Kendisi küçük yaşlardan itibaren ilime karşı yoğun ilgisi olan bir âlim olarak anılmış ve küçük yaşlarda din ile ilgili konular hakkında eğitimler almıştır. Zamanın ilim merkezlerinden olan Kayrevan’da eğitim gördü. Birçok hocadan hadis ve kıraat ilimlerini öğrendi. İsmail bin Ahmed Mehri’nin kıraat derslerine katıldı. Kerdüm bin Abdullah Kastili’nin kıraat derslerine iştirak etti. Ebu Amr Dani ile birlikte, hadis alanında kendini geliştirmek için yolculuk yaptı. İbn-i Sûfyân Huvârî Allahü Teâlâ’nın dinini öğrenmek için sürekli çalıştı. Hadis, kıraat, Arabî ilimler ve Maliki mezhebi fıkıh ilminde adı geçen bir âlim oldu. Kıraat ilminde, Tunus’un yetiştirdiği büyük ilim adamları arasında sayıldı.
İbn-i Sûfyân Huvârî Hazretleri
Kıraat âlimleri hakkında bilgi toplayıp kitabında güvenilir olan âlimlerden bahsetmiştir. İbn-i Sûfyân Huvârî hazretleri, âlimlerin devamlı danıştıkları bir âlim oldu. Kuzey Afrika ve Endülüs Müslümanları, gelerek ondan kıraat dersleri aldılar. İnsanlar onu severdi. Derslerinden edindiği bilgileri yayan ve saklayanlar arasında Mehdiyye ahalisinden ünlü kıraat âlimi Ebü’l-Abbas Mehdevi de vardır. Ömrü boyunca İslam’ın yayılması için çalıştı. Dinin ilmini öğrenmek isteyene elinden gelen bütün yardımı yapardı. Öğrenmek isteyenin en iyi şekilde öğrenmesini sağlardı. Döneminin birçok önemli âliminden ilim konusunda dersler almış ve hadisler dinlemiştir. Kendide ilerleyen dönemlerde birçok âlime ilim konusunda bilgiler vermiştir. Ayrıca yine yaşadığı dönemlerde birçok talebesi de olmuştur.
Âlim İbn-i Sûfyân Huvârî
Âlim İbn-i Sûfyân Huvârî birçok öğrenci yetiştirdi. Ebu Muhammed Abdullah bin İsmail Lahmi, Ebu Muhammed İbni Sehl Ensari Endülüsi onun derslerine iştirak etti. Bu kişilerden birçoğu kıraat ilmini İbni Süfyan’dan öğrendi. Talebelerinden Ebu Tayyib Haludi fıkıh ilminde ünlü oldu. Öğrencileri aynı hocaları gibi Allah rızasını kazanmak için çabaladılar. Allahü Teâlâ’nın dinini insanlara daha iyi öğretebilmek için birçok kitap yazdı. Kıraat âlimlerinin yollarını anlattığı, “El-İrşad fi mezheb-il-Kurra” ve “Tezkire fil-kıraat” kitapları da mevcuttur. Eserleri hakkında çok fazla detaylı bilgi bulunmamakla birlikte içerikleri ile ilgili de yeterli kaynak bulunmamaktadır. Kendisi ve ailesi ile ilgili de kaynaklarda yeteri kadar bilgiye rastlanılmamaktadır.