İblis kime denir, iblisin görevi nedir sorusu insanlar tarafından inanılmaz merak edilmektedir ve bu sorunun bu kadar merak edilme sebeplerinden bir tanesi de iblis ile şeytanın karıştırılmasıdır. Allah’ isyan eden ruhani bir varlık olarak tasvir edilen İblis, İslam mitolojisine göre ilk şeytan olarak tanımlanmaktadır. Kötülüğün sembolü haline gelen iblis, çocukluğumuzdan beri hayatımızın her evresinde ismini çok kez duyduğumuz bir varlıktır. Genellikle iblis, şeytanların lideri veya dinlerdeki şeytanların ilki olarak açıklanmaktadır. İnsanlığın en büyük düşmanı olarak tasvir edilen iblisin en temel görevi, insanlığı İslam’dan uzaklaştırıp ahiret hayatından bir haber yaşamasını sağlayabilmektir. İslam dininden insanları saptırmaya çalışan iblis, insanın ahirette sonsuz bir azap görmesi için de uğraş verir. Şeytanların en büyüğü, lideri olarak bilinen bu varlık, insanlar tarafından ismi duyulunca bile ürperten bir varlıktır.
İblisin Görevi Nedir?
İblisin görevi nedir, derdi nedir, var oma amacı nedir soruları insanlar tarafından merak edilmektedir ve her insan tarafından da bilinmesi gereken sorulardır. Tam da bu noktada bu önemli sorulara birer açıklama getirmek isteriz. İnsanlığın büyük düşmanı olarak bilinen İblisin en baba görevi, insanları dinden uzaklaştırarak kötülüğe itmektir. Allah yolundan edip, ebedi bir kabir azabı çekmelerine vesile olmaktadır. Diğer kafir varlıklar ile beraber şeytanın lideri olan iblis, ateşten yaratıldığı ilk ünden itibaren sadece Ademoğlunun ahiret hayatında sonsuz hüsrana uğraması için çaba vermiştir. Allah’ın emirleri doğrultusunda yaşamayan bu varlık, günahkâr tüm insanlara karşı hoştur. Ademoğlunun çoğalmasını hiç istemeyen iblis, eşler arasında sorunların meydana gelmesine ve boşanmalarına sevinç duymaktadır. Bu durumu; bireylerin cinsel münasebete girmemelerinin sonucunda çoğalamamaları ile açıklamak mümkündür. bilinen bir diğer gerçek ise İblis, bireylerin cinsel ilişkiye girmelerine mani olmak için ümmü sübyan ismindeki bir dişi şeytanı görevli tutmuştur.
İblis Kur’an’da Ne Demek?
İblis Kur’an’da ne demek sorusu da yine en merak edilen din sorularının başında gelmektedir. Adem ve Havva’nın cennetten kovularak, cezalandırılmasına sebep olan İblis, sonsuza dek lanetlenen bir varlık olarak bilinmektedir. Dünya yaşamının başlangıcından kıyamet gününe dek varlıkları Allah yolundan caydırmak için mücadele eden iblis, Kur’an’da ilk şeytan ve şeytanların lideri olarak geçmektedir. Kur’an’da yer alan ayetlerde, İblisin aslında cennette var olan meleklerden biri olduğu yazmaktadır. Kur’an’da Havva ve Adem’i kandırarak dünya yaşamının var olmasına sebep veren İblis, kıyamet gününe dek varlıkları Allah yolundan koparmak için mücadele edecek olan lanetlenmiş bir varlık olarak geçmektedir. Karamsarlık ve umutsuzluğun çokluğundan kaynaklanan hüzün ve üzüntü anlamına gelen İblis ismi, kıyametin kopacağı günde günahkarların İblise uyduklarından dolayı hayal kırıklığı ile birlikte hüzünleneceği ile bağlantılı bir şekilde Allah tarafından belirlenmiştir.
İblis Neye Benzer?
İsmini duyduğumuz an içimizi tedirginlik duygusunun kapsadığı bu varlık gerçekten neye benzediği konusunda da akılda bir sürü soru işareti oluşturmaktadır. İblis neye benzer sorusunun bu kadar merak edilme sebebi de, hayatımız boyunca çevremizden özellikle de büyüklerimizden bu varlıkla ilgili pek de iyi şeyler duymadığımızdan kaynaklanmaktadır. İblisin kendi asli sureti dışında, her mekanda ve her vakit değişik varlık ve biçimlerde insanların karşısına çıkmış ve onlar tarafından görülmüş olduğu bilinen gerçekler arasındadır. Kur’an’da yer alan bu hadisten de anlaşılacağı üzere iblis, çeşitli suretlere bürünerek köpek, yılan, keçi vb. şekillere girdiği bilinmektedir. En temelde iblis ateşten yaratılmış ve kıyamet gününe kadar lanetlenmiş bir varlıktır.