Döneminde adından bahsettirmiş ilmi geniş bir ilim adamıdır. Aile büyükleri gibi “İbn-i Şıhne” şeklinde anıldı. Ailesinden Hüsameddin ve Mahmud isimli dedeleri şıhneydi. Halep’te güvenlikten sorumlulardı. 804 (m. 1401) Halep’te doğdu. Şemseddin Gazi’den ilk eğitimlerini aldı. Ardından Mısır’a gitti. Şam’da, ilim adamlarının derslerine katıldı. İbn-i Şıhne es-Sagîr birçok ilim adamından ders aldı. Hanefi fıkhı konusunda döneminin en iyi alimlerinden oldu. Kıymetli kitaplar yazarak bilgilerini insanlara aktardı. Halep’te kadı görevi verildi. Bu görevinden sonra Mısır’a gitti. Daha sonraki dönemde Kudüs’e gitti. Geri döndüğünde Hanefi kadısı olarak tekrar göreve getirildi. Çeşitli sıkıntılar yaşadığı hayatı zühd ve takva ile geçti. Felç oldu. 890 (m. 1485) senesinde öldü.
İbn-i Şıhne es-Sagîr Hazretleri
Genç yaşta eğitim almak için babası ile Mısır’a gitti. Şihabüddin-i Babi’den Şam’da ders aldı. Kahire’de Berdini’den eğitim gördü. İbn-i Taceddin ve Abdullah-i Şerifi’den güzel yazı eğitimi aldı. Halep’te Alaüddin-i Gülzi’den kıraat öğrendi. Çeşitli ilim adamlarının birbirinden kıymetli eserlerini okudu ve ezberledi. İyi bir hafızaya sahipti. İbn-i Şıhne es-Sagîr hazretleri ezberlerini ilim sahibi zatlara okuyarak onay aldı. İzzeddin-i Hadiri’nin derslerine katıldı. Bedreddin bin Sellame’nin sohbetlerine dahil oldu. Onunla uzun süre vakit geçirdi ve ondan istifade etti. AEbü’l-Büşra’dan da farklı alanlarda eğitim aldı. Şihabüddin bin Hilal kendisine dersler verdi. Zekası konusunda kendine hayran bırakan biriydi. İleriki yaşlarında da zekası aynı kaldı.
Alim İbn-i Şıhne es-Sagîr
Hafız Burhaneddin’in hizmetine girdi. Burada ondan dersler aldı. Hadis konusunda oldukça bilgili olan bu zattan ders alması kendini geliştirmesi için büyük bir fırsattı. Alaüddin’in kızı ile evlendi. Alim İbn-i Şıhne es-Sagîr kayınpederinden dersler aldı. Burhaneddin bin Mürhıl ilmini onayladı. Şihabüddin-i Vasıti kendisinin ezberlerini dinledi. Şihabüddin Ebu Ca’fer bin Acemi’nin ilmi derslerine katıldı. İbn-i Seffah’ın bilgisinden yararlandı. Ebü’l-Hasen Ali bin Muhammed bin İbrahim eş-Şahid isimli ilmi geniş zattan dersler aldı. Nureddin Mahmud İbni Hatib-i Dehşe’den ders gördü. Şam’da, Alaüddin bin Sellam ile tanıştı. Burada Şihabüddin bin Habbal ile de tanışma şansı yakaldı. İbn-i Habbâl ile yakınlık kurdu.
İbn-i Şıhne es-Sagîr Hayatı
Çeşitli medreselerde ders verdi. Kadı askerlik yaptı. Kadılık görevlerinde yer aldı. Ayrıca sır katipliği yaptı. İmam ve kâtip olarak hizmet verdi. Oldukça çalışkan olan İbn-i Şıhne es-Sagîr hayatı boyunca vazifeler aldı. İlim ile uğraşmaktan geri kalmadı ve farklı eserler yazdı. Nazır ve müftü olarak çalıştı. Çok öğrenci yetiştirdi. İnsanlara verdiği nasihatler çok beğenildi. Vaazları insanları derinden etkilerdi. İnsanlar ona danışırdı. Fetva verirdi. Ahlakı güzeldi. İnsanlara iyiliği tavsiye ederdi. İlim için hayatının büyük kısmını harcadı. İlmin yayılması, öğrenilmesi ve öğretilmesini istedi.