İbn-i Ehı’l-Menûfî Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İbn-i Ehı’l-Menûfî 7 Eylül 1453 tarihinde doğdu Kahire’de yaşamına devam etmiştir. İbn-i Ehı’l-Menûfî birçok hocadan eğitim almıştır. Menüfi’nin eğitim aldığı bu hocalar Nûreddin es-Semhûdî, Celâleddin es-Süyûtî’den, Bedreddin el-Feyyûmî ve Kemâleddin İbn Ebû Şerîf olarak bilinmektedir. Aynı zamanda İbn-i Ehı’l-Menûfî, Şazeliyye tarikatına mensup olmuştur. İbn-i Ehı’l-Menûfî 15 Eylül 1532 yılında hayatını kaybetmiştir.

Hayatı

Mısır’da yetişmiştir ve Şafiî mezhebine ait âlimlerinden biri olarak tanınmaktadır. Asıl adı Ali bin Ahmed bin Muhammed bin Ahmed bin Abdülkâdir bin Osman el-Menûfî el-Kâhirî olarak bilinmektedir. Fakat künyesinde adı Ebû Muhammed ve Ebû Ahmed olarak geçmektedir. Ama genellikle insanlar tarafından İbn-i Ehı’l-Menûfî ismi ile tanınmaktadır. Eski Mısır’ın Menuf kendinde doğmuştur ve 1437 yılı basında amcası ve babası ile beraber Kahire’ye gelmiştir ve hayatına burada devam etmiştir. Şaban ayının onuncu günü 1484 yılında hayatını kaybetmiştir ve ertesi günü Gökay türbesine konulmuştur. Hayatını ögrenmeye adamış bir kişi olduğundan başta Kuran’ı Kerim olmak üzere birçok eseri ezberlemiştir. Aynı zamanda birkaç âlim yardımı ile ilip sahibi olup hadîs, fıkıh, ferâiz, nahiv ve başka ilimlerde âlim olmuştur.

Kahirede yaşadığı zaman zarfında ilim ile meşgul olmuştur. Sürekli olarak ilim ile meşgul halde olmuştur ve bunundan hiç yorulmazdı.  Yazdığı kitaplar uzun olmasına rağmen hiç usanmadan yazmaya devam ederdi. Örnek verecek olursak İbn-i Hacer-i Askalânî’nin İsâbe isimli dört ciltlik eserini eli ile yazmıştır. İbn-i Ehı’l-Menûf bunun yanı sıra bir kere de Kur’ân-ı kerîmi eli yazmıştır. İbn-i Ehı’l-Menûfî hayatı boyunca ilim sahibi olmaya devam etmişitir. Öğrenmeyi çok seven İbn-i Ehı’l-Menûf vefat ettiği zamna kadar ilim sahibi olmaya devam etmiştir.

Eserleri

Hayatı boyunca bazı eserler yapmıştır. İşte o eserlerin bir kısmı:

– el-İşârâtü’l-Ezheriyye ʿale’l-Urcûzeti’l-Ḳurṭubiyye.

– Şerḥu’l-Âcurrûmiyye.

– Şerḥu ʿAḳīdeti’s-Senûsî

– Kifâyetü’ṭ-ṭâlibi’r-rabbânî ʿalâ Risâleti İbn Ebî Zeyd el-Ḳayrevânî.

– Ġāyetü’l-emânî fî ḥalli elfâẓ ve’l-meʿânî

– Tuḥfetü’l-muṣallî

– ʿUmdetü’s-sâlik ʿalâ meẕhebi Mâlik.

–  el-Fetḥu’r-rabbânî ʿalâ ʿAḳīdeti İbn Ebî Zeyd el-Ḳayrevânî

– Taḥḳīḳu’l-mebânî ve taḥrîrü’l-meʿânî.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir