İhlas Suresinin Okunuşu ve Anlamı Nasıldır?

İhlas Suresinin Okunuşu ve Anlamı Nasıldır?

İhlas Suresinin Okunuşu ve Anlamı ile her zaman merak edilen konulardan bir tanesidir. Ben de bu yazım içerisinde merak edilen İhlas Suresinin Okunuşu ve Anlamı hakkında tüm detayları anlatırken bir yandan içerisinde bizlere verdiği mesajlara kadar her şeyi aktarmak için uğraşacağım.

İhlas Suresi Arapça Okunuşu Nasıldır?

İhlas suresinin Arapça okunuşu;
Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Kul hüvellâhü ehad
2- Allâhüssamed
3- Lem yelid ve lem yûled
4- Ve lem yekün lehû küfüven ehad

İhlas Suresi Türkçe Anlamı
İhlas suresinin Türkçe anlamı;
Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle.
1- De ki; O Allah bir tektir.
2- Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O’na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir).
3- Doğurmadı ve doğurulmadı
4- O ‘na bir denk de olmadı.

İhlas Suresinin Faziletleri

İhlas suresinin faziletleri incelenecek olduğu zaman aslında saymak ile bitmeyecek kadar çoktur. Bu anlamları tek tek inceleyecek olursak;

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) söz konusu olan sûrenin önemi ve fazileti hakkında söyle sözlere yer vermiştir:

“Varlığım elinde olan Allah’a yemin ederim ki bu sûre Kur’an’ın üçte birine denktir” (Buhârî, “Tevhîd”, 1).

“Onu sevmen seni cennete götürür” müjdesini vermiştir (Tirmizî, “Fezâilü’l-Kur’ân”, 11, “Tefsîr”, 93; diğer hadisler için bk. İbn Kesîr, VIII, 539-546).

İhlas Suresinin Tefsiri

İhlas suresinin tefsiri incelenecek olduğu zaman bize geçmişten bu güne kadar çok ışık tutacaktır. Tefsir kısmında;

İhlâs sûresinin muhtevasıyla ilgili olarak müfessirlerin üzerinde durdukları en önemli konu, ilk iki âyette yer alan “ahad” ve “samed” kelimelerinin anlam ve içerikleridir. Ahad sıfatı Allah’a nisbet edildiğinde O’nun birliğini, tekliğini ve eşsizliğini ifade eder; bu anlamıyla tenzihî veya selbî sıfatları da içerir. Bu sebeple ahad sıfatının bazı istisnalar dışında Allah’tan başkasına nisbet edilemeyeceği düşünülür. Aynı kökten gelen “vâhid” ise Kur’ân-ı Kerîm’de ve hadislerde Allah’ın sıfatı olarak geçmekle birlikte Allah’tan başka varlıkların sayısal anlamda birliğini ifade etmek için de kullanılmaktadır. Sûrenin ilk âyetinde Allah lafzıyla bütün sübûtî sıfatlara, ahad lafzıyla da selbî sıfatlara işaret edildiği anlaşılmaktadır (ayrıca bk. AHAD).

Samed kelimesi “bir kavmin ilk atası, herkesin kendisine ihtiyacını arzettiği, fakat kendisinin kimsenin yardımına muhtaç olmadığı ulu başkan” gibi anlamlara gelir (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, “ṣmd” md.). Sûredeki bağlamına göre samed, “var oluş bakımından kimseye muhtaç olmayıp her şeyin varlığını kendisine borçlu olduğu vâcibü’l-vücûd” demektir. Buna göre samed kelimesi doğrudan doğruya ahad isminin açıklaması, daha sonra gelen “doğurmamış ve doğmamıştır” âyeti de samed isminin açıklamasıdır (ayrıca bk. SAMED). “Onun bir dengi de olmadı” meâlindeki son âyet ise hem birinci âyetin açıklaması hem de bütünüyle sûrenin bir özetidir.

İhlas Suresinin Konusu Nedir?

İhlas suresi konusu incelenecek olduğu zaman geçmişten bu güne kadar Müslüman alemi üzerinde mühim yere sahip olduğu gözlenir. Hadis kaynakları incelenecek olduğu zaman faziletleri konusunda birçok önemli olan bilgiler dikkatleri çeker. Söz konusu olan sure Allah Teala’ya ait bazı sıfatları veciz olarak anlatılmıştır.

Her konuda birçok faydası ile dikkatleri çeken birçok şeye fazileti olan bir sure olması geçmişten bu güne kadar çok güzel ışıklar yansıtmıştır. Hem konusu hem anlamı hem tefsiri ile hayatımızda bu kadar önemli yere sahip olan bir sure olması namazlardan yatarken olan her ana kadar en çok okunan surelerden bir tanesi olmaya devam etmesi ile bilinir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir