İbn-i Ebissakrî El-Vâsıtî Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İbn-i Ebissakrî El-Vâsıtî, Şafiî mezhebine bağlı olan bir zât olarak bilinmekteydi. Aynı zamanda onunla ilgili Şafiî mezhebine bağlı olan fıkıh âlimleri arasında yer alıyordu, denilebilir. Bilinen tam adı ise kaynaklar içerisinde şu şekilde geçmektedir: Muhammed b. Ali b. Hasan b. Ömer.

Ancak tam adı bu şekilde olsa bile o daha çok şu ismi ile tanınan bir kimseydi: İbn-i Ebissakrî El-Vâsıtî. Bu ismi ile tanınmış olan âlim, hakkındaki bilgilere göre 409 yılının Zilkade ayı içerisinde 13. Pazartesi günü itibariyle dünyaya gelmiş bir zâttır. Ayrıca yine hakkındaki bilgilere bakacak olursak 498 yılının Cemâziyel-evvel ayının tam 14’ünde bir Perşembe günü Vâsıt üzerinde hayata veda etmiştir.

İbn-i Ebissakrî El-Vâsıtî’nin İlmî Hayatı

İbn-i Ebissakrî El-Vâsıtî’nin ilmî hayatı hakkında öncelikle Bağdat üzerinde aldığı tahsilden bahsetmek gerekiyor. Bağdat üzerindeyken Şeyh Şîrâzî’den fıkıh ilmi alanında öğrenim görmüştür. Bu şeyh olan zâtın anlatmış olduklarından ise bazı nakillerde bulunmuştur.  Ayrıca hem Ebû Saîd el-Mütevella’dan hem de Ebû Bekir el-Hatîbî’nin kendisinden bazı ilmî alanda dersler dinleme fırsatı bulmuştur. Bunun yanı sıra kendisinden rivayetlerde bulunmuş olan isimler arasında hem şu zâtlar hem de niceleri yer alır: Muhammed b. Nazır el-Hâfız, Ebû Gâlib Ezzuhlî, Ebû Mensûr b. Cevâliki…

Dinî ilimler alanında kendini farklı konularda farklı dersler görerek ve hadisler dinleyerek geliştirmiştir. Ama bunun yanı sıra dinî ilimler haricinde başka dallarla da haşır neşir olmuştur. Bu anlamda o, hem edebiyatla hem de şiir alanı ile fazlasıyla meşgul olmuştur. Sonrasında da bu yanıyla maşhur olmuştur. Ayrıca belâgatte, güzel yazı yazabilmede, iyi şiir söylemede ve fazilette de oldukça mahirdi.

Onun Hakkında

Onun hakkında hem başka isimler arasında yorum yapanlardan hem onun kaleme aldığı şiirlerden bahsedebiliriz. Onunla ilgili İbn-üs-Sem’ânî de yorum yapanlar arasındadır. Ona göre İbn-i Ebissakrî El-Vâsıtî, hem bir fıkıh âlimi olan kimseydi hem bir edipti hem de yeri geldiğinde nükteli sözler de söyleyebilen bir şairdi.

Onun hakkında kaleme aldığı şiirlerin de zamanında dikkat çektiğini söyleyebiliriz. Bu anlamda ünlü âlim, kaleme aldığı şiirleri tek cilt olan bir eseri içerisinde bir araya getirmiştir. Bu şiirlerini topladığı eserin adı ise “Dîvân-i Vâsıtî” şeklindedir. Ayrıca onun bir şiirinde Allah’ın iradesine karşı çıkan birinin, onun dininden aslında haberinin olmadığını dile getirir. Ayrıca insanların çalışmaları sonucunda ancak kader içerisinde olan şeyler üzerine kadir olabileceklerini de şiirinin mısralarında anlatır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir