İncil’e Göre Hz. Muhammed (SAV)
Son peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV.) hakkında en çok merak edilen konulardan bir tanesi de İncil’e göre Hz. Muhammed (SAV) olmaktadır. Bu konu hakkında karşımıza çıkan sorulardan bir tanesi de İslam dinimiz ile ilgili olarak düşüncelerimiz hakkında olmaktadır. Bu noktada herkesin düşüncesinde özgür olduğunu bilmek gerekmektedir. Aynı zamanda da kimsenin dini değerlerini hakkında haksız bir yargı yapılmaması gerektiği yönünde düşüncelerimiz ile bilgilerimizi aktarmaya çalışacağız. Fakat yine de bu soruların bir kısmı İncil ile alakalı olmaktadır. Durum bu şekilde olduğu için iki tanesine değinerek düşüncelerimizi ifade edeceğiz.
Pek çok kişi Hıristiyanlık dininde ve İncil kitabına göre neden İsa Peygamberin çok üstün bir peygamber kabul edilir iken Hz. Muhammed (SAV.) peygamberimizin kabul edilmediği hakkında sorular sormaktadır. Bu durumun ardından Hz. Muhammed’in gelişinin İncil içerisinde yer alıp almadığı da büyük bir merak konusu olmaktadır. Bu konu hakkında pek çok ayette daha önceden bildirildiği de ciddi bir merak konusu olmaktadır. Belirtilen durumu İncil içerisinde geçen Grekçe ‘parakletos’ kelimesine dayandırmaya çalışılması da dikkatlerden kaçmamaktadır.
İncil kitabı içerisinde Yuhanna bölümünde geçen (bkz. Yuhanna 14:16-17,26; 15:26; 16:7,13) ‘parakletos’ kelimesi de dikkatlerden kaçmamaktadır. Belirtilen kelime üzerine yapılan yorum da aynı zamanda merak konusu olmaktadır. Belirtilen söz konusu duruma göre buradaki yardımcının da İncil’in orijinal yazma dili olduğu bilinmektedir. Bu konu hakkında Grekçe anlamının Hz. Muhammed’in isimlerinden biri olan ‘Ahmet’ olduğu bilinmektedir. Bu durum hakkında (övülen, methedilen) anlamını taşıması ve aynı zamanda da bunun İsa Mesih tarafından geleceği yazılmıştır. İncil’de Hz Muhammed (SAV) için Ahmet olarak bildirilenin Hz. Muhammed olduğu da düşünülen konular arasında yer almaktadır. Bu konu hakkında geçen bazı ayetler ise şu şekildedir;
- Baba’dan size göndereceğim Yardımcı, yani Baba’dan çıkan Gerçeğin Ruhu geldiği zaman, bana tanıklık edecek. Yuhanna 15:26
- Sonsuza dek sizinle birlikte olacak (Yuhanna 14:16).
- Dünya onu kabul etmez, onu ne görür ne de tanır (Yuh. 14:17).
- Aranızda yaşayacak ve içinizde olacak (Yuh. 14:17).
- Baba onu Mesih’in adıyla gönderecek (Yuh. 14:26).
- Mesih’in söylediklerini sizlere hatırlatacak (Yuh. 14:26).
- Mesih’e tanıklık edecek (Yuh. 15:26).
- Gelince günah, doğruluk ve gelecek yargı konusunda dünyaya suçluluğunu gösterecektir (Yuh. 16:8).
- Sizi tüm gerçeğe yöneltecek (Yuh. 16:13).
- Kendiliğinden konuşmayacak, gelecekte olacakları bildirecek (Yuh. 16:13).
Belirttiğimiz ayetler içerisinde sıralanan unsurların her birine bir bütün olarak bakılması gerekmektedir. Bu şekilde bakıldığı zaman Mesih’in her hangi bir kişiden bahsetmediği de açık bir şekilde ifade edilmektedir. Belirtilen bu durumlar ancak İncil’de karşımıza çıkan biçimde Kutsal Ruh’un nitelikleri olarak değerlendirilmektedir. Aynı zamanda da Mesih bu ayetlerin pek çoğunda “Gerçeğin Ruhu” olarak belirtilmektedir. Yine bunun yanında Kutsal Ruh’tan söz ettiğini de belirterek dikkat çekmektedir. Tüm bu durumlar göz önünde bulundurulduğu zaman Hz. Muhammed ya da başka bir insandan bahsedilmediği düşünülmektedir. Belirtilen tüm bunları bu kişilerin yerine getirmesi mümkün olarak görülmemektedir. Bu durumun nedeni ise çünkü belirtilen niteliklerin insan doğasının üstünde olması olmaktadır. Aynı zamanda da Yuhanna bölümünün hemen ardından gelen bölüme bakıldığı zaman akıllar iyice karışmaktadır. Belirtilen alanlarda Parakletos ile ilgili olan vaadin Mesih’in göğe alınışından itibaren olduğu görülmektedir. Bu durum ardından 10 gün sonra Pentikost bayramında ve bununla birlikte Kilisenin doğuşunda gerçekleştiği bilinmektedir. Tüm bu durumların Kutsal Ruh’un imanlıların üzerine olağanüstü bir güç ile inmesiyle gerçek olduğunu da görebilmekteyiz. (bkz. Elçilerin İşleri 2:1-36). Belirtilen durumlar incelendiği zaman Mesih’ten sonra bir başka peygamberin gelmesi ise bu kutsal kitaba ters gelen bir durum olmaktadır. Bu durumun nedeni ise İncil’in ve ondan önceki peygamberlerin belirttiği gibi olmasıdır. Aynı zamanda da Tanrı İsa Mesih aracılığı ile tüm insanlar için tam bir kurtulma imkanı sağlanmıştır. Böylelikle de Tanrı’nın başka bir peygamber aracılığı ile yeni bir vahiy indirmesi veyahut farklı bir yol göstermesi durumu olmaktadır. Bu durumlar incelendiği zaman çelişki meydana gelmektedir. Aynı zamanda da Mesih’in mesajını geçersiz hale getirmiş olmaktadır. (bkz. İbraniler 1:1-8, Vahiy 22:18).
Belirtilen tüm durumlar incelendiğinde bir sonuca varılması mümkün olmaktadır. Bu sonuca göre de İncil kitabı Hz. Muhammed’in gelişi hakkında tek bir söze bile kesinlikle yer vermemektedir. Aynı zamanda Tanrı’nın böyle bir peygamber bildirmek istemesi durumunda da sadece ipuçları vermekle yetinmeyeceği inancı benimsenmektedir. Yine Tevrat ile Zebur’un İsa Mesih hakkında da yapmış olduğu gibi pek çok kısımda oldukça fazla sayıda ve mucizevi işaretler belirtmesi gerektiğine inanılmaktadır.
İncil’de Hz. Muhammed (SAV)’i İşaret Eden Ayetler
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) için İncil’de ayetler var mıdır yoksa yok mudur sorusu pek çok kişi tarafından merak edilen bir sorudur. İncil kitabında geçen bazı ayetler ile birlikte Hz. Muhammed (SAV) hakkında belirli ipuçlarının olduğu yönünde düşünceler yer almaktadır. Ancak bazı kişilere ise İncil içerisinde yer alan bu ayetler ile HZ. Muhammed (SAV)’in geleceğinin bildirildiği düşünülmemektedir. Bu kişilere göre Tanrı’nın böyle bir durumda ipucu vermek yerine direk olarak durumu bildireceğine inanılmaktadır. Konu hakkında Hıristiyan dininin kutsal kitabı olan İncil içerisinde Hz. Muhammed (SAV) Peygamber Efendimiz hakkında geçtiği düşünülen bazı ayetler ise şu şekilde olmaktadır. Bu ayetleri okuyarak ayetlerden yola çıkarak düşüncelerinizi geliştirebilirsiniz. İşte bahsi geçen o ayetler;
- İsa dedi; “Eğer beni seviyorsanız, emirlerimi tutun. Ben de Rab’den dileyeceğim ve O size başka bir Faraklitverecektir; ta ki, daima sizinle beraber olsun.” (Yuhanna, Bâb 14, Âyet: 15-16)
- İsa dedi;“Benim adımla Rabbin göndereceği Faraklit size her şeyi öğretecek ve size söylediğim her şeyi hatırınıza getirecektir.” (Yuhanna, Bâb 14, Âyet: 26)
- İsa dedi; “Faraklit geldiği zaman iman edesiniz diye, gelmeden önce size şimdi söyledim.”(Yuhanna, Bâb 14, Âyet: 29)
- İsa dedi; “Rab’den size göndereceğim Faraklitgeldiği zaman, O benim hakkımda tanıklık edecektir…”(Yuhanna, Bâb 15, Âyet: 26)
- İsa dedi; “Ama size gerçeği söylüyorum, benim gitmem sizin için yararlıdır. Çünkü gitmezsem, Faraklit gelmez… Ama gidersem onu size gönderirim.” (Yuhanna, Bâb 16, Âyet: 7)
- İsa dedi; “…Ama Faraklitgelince sizi tüm gerçeğe yöneltecektir. Çünkü kendiliğinden konuşmayacaktır. Ne işitirse onu söyleyecek ve gelecek şeyleri size bildirecektir.” (Yuhanna, Bâb 16, Âyet: 13)
- İsa dedi; “…O Faraklitbeni yüceltecek, çünkü benimkinden alacak ve size bildirecek.” (Yuhanna, Bâb 16, Âyet: 14)
- İsa dedi; “Size gerçeği söylüyorum; benim gidişim size faydalıdır. Zira ben gitmezsem, tesellici size gelmez.”(Yuhanna Bab 16, ayet 7)
- İsa dedi; “Artık sizinle konuşmayacağım: Çünkü bu dünyanın reisi geliyor ve bende onun hiçbir şeyi yoktur.”(Yuhanna, Bâb 14, Âyet: 30)
- İsa dedi;“… ve O geldiği zaman günah, salâh ve hüküm için dünyayı ilzâm edecektir.”(Yuhanna, Bâb 16, Âyet: 8)
- “Yahya’nın tanıklığı şöyle oldu; açıkça konuştu, inkâr etmedi: “Ben Mesih değilim” diye açıkça konuştu. Onlar da kendisine: “Öyleyse sen kimsin? Sen İlyas mısın?” diye sordular: O da “Değilim” dedi. “Sen O Peygamber misin?” dediler. Yahya: “Hayır” diye cevap verdi…”(Yuhanna Bab 1, Ayet: 20-21)
- “Yalancı Peygamberlerden sakının. Onlar size koyun postu içinde yaklaşırlar, ama özde yırtıcı kurtlardır… Onları yaşam ürünlerinden tanıyacaksınız. Hiç dikenlerden üzüm, deve dikenlerinden incir toplanır mı? Her iyi ağaç iyi ürün verir. Çürük ağaç ise kötü ürün verir… İyi ağaç kötü ürün vermediği gibi, çürük ağaç da iyi ürün vermez… İyi ürün vermeyen her ağaç kesilip ateşe atılır… Böylece sahte peygamberleri meyvelerinden tanıyacaksınız.”(İncil-Matta Bab 7, Ayet: 15-20)
- “Bir benzetme daha dinleyin: Toprak sahibi bir adam, bağ dikti, çevresini çitle çevirdi, üzüm sıkma çukuru kazdı, bir de bekçi kulesi yaptı. Sonra bağı bağcılara kiralayıp yolculuğa çıktı. Bağbozumu yaklaşınca, üründen kendisine düşeni almaları için kölelerini bağcılara yolladı. Bağcılar adamın kölelerini yakaladı, birini dövdü, birini öldürdü, ötekini de taşladı. Bağ sahibi bu kez ilkinden daha çok sayıda köle yolladı. Bağcılar bunlara da aynı şeyi yaptılar. Sonunda bağ sahibi, ‘Oğlumu sayarlar.’ diyerek bağcılara onu yolladı. Ama bağcılar adamın oğlunu görünce birbirlerine, ‘Mirasçı bu; gelin, onu öldürüp mirasına konalım.’ Böylece onu yakaladılar, bağdan atıp öldürdüler. Bu durumda bağın sahibi geldiği zaman bağcılara ne yapacak?..” İsa’ya şu karşılığı verdiler: “Bu korkunç adamları korkunç bir şekilde yok edecek; bağı da, ürününü kendisine zamanında verecek olan başka bağcılara kiralayacak…” İsa onlara şunu sordu: “Kutsal Yazılarda şu sözleri hiç okumadınız mı? ‘Yapıcıların reddettiği taş, işte köşenin baş taşı oldu. Rabbin işidir bu, gözümüzde harika bir iş!’Bu nedenle size şunu söyleyeyim, Tanrı’nın egemenliği sizden alınacak ve bunun ürünlerini yetiştiren bir ulusa verilecek. Bu taşın üzerine düşen, paramparça olacak; taş da kimin üzerine düşerse, onu ezip toz edecek.”(Matta Bab 21, Ayet 43)
- Baş kâhinler ve Ferisiler, İsa (as)’ın anlattığı benzetmeleri duyunca bunları kendileri için söylediğini anladılar. O’nu tutuklamak istedilerse de, halkın tepkisinden korktular. Çünkü halk, O’nu peygamber sayıyordu.” “…Bu nedenle size şunu söyleyeyim, Tanrı’nın egemenliği sizden alınacak ve bunun ürünlerini yetiştiren bir ulusa verilecek…”