İbrahim Bin Said EL-Müzeni Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İbrahim Bin Said EL-Müzeni, kendi devrinin önemli hadis alimleri arasında yer alan bir zâttı. Künye adı, Ebu İshak olan alimin doğum tarihi net olarak kayıtlarda yer almaz. Fakat ölüm yılı olarak 861 tarihi mevcuttur. Önemli hocalarından bazıları; Süfyan bin Uyeyne ve Ebu Muaviye Ed-Darir ile Ebü Usame, Halef Bin Temim gibi önemli isimlerdir. El Müzeni ise; Ebu Hatim er-Razi, Ebu Bekir b. Ebiddünya ve bir de âlimlerden Ahmed b. Ali el-Abar gibi bazı âlim zâtlara rivayetlerde bulunmuştur. İmamı Buhari gibi önemli hadis imamları da, El Müzeni’den hadisi şerif dinlediklerine dair bilgiler mevcuttur. Bağdat bölgesinde de, hadisi şerif dersleri vermiş ve birden fazla hadisi şerif bildirmiştir. Güvenilir ve döneminin önemli alimlerinden biri olmayı ise başarmış diyebiliriz. Müsned adında ise kitabı bulunur.

İbrahim Bin Said El Müzeni

İbrahim Bin Said EL-Müzeni, hadisi şerif öğrenen önemli alimlerden biri olmayı başaran tanınan bir din alimidir. Döneminde ise ismi birden fazla din alimi ile anılmıştır. Ayrıca adından, daima güvenilir bir din alimi olarak bahsedilir. Önemli din alimlerinden, hadisi şerifleri öğrenmiş ve başkalarına rivayetlerde bulunmuş olup, birden fazla alimle karşılıklı sohbet içinde de olmuştur. Müsned adında önemli bir kitabı olduğu gibi, ondan hadisi şerif rivayetlerini yazan isimlerde söz konusudur. Günümüzde kadar taşınan El Müzeni ünü,  kendi döneminde de daima önemli din alimleri arasında sayılmıştır.

İbrahim Bin Said EL-Müzeni hakkında, önemli din alimi, Harun bin Yakub El-Haşimi, babasının söylediklerini şöyle ifade etmiştir.

  • Ahmed bin Hanbel’e, İbrahim bin Said’i sorduğunda, ona; uzun yıllar hadis-i şerif yazdığını dile getirmiştir. Ayrıca Hanbel’de ondan hadisi şerif yazdığını söylemiştir. İbrahim’in babasının çok zengin olduğunu ve alimlere her daim ikramlarda bulunduğunu da belirtmiştir. Böylece İbrahim bin Said’in de önemli din adamlarını dinleme fırsatı bulduğunu söylemiştir.
  • El Müzeni’nin; Harun Reşad’in zamanında hacca gittiğini ve yakınları ile talebelerinin de yanında olduğunu ifade etmiştir. Farklı bölgelerden gelen ve onun grubuna katılan dört yüz kişinin de olduğunu eklemiştir. Bunların arasında ise önemli ve büyük din alimlerinden; İsmail bin Iyaş ve Heşim bin Beşir gibi isimler de vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir