Hristiyanlar Öldükten Sonra Ne Yapar?
Hristiyanlık hakkında birçok konular ortaya atılmaktadır. Bu konulardan bazıları doğru iken bazıları yanlış olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak Hristiyanların ölüm sonrası neler yaptığı merak edilir. Genel bilgi verici noktalar da sürekli olarak araştırılmaktadır. Ölüm her din için derin bir acı olarak adlandırılmaktadır. Aynı zamanda kişinin manevi olarak zarar görmesine de neden olmaktadır. Bu nedenle insanları birçok düşünce de sarmaktadır. Ölüm her din için aynı anlam taşımaktadır. Hristiyanlık içerisinde yer alan ayrımlar da bulunmaktadır. Ortodoks Hristiyan ilahicileri maneviyat üzerine ilahi besteleme işlemi yapmaktadır. Ölümden sonra genel olarak cenaze için bir araya gelinmektedir. Hristiyanlar Öldükten Sonra Ne Yapar?
Hristiyanlara ait olarak kilise bulunmaktadır. Genel olarak kilise de imanlı birinin ölmesi durumunda bazı ilahiler okunmaktadır. Bu ilahiler genel olarak tanrıya yönelik olarak okunmaktadır. İlerleyen zamanlarda bu cenazelere mezmurlar da eklenmektedir. Bu yönüyle kilise çok yönlü olarak da karşımıza çıkmaktadır. Hristiyanlar cenaze töreninde birçok işlem de yapmaktadır. Cenazeler düşünce için oldukça önemli olmaktadır. Bu sayede Hristiyanlar hayatın anlamı ve amacını düşünmektedir. Cenazeler genel olarak Hristiyanlara ölümün bir son olmadığını vurgulamaktadır. Hristiyanlar ölümü kurtuluş olarak görmektedir. Bunun nedeni ise ölümden sonra sonsuz yaşama inanmak olarak karşımıza çıkmaktadır. Sonsuz bir yaşama kavuşmanın yolu ölümden geçmektedir. Aynı zamanda imanlı kişiler cenazelerde teselli bulmaktadır.
Cenazelerin Kiliseden Kaldırılması İçin Gereken Kurallar Nelerdir?
Hristiyanlık ayrımları bulunmaktadır. Bazı kiliseler de Ortodoks kilisesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ortodoks kiliseleri içerisinde bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar içerisinde cenazelerin kiliselerden kaldırılma kuralları da bulunmaktadır. Kurallar dahilinde uyan ölümler Ortodoks kilisesi içerisinden kalkmaktadır. Ortodoks Hristiyan olmayan kişilerin cenazesi bu kiliseler içerisinden kaldırılmamaktadır. İntihar eden kişiler bulunmaktadır. İntihar ederek yaşamına son veren kişilerin cenazesi kilise binasına sokulmamaktadır. Bu cenazelerin kilise binasına sokulması yasak olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla beraber Ortodoks kilisesi içerisinde evlenmeyen kişilerin cenazesi bu kiliseden kaldırılmamaktadır. Bununla beraber Ortodoks kilisesi içerisinde boşanıp onaylatmayan kişilerin cenazesi kilise binasına sokulma işlemi yapılmamaktadır. Bu kişilerin cenaze töreni genel olarak bahçede yapılmaktadır.
Kişinin intihar etmesi Hristiyanlık için cinayet sayılmaktadır. Bu kişilerin cenazesi kilisede kaldırılmamaktadır. Fakat kişinin bazı psikolojik sorunları bulunabilmektedir. Doktor raporu bulunmaktadır. Bu kişiler yaşamına son verebilmektedir. Bu kişilerin cenazesinin kilisede kalmasına izin verilmektedir. Bazı hristiyanlar kremasyon yöntemi ile cenazesini yaktırmaktadır. Cenazesini yaktıran kişiler kilise tarafından kaldırılmamaktadır. Ortodoks kilisesi cenazenin yakılmasına izin vermemektedir. Ortodoks inancına göre mumyalama oldukça yanlış bir davranış olmaktadır. Kişi kendini mumyalattığı zaman ortodoks kilisesinde cenazesi kaldırılmamaktadır. Ortodoks kilisesi cenaze kaldırma kurallarına aykırı her durum kabul edilmemektedir. Kişiye yapılacak olan otopsi kilisede cenazenin kaldırılmasına engel teşkil etmemektedir.
Hristiyanlarda Cenaze Töreni
Hristiyanlık içerisinde cenaze töreni yapılmaktadır. Cenaze töreninde ilahiler olunmaktadır. Bununla beraber cenaze içerisinde birçok dua da edilmektedir. Aynı zamanda cenaze töreni içerisinde kutsal kitap okunması da yapılmaktadır. Yapılan bu işlemlerin sıralaması da bulunmaktadır. Öncelikli olarak kişilerin tercihlerine göre evde veya kilisede ilahi söylenmektedir. Bu ilahiler genel olarak cenaze töreninden bir gün önce akşam yapılmaktadır. Bu kutsal ilahi trisagion olarak karşımıza çıkmaktadır. Kutsal ilahi aynı zamanda cenaze gününde de birçok kez söylenmektedir. Bu ilahi aynı zamanda cenazenin mezara yerleştirme aşamasında da söylenmektedir. Bununla beraber cenaze arkasından anma törenleri de yapılmaktadır. Anma törenlerinde genel olarak trisagion ilahisi söylenmektedir.
Trisagion ilahisi için üç defa Kutsal Tanrı, Kutsal Kudretli, Kutsal Ölümsüz, bize merhamet et söylenmektedir. Hristiyanlar öldükten sonra cenaze töreni yapmaktadır. Hristiyanlık da cenaze töreni içerisine peder gitmektedir. Bununla beraber cenazeye katılanlar da mezarlığa gitmesi gerekmektedir. Aynı zamanda peder mezarlığa gittiği zaman trisagion ilahisini söylemektedir. Peder aşama olayları takip etmektedir. Cenaze mezara konulduğu zaman peder ölülerin dirilişini de hatırlatmaktadır. Cenaze töreni sonrası gelen Pazar günü anma törenleri yapılmaktadır. Bu törenlerde ölen kişinin günahlarının bağışlanması istenmektedir. Aynı zamanda anma töreninde kişiye merhamet edilmesi için dualar edilmektedir. Anma törenleri cenazeden 40 gün sonra tekrar yapılmaktadır. 40 gün sonra yapılmazsa bir yıl sonra da anma töreni ölen kişi için yapılmaktadır.
Hristiyanlık Gelenekleri Nelerdir?
Hristiyanlık gelenekleri bulunmaktadır. Bu geleneklere baktığımız zaman genellikle cenaze de karşımıza çıkmaktadır. Hristiyan bir kişi öldüğü zaman önce papaz çağırılmaktadır. Bununla beraber daha sonra vaftiz ailesinin çağırılması gerekmektedir. Ölen kişinin ailesine üzüntü belirtilmektedir. Aileye konuşma yapılarak üzüntü belli edilmektedir. Genel olarak komşular ölü evine gitmektedir. Ölü evi ziyaret edilerek üzüntü belli edilmektedir. Ölü genel olarak kefene sarılmadan önce yıkanması gerekmektedir. Bununla beraber papaz ölüyü yıkamaktadır. Ölü kefenlendikten sonra tabuta konmaktadır. Tabut dört kişi tarafından taşınmaktadır. Bununla beraber mezarda ayin töreni de yapılmaktadır. Daha sonra cenaze evinde yemek yenmektedir. Daha sonra cenaze evine üzüntü belli edilmektedir.
Cenazenin ikinci günü Hristiyanlık da tekrar tören yapılmaktadır. Bu törende ölünün akrabaları kilisede fakirlere yemek dağıtmaktadır. Genel olarak komşular geleneklere göre cenaze evine üç gün boyunca gelmektedir. Ölünün üçüncü gününde papaz gelmektedir. Papaz saat dört de ölüye yakın olan bir kadınla beraber mezara gitmektedir. Bunun nedeni ise ölen kişinin mezarı tütsülenmesi için gidilmektedir. Herkes sevdikleri kişinin mezarı üzerinde ateş yakmaktadır. Bu anlamlı bir adet olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gelenek paskalya gecesi ibadetleri arasında yer almaktadır. Mezar üzeri aydınlatılmaktadır. Bu ölünün aydınlıkta kalması için yapılmaktadır. Ölen kişinin eline haç tutturulmaktadır. Aynı zamanda ceset tabuta konulmadan önce tabut kutsal su ile taktis edilmektedir. Gelenek içerisinde cenazede siyah giyilmesi de gerekmektedir.