İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan İbn-i Hacer-i Askalani, 1372 senesinin Şubat ayında (773) Mısır’da dünyaya gözlerini açmıştır. Yedinci dedesinin lakabı Hacer olduğundan dolayı kendisine de lakap olarak İbn-i Hacer-i ismi verilmiş ve bu şekilde anılmıştır. Künyesine baktığımızda Ebü’l Fazl olduğunu görmekle birlikte ailesinin memleketi olan Askalan şehrinden dolayı da kendisine Askalani dendiği kaynaklarda belirtilmektedir. Soyu ise yine kaynaklara göre Kinane’ye dayandığı için kendisi aynı zamanda Kinani olarak da anılmakta ve bilinmektedir. Tıpkı dedesi gibi babası da ticaretle uğraşan biri olmakla birlikte aynı zamanda o dönemin bir âlimi olarak da bilinmektedir. Babası aynı zamanda şiir yazmayı da çok sevdiği için ve yazdığı şiirlerinden dolayı da âlim olarak bilinmektedir. İbn-i Hacer-i Askalani daha çok küçük yaşlardayken babası vefat etmiştir.
İbn-i Hacer-i Askalani ve Hayatı
Kaynakları incelediğimizde babasının vefatından sonra annesinin de vefat ettiğini öğrenmekteyiz. Daha sonrasında ise ablası ile yalnız başına kalmıştır. İbn-i Hacer-i Askalani’nin hayatı konusuna detaylı baktığımız zaman babası vefat etmeden önce iki kardeşi de biri tüccar biri âlim olarak arkadaşlarına emanet etmiştir. Buna ek olarak vefat eden anne ve babalarından iki kardeşe de yüklü miktarda bir servet kalmış ve bu servet ile hayatlarını iyi bir şekilde yaşayacaklarının garantisi verilmiştir. Vefat eden babaları hayattayken ilme çok düşkün olduğu için her iki evladına da ilmi öğretmiş ve en iyi şekilde öğrenip okumalarını sağlamıştır. Zamanında değerli bir hocası ona hafız unvanını vermiştir. Çünkü kendisi çok küçük yaştayken yani dokuz yaşındayken hafız olmaya layık görülmüştür. Hayatı boyunca birden fazla ilimle ilgilenmiş olmakla birlikte fıkıh ilminin yanı sıra lugat, tefsir, edebiyat dalı ve tarih dallarlıyla da ilgilenmiştir. Matematik dersi aldığı da yine kaynaklarda yer almaktadır. En bilgili olduğu ilim ise kaynaklara göre fıkıh ilmi olarak belirtilmektedir.
İbn-i Hacer-i Askalani ve Eserleri
Yirmili yaşlarına geldiğinde ise birçok yere seyahat etmiş ve çeşitli âlimlerden okuduğu eserleri, şiirleri ve mektupları ed-Dürerü’l – mudıyye min feva idi’l İskenderiyye isimli bir cüzde toplamıştır. İbn-i Hacer-i Askalani’nin eserleri konusuna baktığımızda birçok eserinin bulunduğunu görüyoruz. İlk olarak göze çarpan eseri ise Sahih-i Buhari şerhi olmaktadır. Bu eser muhtelemen ilk derleyip topladığı eser olarak bilinmektedir. Tağliku’t Ta’lik eseri de aynı şekilde diğer eserlerinin içerisinde yer almaktadır. Lisanü’l Mizan ile Tehzibü’t Tehzib adlı eseri de bulunmaktadır. El-isabe ile birlikte Ed-Dürer-ül –Kamine ve Nuhbetü’l Fiker eserleri de yine günümüze kadar gelmiş eserleri arasında yer almaktadır. Kendisi o dönemin önde gelen âlimlerinden olmakla birlikte tefsir, hadis ve Arap hadis âlimi olarak da anılmaktadır. 1449 senesinin Şubat ayında ise hayata gözlerini yummuştur.