İbn-i İvaz Demiri Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan İbn-i İvaz Demiri, Maliki mezhebine mensup olarak bilinmekte ve fıkıh ilmi âlimi olarak tanınmaktadır. Künyesine baktığımızda ise kaynaklara göre Ebü’l Beka yazdığını görmekteyiz. Lakabı ise Taceddin olmakla birlikte ismine baktığımızda kaynaklarda Behram bin Abdullah bin Abdulaziz bin Ömer bin İvaz bin Ömer Sülemi Demiri olduğunu görmekteyiz. M.1334 (734) senesinde dünyaya gözlerini açmıştır fakat doğduğu yer hakkında kaynaklarda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Buna ek olarak vefat yeri ile ilgili de herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Küçük yaşlarda ilme olan merakından dolayı ilim üzerine eğitimler görmüştür.

İbn-i İvaz Demiri ve Hayatı

İbn-i İvaz Demiri’nin hayatı kısmına baktığımızda ise ilim üzerine bir yaşam sürmüş olduğunu görmekteyiz. O dönemin ileri gelen âlimlerden hadis- şerif öğrenmiştir. Bu değerli âlimler arasında ise Şerefuddin Rahuni, Beyani gibi isimlerin yanı sıra İbrahim Kabili ve Şeyh Halil gibi değerli isimlerde bulunmuştur. Buhari hadislerinin belli bir bölümünü Ebü’l Harem Kalanisi den dinlemiş olmakla birlikte diğer kalan bölümünü ise Cemaleddin Türk mani Hanefi den dinleyip öğrenmiştir. Maliki mezhebinden geldiği için kendi mezhebi içinde çok değerli ve çok büyük bir âlim olmuştur. Birçok kişiye de fetva vermiş ve onların sıkıntılarına çare bulmaya çalışmıştır. Müderrislik yaptığı dönemlerde de ders vermeye devam etmiş ve birçok talebesi olmuştur. Daha sonrasında kadılık görevine gelmiştir. Bir süre sonra kadılık görevinden alınmış ve geri kalan hayatını da ilmi çalışmalara, yeni talebeler yetiştirmeye adamıştır.

İbn-i İvaz Demiri ve Eserleri

Hadis ilmi konusunda çok bilgili olduğu için anlattığı her şeyin güvenilir olduğu kaynaklarda açık bir şekilde belirtilmiştir. Çevresi tarafından çok sevilmiş ve güzel ahlaklı biri olarak anılmıştır. İbn-i İvaz Demiri’nin eserleri konusuna göz atacak olursak; kaynaklara baktığımızda birden fazla eseri olduğunu görmekteyiz. Bu eserleri ise sırası ile şu şekilde olmaktadır.

  • Hocasının şerhi olarak tanıtılan ilk eseri Şerhu muhtasarı Şeyh Halil olarak günümüze gelmiştir.
  • Şerhu Muhtasarı İbn-i Hacib ise ikinci eseri olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Üç bin beyitten oluşan başka bir eseri ise Dürretün nesime olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Fıkıh ilmini kaleme almış olan bir diğer eseri ise Şamil ve şerhi olarak geçmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir