İbn-i Emir Hac ( Muhammed bin Muhammed ) Kimdir? Eserleri ve Hayatı

1422 tarihinde Haleb’de dünyaya gelen İbn-i Emir Hac Hanefî mezhebine sahip fıkıh âlimlerinden bir tanesidir. Asıl adı İsmi, Muhammed bin Muhammed bin Muhammed bin Hasan bin Ali bin Süleymân bin Ömer bin Muhammed el-Halebî olarak bilinmektedir. Fakat insanlar onu İbn-ül-Müvakkıt ya da İbn-i Emîr Hac isimleri ile tanımaktadır. İbn-i Emir’in lakabı ise Şemseddîn olarak bilinmektedir.

İbn-i Emir Halep yetişmiştir ve ilim ile meşgul olmuştur.  İbm-i Emir eğitim almayı ve öğrenmeyi her daim çok seven biri olmuştur. Bu nedenle İbrâhim Küfrâvî, Kur’ân-ı kerîmi başta olmak üzere bir birçok âlime ait olan eseri okuyarak ezberlemiştir. İbn-i Emir Receb ayında Haleb’de vefat etmiştir.

Hayatı

Küçük yaşta ilim tahsiline başlayan birçok eserin, tamamını ya da bir bölümünü muhakkak ezberlemiştir. İbn-i Emir Hac öğrendiği ve ezberlediği bilgileri Halepte olan âlimlerden sayesinde kazanmıştır. Aynı zamanda İbn-i Emir Hac fıkıh ilmine ait birçok şeyi Alâüddîn-i Malatî’den tarafından öğrenmiştir. İbn-i Emir Hac hayatı boyunca birçok şey öğrenmeye devam etmiştir ve yine yeni bilgilere ilimler ögrenmek için Hama’ya giderek İbn-ül-Aşkâr’dan tarafından yapılan dersten hadîs-i şerîf dinlemiştir. Daha sonra. İbn-i Emir Hac buradan ayrılarak Kâhire’ye geçiş yapmıştır. Aynı zamanda fıkıh ve usûl-i fıkıh ilimlerini İbn-i Hümâmya ait olan eserlerden okumuş bir kişidir.

İbn-i Emir Hac’a, birçok âlim tarafından insanlara bilgi vermesi konusunda izin verilmiştir. Birçok insan ondan okumaya başlayıp istifade etmişlerdir. İlerleyen sürede yaşlanan İbn-i Emir Hac doğduğu şehir olan Halep de şehirde hayatını kaybetmiştir.

İbn-i Emir Hac’a Ait Bazı Eserler

Birçok önemli eser yazmıştır ve bu eserler çok değerlidir. hayatı boyunca insanların yararına olacak şeyler yapmıştır ve bu yapmış olduğu şeyler eser olarak kabul edilmektedir. İbn-i Emir Hac’ a ait önemli eserlerin bir kısmı aşağıda sıralanmaktadır:

  • Şerh-ül-muhtâr
  • Dâ’ıyü menâr-il-beyân li Câmi’ıl-Mensekeyni bil-Kur’ân
  • Ehâsin-ül-mehâmil fî şerh-il-avâmil

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir