İbni Zahire Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İbni Zahire, 1350 yılında Mekke’de dünyaya gelmiştir. Mekke asıllı olan ailesi nedeniyle, İbn Zuheyre adıyla da anılmaktadır.  Künyesi ile ilgili herhangi bir bilgi kaynaklarda yer almamaktadır. İlköğrenim döneminden sonra, önemli âlimlerden fıkıh ve hadis ilmi dersleri almış ve onlardan ilim konusunda çok şey öğrenmiştir.

  • Başta Halil bin İshak el Cündi gibi önemli âlimlerin isimleri olmak üzere; Takıyyüddin el Harazi ile İzzüddin İbn Cemaa, Abdullah b. Esad el-Yafii gibi isimlerden hadis ilmi ile ilgili dersler aldığı kaynaklarda açık bir şekilde ifade edilmiştir.
  • Dönemin önde gelen çok değerli âlimlerinden ilim konusunda dersler almış ve onlardan ilimi öğrenmiştir. Bunun yanında hadis ilmi ve fıkıh ilmi konusunda yine dönemin önde gelen büyük âlimlerinden dersler almış ve öğrenmiştir. Bunun yanı sıra tarih ve şiir konularına da oldukça meraklı olduğundan bu alanlarla da kendini geliştirmiştir. Birçok medrese de talebe yetiştirmiştir.

İbni Zahire, öğrenim esnasında fetva makamına da getirilmiştir. Taif, liyye ve Zehran, Yemen gibi bölgelerden kendisine gelen birçok kişiye fetva vermiştir. Şafii mezhebine mensup olması ile birlikte ilerleyen dönemlerde kadılık görevini üstlenmiştir. Bir süre geçtikten sonra ise bu kadılık görevinden geri çekilmiştir.  Fakat ilerleyen süreçte 1404 yılında, aynı makama yeniden getirilmiştir. İlgili görevinin yanı sıra, hitabet ve hisbe görevlerini de yürütmüştür. 1414 yılında ( bazı kaynaklarda ise 1457 olarak yer alır) Zahire, hayata veda etmiştir.

İbn-i Zahire ve Eserleri

İbni Zahire, Medine’ye giderek; fıkıh, usul ve diğer dini ilimleri okuyan ve okutan önemli bir âlimdir. Hayatını kaybetmeden öncesinde, kadılık görevi yapıyordu. Yaşamı boyunca birden fazla alanda dersler veren Zahire, önemli eserlere de imza atmıştır. Eserlerinden bazıları; Tekmiletü Şerḥil-Ḥavi ve Talik Ala Cemi’l-Cevami, El-Menasik, Ẕeylala Ṭabaḳatil-Fuḳaha şeklindedir.

Diğer eserlerinden bazılarına göz atacak olursak kaynaklarda karşımıza çıkanlardan bahsedebiliriz.

  • İlk olarak kaynaklarda karşımıza Gunyetül faḳir fi ḥükmi ḥaccil ecir adlı eseri çıkmaktadır.
  • Daha sonrasında ise Ebu İshak Burhaneddin İbrahim b. Ali b. Muhammed adlı eseri kaynaklarda yerini almıştır.
  • Bir başka eseri ise Muhammed el-Kureşi el-Mahzumi el-Mekki adlı eseri olmaktadır.
  • Zilkade, 891 adlı eseri de yine günümüze kadar gelmiş olan eserlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir