İbn-i Mace; bilinen İranlı bir hadis bilginidir. 824 yılında İranda doğmuştur. Annesi ve dedesinin adı olan Sıddık Han, babasının ismi majah(Mace) eski dilde ay anlamına gelmektedir. Lakabı ise İbn Hacer’dir. İsmini bu isimlerden aldığı rivayet edilmektedir ve Beni Rebia’nın mevlası olduğundan Rabi ile bilinmektedir. Bu değerli hadis âlimi, o dönemin gelenekleri içerisinde yer alan 15-20 yaşlarında Kazvin’de hadis öğrenmeye başlamış ve birçok değerli âlimden ilim öğrenmiştir. Eğitimini tamamladıktan sonra kendisi de birçok öğrenci yetiştirmiş birçok eser kazandırmıştır. 887 yılında Kazvin’de bu dünyadan göç etmiştir.
İbn-i Mace Biyografisi
824 yılında İran’da dünyaya gelen İbn-i Mace; 15-20 yaşlarında hadis öğrenmeye başlamıştır. İbn-i Mace eğitimine önce Kazvinli hadis hafızları arasında olan Ali bin Muhammed et Tanafisi ile beraber Ebu Hucr Amr bin Rafi el Beceli’den başlamıştır. Sonra 22 yaşlarında ülkesinden ayrılarak İslam dünyasını gezmeye başlamıştır. Kufe, Horasan, Medine, Mısır, Rey, Şam, Basra, Bağdat, Mekke, şehirleri gezdiği yerler arasında gösterilmektedir. Yaptığı bu seyahatler sonunda, Sunan Ibn Majah isimli eserini kaleme almıştır. Toplam da diğer eserleri de dâhil olmak üzere 4341 hadis hadisi beş ciltte toplamıştır.
Birçok şehir dolaşan bu değerli alim’in; seyahat ettiği şehirler arasında bir çok ünlü alim bulunmaktadır. Ders aldığı âlimlerden bazıları; Bağdat’ta Ebu Hayseme Züheyr b. Harb, Dımaşk’ta Hişam b. Ammar ve Duhaym, Kufe’de Osman bin Ebu Şeybe, Mısır’da Muhammed b. Rumh, Ebu Tahir b. Serh, Yunus b. Abdülala, Humus’ bölgesinde Ebut Taki Hişam bin Abdülmelik el Yezeni ve Muhammed b. Musaffa el-Hımsı’dır. Çok büyük âlimlerden dersler alarak öğrenimi tamamlayan ve birçok değerli eser kazandıran İbn-i Mace hafızası çok güçlü bir muhaddis olarak anılmış ve 887 yılında vefat etmiştir.
İbn-i Mace’nin Eserleri
İsmail İbn Kesir göre, İbn-i Mace’nin aşağıda isimleri verilen eserler haricinde bir tarih bir de tefsir kitabını bulunmaktadır. Fakat bu kitaplardan çoğu korunamayarak kaybolmuş, zamanımıza ulaşamamıştır. Bilinen eserleri arasında şunlar bulunmaktadır:
- Es-Sünen:
- Tariḫu’l ḫulefa
- Kitabut Tefir
- Kitab’ut Tarih
- Sülasiyyat