İbn-i Fehd Kimdir? Nasıl Bir Yaşam Sürmüştür?

İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan İbn-i Fehd, tarihçi ve hadis âlimi olarak bilinmektedir. Künyesine baktığımızda ise Ebü’l Kasım olduğunu görüyoruz. Kaynaklara göre gerçek ismi ise Ömer bin Muhammed bin Muhammed bin Muhammed bin Abdullah bin Fehd el-Haşimi el-Mekki olduğunu görüyoruz. İbn-i Fehd olarak ün salmış olmasına rağmen bir de lakabı bulunmaktadır o da Siracüddin imiş. M.1409 (812) senesinde Mekke’de dünyaya gözlerini açmıştır. Şafii mezhebinden olduğu kaynaklarda açık bir şekilde belirtilmiştir. Çok küçük yaşlarda ilme olan yoğun ilgili ile ilim üzerine öğrenim görmeye başlamıştır. Ayrıca ün salmış olduğu ismi ve lakabının yanında Ömer bin Muhammed olarak da anılmıştır.

İbn-i Fehd ve Hayatı

Küçük yaşlardan itibaren ilime olan merakı daha da çok artınca ilim öğrenmek üzere birçok yere gitmiştir. Medine, Mekke, Mısır, Şam gibi birçok yere giderek ilim öğrenmeye devam etmiştir. İbn-i Fehd’in hayatı ilim öğrenmekle ve öğretmekle geçmiştir. Ayrıca kaynaklara göre aslında isminin Ömer değil Muhammed olduğu yazılmaktadır. Babasına ait hadis ilmini anlatan birçok kitabı okuyup ezberlemiş olmakla birlikte aynı şekilde Kur’an-ı Kerimi de okuyup ezberlemiştir. Mekke olduğu dönemlerde birçok âlimden ilim öğrenmiş ve hadis-i şerif dersleri almıştır. Fethuddin Muhammed bin Muhammed bin Muhammed el-Mahsuni, Zeyneddin Muhammed bin Ahmed et-Taberi’den aldığı ilim derslerinin yanı sıra Zeyneddin Ebu Bekr el-Meragi, Zeyneddin Abdürrahman ez-Zerendi, Cemaleddin bin Zahire, akrabası Kemaleddin Ebü’l-Fadl Muhammed bin Ahmed gibi âlimlerin derslerini de dinlemiş ve öğrenmiştir.

İbn-i Fehd ve Eserleri

Bir dönem Kahire’de de bulunmuş ve orada da birçok değerli âlimden ilmi dair dersler almıştır. İbn-i Fehd’in eserleri konusuna baktığımızda ise birden fazla eseri olduğunu görmekteyiz. Bunlardan bazılarını sizlerle paylaşacağız.

  • Bezl-ül-cehd fi men sümmiye bi Fehd ve İbn-i Fehd eserleri arasında bulunmaktadır.
  • Bir diğer eseri ise Tezkiret-ün-nasi bi evlad-i Ebi Abdullah-ilFasi
  • Nur-ül-uyun bima teferreka minel-fünun gibi değerli eserlerinin yanı sıra
  • Kitab-ül-müdellesin ile Zeyl-i Tarih-i Mekke gibi eserleri de yer almaktadır.
  • El-Lübab fıl-elkab
  • Es-Sırr-üz-zahiri bi evlad-i Ahmed-i Nüveyri gibi birçok eseri de bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir