İbn Sa‘d Kimdir? Nasıl Bir Yaşam Sürmüştür?

160 (777) yılında dünyaya geldi. Baba ya da dedesi özgür bırakılmış köleydi. Bu nedenle Mevla Beni Haşim olarak bilinir. Kureşi ismi ile de anılmaktadır. Bazı yerlerde Zühri olarak da geçer. Kureyş kabilesinin Beni Zühri kolundan olduğu düşüncesi buna sebeptir. Basra’da dünyaya geldi. İbn Sa‘d, doğduğu yerde ilk eğitimlerini aldı. Hüşeym b. Beşir’in derslerine katıldı. Veki‘ b. Cerrah ve Ebu Asım en-Nebil ona hocalık yaptı. Arîm b. Fazl, İsmail b. Uleyye, Affan b. Müslim gibi âlim zatların yanında eğitim gördü. Birçok önemli alimden ilim üzerine dersler aldı ve öğrendi. Arap dili ve edebiyatı hakkında bilgiler edindi. Hadis alanında eğitim aldı. Kufe’ye eğitim için gitti. Aynı sebepten Medine’ye yolculuk yaptı. Mekke’ye de uğradı. Erken yaşlarda eğitim için şehir şehir gezdi. Rakka’ya gitti. Dımaşk’a da ilim almak için yola çıktı. Sonrasında Bağdat’a gitti. Burada ölümüne dek kaldı.

İbn Sa’d Hazretleri

Bağdat eğitim alma konusunda büyük fırsatlar sunuyordu. Birçok ilim adamı ve medrese buradaydı. İbn Sa’d hazretleri çeşitli dersler aldı. İlim adamlarının derslerine katıldı. Sohbetlerde bulundu ve ilmin olduğu yere gitti. Vakıdi isimli ilim adamı ile yakın arkadaş oldu. Ruveym b. Yezid el-Mukri’den de ilim konusunda oldukça faydalandı. Ma‘n b. İsa ve Süleyman b. Harb onun eğitim gördüğü âlim zatlar arasındadır. 845 (230) senesinde ise kaynaklara göre hayata gözlerini yummuştur. Âlim İbn Sa‘d’ ahlaklı, mütevazı, sevecen biri olarak tanınır. Güvenilir biri olduğu gibi ilminin oldukça geniş olduğu da kabul görmüştür.

Kaynaklara baktığımızda kendisi ile ilgili detaylı bilgi maalesef ki bulunmamaktadır. Hayatı ve ailesi ile ilgili de detaylı bir bilgiye rastlanılmamaktadır. Yaşadığı dönemin önde gelen âlimleri arasında yerini almış ve çevresi tarafından her zaman hürmet duyulan bir âlim olarak tarihe adını yazdırmıştır. Vakti zamanında dönemin önde gelen âlimlerinden birçok ilim dalı konusunda dersler almış ve öğrenmiştir. Son derece güzel ahlaklı ve saygı duyulan bir âlim olarak anılmıştır. Birçok âlimde kendisinden ilim konusu öğrenmiştir. Eserleri ile ilgili kaynaklarda net bir bilgiye rastlanılmamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir