İbrahim bin Münzir El Hizami, yaşadığı dönemin en iyi ve en bilgili âlimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerçek ismine baktığımızda ise kaynaklarda İbrahim bin Münzir bin Abdullah bin Münzir bin Mugire bin Abdullah bin Halid bin Hizam bin Hüveylid bin Esed el Huzami yazılı olduğunu görmekteyiz. Künyesinde yer alan ismiyse; Ebü İshak el-Medeni’dir. Doğum tarihi bilinmeyen El-Hizami; Medine doğmuş ve hayatının uzun bir dönemini ise Bağdat sınırlarında geçirmiştir. Hac ziyareti yaptıktan sonra, 850 yılında Muharrem ayında Medine’de hayata veda ettiği kayıtlarda yer alır. Ailesi veya kökeni ile ilgili de herhangi bir bilgi kaynaklarda yer almamıştır. Hayatı ile ilgili konular ise yine aynı şekilde çok detaylı değildir.
İbrahim bin Münzir El Hizami, dönemin önde gelen isimlerinden hadis ilmini öğrenmiş ve bunları başkalarına aktarmıştır. Dönemin önde gelen birçok önemli âliminden hadisi şetrifi dinlemiş ve öğrenmiştir. Yine aynı şekilde önemli din adamlarından da birçok ilim konusunu öğrenmiş olmakla birlikte kendisinden de birçok önemli âlim ilim konusunda bilgiler öğrenmiştir. Daha sonrasında da kendisinden birçok kişi ilmi konularda faydalanmıştır.
İbrahim Bin Münzir El Hizami
İbrahim bin Münzir El Hizami hakkında, dönemin bilinen âlimleri; onun, hadisi şerif etme şartlarına uyduğunu ve güzel şekilde rivayet ettiğini dile getirmişlerdir. Yahya bin Main, Dare Kutni gibi bilinen hadis hafızları; El Hizami’nin güvenilir bir âlim olduğunu belirtmişlerdir. İbn-i Hibban, onu sikat kitabında anmıştır. Zübeyr bin Bekâr ise, El Hizami için; hadis ilmini iyi bildiğini her zaman ifade edenler arasındadır. Nesai ise; İbrahim bin Münzir’in rivayetlerinde herhangi bir beis bulunmadığını belirtmiştir.
Din âlimleri genel olarak, İbrahim bin Münzir El Hizami rivayetlerine gölge düşürecek herhangi bir durum olmadığını ifade etmişlerdir.
Kendisi ayrıca kaynaklara göre Kitabül Megazi fil hadis adlı bir eseri de kaleme almıştır. Bu eserinin içeriğine baktığımızda da kaynaklarda hadisi şerif ile ilgili konulara değinilmiş olduğunu görmekteyiz. Günümüze kadar gelen başka bir eseri de yer almamaktadır.