, ekmeği bölerek havailerine vermiştir. Ekmeği verirken ise “Bu enim ekmeğimdir” demiştir. Sonrasında ise şarap kasesinden bir yudum şarap alarak onu da havailerine vermiştir. Onu verirken de “Bu benim kanımdır” sözlerini kullanmıştır. Tüm bunları yapmasının ardından “Benden sonra her kim benden sonra bu şekilde yaparsa beni kendi içinde özümsemiş olur” demiştir. Bu inanca göre Hıristiyanlar da, söz konusu ayini gerçekleştirerek yaptıkları bu davranışlar ile birlikte Hz. İsa’yı özümsediklerine inanmaktadır. Yapılan ayin ile birlikte Hıristiyanlar, Hz. İsa’nın son akşam yemeğini canlandırmaktadır. Söz konusu ayinin farklı uygulamaları bulunmaktadır. Örnek olarak verilecek olunur ise Katolik ve Ortodoks mezhepleri için farklı merasimler gerçekleştirilmektedir.
Hıristiyan Uygulamaları Nelerdir?
Ortodoks ve Katolik olmak üzere iki farklı mezhebi yer alan Hıristiyan dininin uygulamaları da pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Hangi mezhepte olunursa olsun Hıristiyanlar, İsa’nın annesi Meryem, büyük melekler ve havailer arasındaki yortuları da peşi sıra olacak bir biçimde kutlarlar. Bu noktada yapılan festivaller ve bayramlar ile birlikte kutlamalarını gerçekleştirirler. Yine Hıristiyan dininde inananların kabul ettikleri farklı azizler listeleri de yer almaktadır. Yine Hıristiyanların özel bir biçimde kutladıkları Reform Pazarı da Hıristiyan dininde son derecede önemli bir yer kaplamaktadır. Bu özel gün de Hıristiyanlar tarafından 31 Ekim tarihlerinde her sene olacak biçimde kutlanmaktadır.