İbn-i Salah Şehrezuri, 1245 yılında Şehrizor’da dünyaya gelmiştir. Kürt hadis âlimi ve fakih ilmi alanında âlim olarak kendini yetiştirmiştir. Çeşitli isimleri bulunan âlimin Asıl adı; Osman bin Abdürrahman bin Osman olarak rivayet edilmektedir. Ayrıca bin Musa bin Ebi’n-Nasr el-Kürdi eş-Şehrezuri bu isimin devamı olarak anılmaktadır. Künye ismi ise; Ebu Amr olup, genel olarak anıldığı lakabı ise Takiyyüddin şeklindedir. Sosyal çevresi ve ilim erkânı tarafından adı İbn-i Salah olarak ün kazanmıştır. Hadi ve fakih ilmi öğrenen Salah, lügat ve edebiyat ilimlerini de öğrenmiştir. Öncelikle babasından dersler alan Salah, fıkıh ilmi öğrenmiştir. Babası da Bin Osman zamanında, âlimler arasında bilinen önemli bir isim olduğu için oğluna bir süre kendisi dersler vermiştir. Ardında ise Musul’a eğitim görmesi için göndermiştir.
Musul bölgesinde İbn-üs Semin gibi âlimlerden ilim tahsil etmiştir. Bu bölgede Ebu Cafer Abdullah bin Ahmed el-Bağdadiden gibi âlimlerden de fıkıh ve tefsir ilimleri öğrenerek hadisi şerif ilmini giderek ilerletmiştir. Bu sayede âlim hadis öğrenimini daha da geliştirme şansı yakalamıştır. Almıştır. Buradan ise Bağdat’a gitmiş ve orada da; Ebu Ahmed bin Sekine ve Amr İbni Taberzed adlı âlimlerden hadisler dinlemiştir. İlim öğrenmek ve adını daha geniş mecralara yaymak adına bölge bölge gezdiği ifade edilen seyyah âlimlerdendir.
- İbn-i Salah Şehrezuri; Hemedan’da; Ebu’l-Fadl İbn-ül Mazemden ve Mensur gibi bilginlerden hadis ve fıkıh ilmi feyzi almıştır. Yine Müeyyid, Zeybeb binti Ebil-Kasım’da, Merv bölgesinde hadis ilmine katkı sağlamıştır. Ebu Muzaffer İbni Semani ve diğer âlimlerden kültürel ve İslami pek çok konuda destek almıştır. Dımeşk yöresinde, Kadı Cemaleddin Abdussamed İbni el-Harestani gibi âlimlerle ilim bilgisini taçlandırmıştır. Şeyh Muvaffakuddin Makdisi bilginlerden yardım alarak ilim çalışmalarına hadis ilmi kapsamında son hız devam etmiştir. Ayrıca âlim Şeyh Fahrüddin İbn-i Asakirden gibi âlimlerden de hadis dersi alarak hadis ve fıkıh dersi dinlemiştir. Halep bölgesinde ise, Ebu Muhammed bin Alvan adlı âlimden ve Harran’da, Hafız Abdulkadir’den Hadis dinlemiş ve ilim öğrenmiştir.
İBNÜ’S-Salah Şehrezuri Eserleri
İbn-i Salah Şehrezuri, hadis alanında ve fıkıh, lügat gibi alanlarda da dersler alan ve ilim öğrenen bir âlimdir. Tefsir, hadis, fıkıh alanlarında dönemin tanınmış âlimleri arasında yerini almıştır. Ayrıca Arap dilini ve lügat ilmini de iyi bir şekilde öğrenmiştir. İlim ve irfanını ise Kudüs bölgesinde, bir süre hocalık yaparak sürdürmüştür. 616 yılında ise, şehrin Haçlıların eline geçeceği düşüncesinden dolayı, şehrin surları yıkılmış ve Kudüs’ü terk etmiştir. Buradan da Dımask yöresine geçmiş ve yeni yapılan Revahiyye medreselerinde dersler vermiştir. Sayısız öğrenci yetiştiren salah, 1245 yılında Dımaşk bölgesinde hayatını kaybetmiştir. Kabri ise Mekabirüssufiyye’ye defnedilmiştir. Kaynaklarda ondan, vakarlı ve fasih konuşan, takva sahibi bir âlim olarak bahsedilir. Devrin sultanı tarafından da büyük bir saygı gördüğü de belirtilmiştir.
- İbn-i Salah Şehrezuri, eserinde hadis konularını ele almıştır. Ayrıca Siyanetü Sahihi Müslim minel-ihlali vel-galat ve himayetühu minel-iskati ves-sakat isimli eseri ile büyük bir yankı uyandırmıştır. Eser on bölümden oluşan tefsiri limeleri yansıtan didaktik bir eserdir. Ayrıca kitapta Sahih-i Müslim adlı hadis eseri ile ilmi kudrete sahip İslami bilgiler ışığında önemli ve ulvi nitelikli bilgiler mevcuttur.
- Şerhu müşkilil-Vasıt eserinde âlim bazı tespitlerde bulunmuştur. Şehrezuri; Gazzali’nin eserine yönelttiği inceleme araştırma ve tenkitlerden ve ayrıca bazı tashihlere ve yönergelere de yer vermiştir.